op
×

"Δικαίωμά σου ν' αγαπάς και να σε αγαπάνε": Γράφουν οι μαθητές του 3ου ΣΔΕ των φυλακών Διαβατών

Διαβάστηκε
 Δικαίωμά σου ν' αγαπάς και να σε αγαπάνε : Γράφουν οι μαθητές του 3ου ΣΔΕ των φυλακών Διαβατών
«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπου θέλεις. Και όπως νομίζεις. Για σένα και το άτομό σου. Χωρίς να καταπατάς τα δικαιώματα των άλλων.

Δικαίωμά  σου να  εκφράζεις  αυτό που είσαι. Και  θέλεις  να είσαι. Χωρίς να το επιβάλλεις στους γύρω σου. Γιατί ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Ακόμη και αν ζούμε όλοι μαζί.... Δικαίωμά σου ν’ αγαπάς. Και να σε αγαπάνε. Γιατί  αυτό λείπει  από  τους  ανθρώπους  στον  κόσμο  αυτόν. Ζεστές καρδιές και όχι κρύες, παγωμένες σαν χιονισμένες βουνοκορφές που έχασαν τον δρόμο και τον ήλιο»

Το βιβλίο με τίτλο#εξω_φυλλα, της LIBRON Εκδοτικής, περιέχει ποιήματα, σπαράγματα γραφής και ιστορίες μυθοπλασίαςτων έγκλειστων μαθητών του 3ου ΣΔΕ Φυλακών Διαβατών,που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2015-2016.

Το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που λειτουργεί στο κατάστημα  κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μαθήματα Δημιουργικής Γραφής. 

Φοιτητές, απόφοιτοι και συνεργάτες του Πανεπιστημίου, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, σε άριστη συνεργασία με το προσωπικό του Τρίτου Σχολείου Δεύτερης  Ευκαιρίας και τους μαθητές του, διαμόρφωσαν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές εξωτερίκευσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, συγγράφοντας ποίηση, σύντομες ιστορίες, σπαράγματα γραφής, στο πλαίσιο των αρχών, απαιτήσεων και προτάσεων του χώρου της Δημιουργικής Γραφής.

Τα κείμενα που παρήχθησαν είναι ειλικρινείς εικόνες του εσώτερου κόσμου των μαθητών, αλλά και ιστορίες μυθοπλασίας που συνέθεσαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Εκφράζουν την επιθυμία επαναπροσδιορισμού της ζωής, το νέο ξεκίνημα που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα και την απομάκρυνση κάθε πιθανότητας επιστροφής στην έγκλειστη κατάσταση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο18 Mαρτίου 2017, στις 21:00, στο POLISARTCAFÉ – Αίθριο Στοάς Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν και μαθητές του σχολείου.

Την δράση συντονίζουν ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος Επίκουρος Καθηγητής-ποιητής, η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής Δράσης για το έτος 2016-2017 Καλλιόπη Πασιά, και εκ μέρους των Εκπαιδευτικών και των Eκπαιδευομένων του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης η Διευθύντρια του Σχολείου Μαίρη Γκρίζου και ο τέως Διευθυντής Θεόδωρος Καραγιαννίδης.






Λέξεις Κλειδία - Tags
ΣΔΕ Φυλακών Διαβατών έγκλειστοι μαθητές #εξω_φυλλα βιβλιο
220
Σχετικά άρθρα

"Εγώ στη Μύκονο, έφτασα όχι πρώτος αλλά ακριβώς την ώρα που έπρεπε"

Ένας βετεράνος dj του νησιού από τα 70s της απόλυτης ανεμελιάς και ελευθεριότητας (πριν το aids, το νεοσυντηρητισμό, την τρύπα του όζοντος και τη glamorous πόζα), περιγράφει το ατέλειωτο πάρτι του στην Ναταλί Χατζηαντωνίου και προδημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του. 

Μίκης Θεοδωράκης: Έτσι το θέλησε η Μοίρα, αυτός ο αποχαιρετισμός να συμπέσει με την εικόνα της Αγίας Μητέρας μου

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο! Ομολογώ ότι λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί μου άρεσε να γράφω διάφορα κείμενα και ποιηματάκια πολύ πριν αρχίσω να γράφω μουσική. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×