op
×

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Κάρβουνο και πετρέλαιο για πάντα

Διαβάστηκε
Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Κάρβουνο και πετρέλαιο για πάντα
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός τον οποίο η Greenpeace έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, βρίσκεται εκτός κάθε κλιματικής και ενεργειακής πραγματικότητας και εγκλωβίζει τη χώρα στα ορυκτά καύσιμα για πολλές δεκαετίες.

Η ‘Mελέτη ανάλυσης και σχεδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος για την περίοδο 2017 – 2035’[1],[2] αποτελεί ύμνο στην αδιαφάνεια και την προχειρότητα και αγνοεί όχι μόνο τις επιταγές της επιστήμης για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035, αλλά και τις κοσμογονικές, τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Η Greenpeace θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε το κείμενο αυτό να αποσυρθεί και να ακυρωθεί κάθε καταστροφική πρόβλεψη που περιέχει.

Η μελέτη σχεδιάζει την ενεργειακή πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αγνοώντας την υποχρέωση που απορρέει από τη Συμφωνία του Παρισιού και θέλει τις κυβερνήσεις να καταθέτουν έως το 2020 βελτιωμένες προτάσεις με στόχο τη συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, δηλαδή μηδέν ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από τα μέσα του αιώνα.

“Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αντιεπιστημονικός και ανήθικος. Πίσω από τον τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ που τον έχει συντάξει κρύβεται η ΔΕΗ. Ας είμαστε ξεκάθαροι με ένα πράγμα: δεν υπάρχουν μνημόνια, θεσμοί ή δανειστές που επιβάλλουν ένα μέλλον με κάρβουνο, μαζούτ και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Αυτό το έγκλημα το υπογράφει οικειοθελώς η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ηγεσίας της ΔΕΗ, της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και του υπόλοιπου λόμπι των ορυκτών καυσίμων”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των σεναρίων:

* Σε κανένα σενάριο η ηλεκτροπαραγωγή δεν καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και δεν μηδενίζονται οι εκπομπές από την ηλεκτροπαραγωγή.

* Στα σενάρια 1 – 3, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ‘παγώνουν’ για το διάστημα 2025 – 2030.

* Οι τιμές κόστους φωτοβολταϊκών που εκτιμώνται για το 2030 είναι παρόμοιες με αυτές που δημοπρατήθηκαν φέτος στο διαγωνισμό!

* Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περίπου κατά 30% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014, χωρίς να φαίνεται αν υπάρχει επίπτωση λόγω πιθανής αύξησης του εξηλεκτρισμού του τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης.

* Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην καλύτερη περίπτωση μειώνονται μόλις κατά 28% έως το 2035 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

* Αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του πετρελαίου ως το 2035, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή μειώνεται μόλις κατά 40% .

* Αγνοούνται οι τεχνολογίες των ηλιοθερμικών και της αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτών).

“Ίσως το χειρότερο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μιζέρια που αποπνέει και η παντελής απουσία οράματος. Την ώρα που ο Elon Musk προσφέρεται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Νότιας Αυστραλίας με ΑΠΕ και αποθήκευση[4] και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία οδεύουν ολοταχώς προς 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή[5], στην Ελλάδα η ΔΕΗ και η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχουμε ακόμα λιγνίτη και μαζούτ.

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε αυτό το κείμενο να μην υλοποιηθεί ποτέ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ένα καθαρό, ασφαλές και δίκαιο μέλλον”,
τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Τα ελάχιστα πραγματικά προοδευτικά στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο του σχεδιασμού, (οι αναφορές στην ενεργειακή δημοκρατία, στη σύνδεση της εξοικονόμησης και των ΑΠΕ με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας), περισσότερο λαμβάνονται ως θεωρητικές ασκήσεις ύφους, αφού διαψεύδονται τόσο από τα ίδια τα σενάρια του κειμένου, όσο και από την σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα (βλέπε ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση φαραωνικών έργων ορυκτών καυσίμων, αδιανόητα εμπόδια στην ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής κ.α.).

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο κείμενο και να αδρανοποιήσει όσους – εντός της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων – θέτουν εμπόδια στη μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών, να ξεκινήσει με διαφάνεια τον δημόσιο διάλογο και να φέρει στο τραπέζι ενεργειακό σχεδιασμό που οδηγεί σε 100% ΑΠΕ.Λέξεις Κλειδία - Tags
ενεργειακος σχεδιασμός ορυκτά καύσιμα
9
πετρέλαιο
58
greenpeace
77
Σχετικά άρθρα

Λέμε όχι στα πλαστικά μιας χρήσης γιατί οι θάλασσές μας δεν είναι μιας χρήσης

Εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μιας χρήσης ξεκινάει η Greenpeace δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως. 

Ήλιος για όλους χωρίς αποκλεισμούς

Η Greenpeace χαιρετίζει την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εικονική αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα, μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα δώσει πρόσβαση στον ήλιο, σε ακόμα περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

H Greenpeace προειδοποιεί τους Γάλλους για την ακροδεξιά Λεπέν

Για τους κινδύνους από την ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Μαρίν Λεπέν προειδοποιεί η Greenpeace τους Γάλλους ψηφοφόρους. Μέλη της οργάνωσης,  τοποθέτησαν πανό  «Liberté, Egalité, Fraternité» στον Πύργο του Άιφελ ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών της Κυριακής.

Ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποσυντεθεί χρειάζεται 500 χρόνια!

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο για την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×