op
×

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τις "ιερές ανταλλαγές" στο Βατοπέδι

Διαβάστηκε
Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τις  ιερές ανταλλαγές  στο Βατοπέδι

Αθώους κήρυξε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλους τους κατηγορούμενους που εμπλέκονταν με τις ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος και άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, "Ιερές ανταλλαγές", η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. 

Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».


Λέξεις Κλειδία - Tags
Μονή Βατοπεδίου
3
Αθώοι
6
Σχετικά άρθρα

ΒΙΝΤΕΟ: Αθώοι οι αστυνομικοί που μπουκάρισαν στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Στις 5 Μαΐου 2010, μετά τη μεγάλη απεργιακή πορεία που έληξε με τον εμπρησμό της Marfin και τον θάνατο τριών υπαλλήλων της.

Αθώοι οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδας των Συντακτών για το βίντεο Κασιδιάρη

Αθώοι κρίθηκαν από το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Δημήτρης Ψαρράς και ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης που είχαν μηνυθεί από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Αθώοι οι συλληφθέντες από την πορεία της 17ης Νοεμβρίου 2012

Αθώοι κρίθηκαν από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και οι 16 κατηγορούμενοι, που είχαν συλληφθεί μετά την επιχείρηση της αστυνομίας εντός των χώρων του ΑΠΘ στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2012. Οι 16 συλληφθέντες -ανάμεσά στους όποιους 14 φοιτητές, ένας μαθητής κι ένας άνεργος-  απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×