op
×

Αυτά είναι τα νέα προϊόντα που μπορούν να παράγουν σε μικρές μονάδες οικοτεχνίας [ΛΙΣΤΑ]

Διαβάστηκε
Αυτά είναι τα νέα προϊόντα που μπορούν να παράγουν σε μικρές μονάδες οικοτεχνίας [ΛΙΣΤΑ]
Nέα υπουργική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξειδικεύει τα προϊόντα που μπορούν να παράγουν οι επαγγελματίες αγρότες στις μικρές μονάδες οικοτεχνίας.

Η απόφαση φέρνει αλλαγές και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), στο οποίο θα πρέπει να γίνεται επανεγγραφή από τους παραγωγούς κάθε τρία χρόνια.


Είδη, συσκευασίες και ποσότητες προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής

1. Τα είδη των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

Α. Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα,

Β. Αρτοσκευάσματα π.χ. παξιμάδια φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα) φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές),

Γ. Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος,

Δ. Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί,

Ε. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουι γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο,προϊόντα από σουσάμι,

ΣΤ. Προϊόντα με extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων,

Ζ. Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες.

Η. Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά. Θ. Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα. Ι. Γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στη με αριθμ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β/2014).

ΙΑ. Λοιπά τρόφιμα, π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών σε συσκευασία έως ενός (1) λίτρου.

ΙΒ. Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο.

Άρθρο 6

Έναρξη λειτουργίας μονάδων προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής - Διαδικασία εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

4. Ο αιτών υποβάλλει τα δικαιολογητικά του άρθρου 7 στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. εντός είκοσι (20 ) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής. Η αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. διενεργεί διοικητικό έλεγχο των στοιχείων του άρθρου 8 που δηλώνονται στην Αίτηση Εγγραφής της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, με τα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ν. 3874/2010 (Α ́151), όπως ισχύει, καθώς και με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Άρθρο 6Α

Ανανέωση Εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας

1) Η βεβαίωση εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας ισχύει για τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσή της.

2) Για την ανανέωση της εγγραφής ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια ΔΑΟΚ τα δικαιολογητικά του άρθρου 7 της αριθμ. πρωτ: 4912/120862/5.11.2015 από- φασης ένα μήνα πριν την λήξη της ισχύος της βεβαίωσης εγγραφής, ταυτόχρονα δύναται να αιτηθεί και την προσθήκη νέων προϊόντων καθώς και την διαγραφή προϊόντων που δεν επιθυμεί πλέον να παράγει. Η αρμόδια ΔΑΟΚ ακολουθεί την διαδικασία του άρθρου 6.

3) Ο Αριθμός ανανέωσης της Εγγραφής παραμένει ο ίδιος με τον αρχικό.

4) Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υποβάλλει αίτηση ανανέωσης της εγγραφής, διαγράφεται από το ΚΗΜΟ και ενημερώνεται εγγράφως από την ΔΑΟΚ για την διαγραφή του. Ο Αριθμός Εγγραφής του δεν δίνεται σε άλλο ενδιαφερόμενο αλλά παραμένει διαθέσιμος, στην περίπτωση που θέλει να επαναγραφθεί στο ΚΗΜΟ μελλοντικά.

Άρθρο 7

Δικαιολογητικά για την έναρξη λειτουργίας μονάδων προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή τους στο ΚΗΜΟ

2. Το προσωπικό της μονάδας προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών.It appears you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» με παραγωγούς από την Στερεά Ελλάδα

Στο τέλος Απριλίου, 14 εταιρείες του αγροτοδιατροφικού τομέα από την Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Φωκίδα) συμμετείχαν στην πρώτη εκδήλωση της πρωτοβουλίας

Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας: Ξεκινούν οι παραγγελίες της 34ης απευθείας διάθεσης

Από το Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας, ξεκινούν οι παραγγελίες της 34ης απευθείας διάθεσης, με επιλεγμένα άριστα ελληνικά προϊόντα.

Διαγραφές εξπρές για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Εξπρές διαγραφή χρεών από κόκκινα αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ προβλέπει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την απαλλαγή των αγροτών από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Προσοχή στις πασχαλιάτικες αγορές: Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων προϊόντων

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων ακατάλληλων για κατανάλωση κατασχέθηκαν από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Filevia: Παραδοσιακά προϊόντα με βάση το "θαύμα" της φύσης, τον καρπό της αρώνιας από μια οικογενειακή επιχείρηση

Εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση κυρίως το "θαύμα" της φύσης, τον καρπό της αρώνιας παράγει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην Εύβοια.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×