op
×

Σε αφορά! Πάρε μέρος εδώ στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού

Διαβάστηκε
Σε αφορά! Πάρε μέρος εδώ στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού

Η ομάδα του SaveGreekWater έχει σοβαρές ενστάσεις ως προς την ελλιπέστατη ενημέρωση των πολιτών για μία τόσο σημαντική Διαβούλευση, όσο και την ασφυκτική προθεσμία διενέργειάς της.

Θεωρούμε ωστόσο πως η συμμετοχή στη διαδικασία καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συνταγματική κατοχύρωση του Νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα υπό δημόσια διαχείριση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

8) Για ποια από τα παρακάτω βασικά κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες πιστεύετε ότι το Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει καθολικό δικαίωμα πρόσβασης;
Η απάντηση υπέρ του Νερού (αλλά και των άλλων Πόρων και δικαιωμάτων) είναι προφανής.

3) Πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;
Εφιστούμε την προσοχή στην προστασία μόνο των δικτύων και όχι των υπηρεσιών, δηλ του κερδοφόρου τομέα που χρηματοδοτεί τη συντήρηση των δικτύων.

Προτρέπουμε λοιπόν κάθε πολίτη να συμπληρώσει στα σχόλια της κατηγορίας την κάτωθι καθολική πρόταση συνταγματικής κατοχύρωσης του Νερού.

“ Το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Η ύδρευση και αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα με τις υποδομές και υπηρεσίες του υδάτινου πόρου υπό δημόσιο κοινωφελή χαρακτήρα.”

Μετά την υπερψήφιση της μεταβίβασης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, οι υπηρεσίες ύδρευσης έχουν επί της ουσίας ιδιωτικοποιηθεί. Ο έλεγχος των υπηρεσιών μεταβιβάστηκε στην ολότητά του στο Υπερταμείο, δηλ έναν φορέα που δεν είναι δημόσιος, σύμφωνα με τις ιδρυτικές του διατάξεις.

Ως προς το σχετικό ερώτημα της ενότητας Ε. Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά δικαιώματα

Ως προς το 2ο ερώτημα της ενότητας ΣΤ. Κοινά, Δημόσιος Χώρος, Πολιτισμός

Θεωρούμε πως και η Ενέργεια χρίζει αντίστοιχης συνταγματικής προστασίας.

Τέλος δεν μπορούμε να παραλείψουμε το 1ο ερώτημα της ενότητας Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών υπέρ της κατοχύρωσης των δημοψηφισμάτων, καθότι σε διεθνές επίπεδο δημοψηφίσματα σε Βερολίνο αποκάλυψαν μυστικούς καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης, αλλά και κατοχύρωσαν σε συνταγματικό επίπεδο τον δημόσιο χαρακτήρα του Νερού στη Σλοβενία.


Συμμετοχή στο διάλογο μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης ΕΔΩ


Σχετικά άρθρα

B-FEST: Διάλογος για παγκόσμια δικτύωση των κινημάτων για το νερό [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην συνάντηση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξαν συμμετέχοντες από το κίνημα NoDAPL της Βόρειας Ντακότα (ΗΠΑ), το Οικολογικό Κίνημα Μεσοποταμίας (Τουρκία, Βόρειο Κουρδιστάν) και την ομάδα Women Water Warriors από την Ιρλανδία.

Πως με ένα απλό ΦΕΚ η ΕΥΔΑΠ έγινε ....ΔΕΗ!

Πως το νερό από απλό αγαθό μετατρέπεται ουσιαστικά σε εμπόρευμα.  Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων αποδέχεται με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, το σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πέρσι τον Αύγουστο επί του οποίου το Savegreekwater όπως και πολλού άλλοι φορείς είχαν εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις τους.

Έρχεται "πράσινο" χαράτσι στο νερό

Ένα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες που θα πλήξει ιδιαίτερα τους αγρότες οι οποίοι έχουν μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις.  Το περιβαλλοντικό τέλος θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης.

"Το νερό δεν είναι μπάλα, τζόγος και ευρώ": Κάλεσμα συμπαράστασης για το νερό στα δικαστήρια του Βόλου

Επειδή είναι η πρώτη δίκη που γίνεται για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, καλούμε σε συμπαράσταση στα δικαστήρια του Βόλου στις 24 του Μάη, για να δείξουμε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση αγαθών όπως το νερό είναι αγώνας όλων μας.

6o αυτοδιαχειριζόμενο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B- FEST

Το πολιτικό περιοδικό Βαβυλωνία διοργανώνει για 6η φορά το αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B- FEST.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×