op
×

Τσιμάνι: Τα μυστικά των ανθρώπων με τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο

Διαβάστηκε
Τσιμάνι: Τα μυστικά των ανθρώπων με τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο
Οι αυτόχθονες της φυλής των Τσιμάνι, οι οποίοι κατοικούν στον Αμαζόνιο, φαίνεται πως έχουν τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιθεώρηση "Τhe Lancet".

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις καθημερινές συνήθειες των Τσιμάνι στην Βολιβία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κανένας δεν παρουσιάζει σημάδια απόφραξης των αρτηριών, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Οι Τσιμάνι ακολουθούν ένα πολύ ενεργητικό μοντέλο ζωής, το οποίο περιλαμβάνει κυνήγι, ψάρεμα, συλλογή καρπών και άλλες φυσικές δραστηριότητες με στόχο την καθημερινή επιβίωση.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι Τσιμάνι έχουν πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία αθηροσκλήρωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρτηρίες ενός 80χρονου μέλους της φυλής ήταν παρόμοιες με εκείνες ενός 50χρονου Αμερικανού.Περισσότεροι από 700 άνθρωποι άνω των 40 συμμετείχαν στην μελέτη και σχεδόν οι 9 στους 10 είχαν καθαρές αρτηρίες.

Το διαιτολόγιο των Τσιμάνι είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη και υψηλό σε μη επεξεργασμένους, πλούσιους σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άγρια θηράματα, ρύζι, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ψάρια. Επίσης, οι Τσιμάνοι δεν καπνίζουν και είναι δραστήριοι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Περίπου 10.000 Τσιμάνι ζουν σε μικρές κοινότητες κατά μήκος του ποταμού Maniqui. Οι άνδρες έχουν φυσική δραστηριότητα περίπου 6 με 7 ώρες κάθε μέρα ενώ οι γυναίκες 4 έως 6 ώρες.Σχετικά άρθρα

Θύμα βιασμού, 4χρονο κοριτσάκι που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προειδοποιεί για μια «επιδεινούμενη επιδημία» σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στη χώρα, όπου στεγάζονται 62.000 αιτούντες άσυλο που έχουν πληγεί από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης.

Γιατί είναι καταστροφική η μίξη της κάνναβης με τον καπνό

Mια από τις συνήθεις πρακτικές για τη χρήση της κάνναβης είναι η ανάμειξή της με τον καπνό. Πρακτική που δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά θέματα υγείας, μιας και στην καλύτερη περίπτωση ο καπνιστής έχει όλες τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Μητρότητα: Τι είναι η «ενσυνειδητότητα» και πώς βοηθάει τις μέλλουσες και νέες μητέρες

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες που «γυμνάζουν» με αυτόν τον τρόπο τη σκέψη τους και προετοιμάζουν αντίστοιχα το σώμα τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×