op
×

Η επείγουσα ανάγκη για δημιουργία τοπικών ενώσεων φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η επείγουσα ανάγκη για δημιουργία τοπικών ενώσεων φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Πέρασαν ήδη 5 μήνες από την ψήφιση του ν.4430/16 για την κοινωνική οικονομία, όπου προβλέπεται η σύσταση Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Καμιά Ένωση δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί ώστε να τεθούν ουσιαστικά σε λειτουργία οι πρόνοιες του νόμου για ένα νέο θεσμικό περιβάλλον. 

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, είχε επισημάνει και στο παρελθόν ότι το θεσμικό έλλειμμα δεν ήταν μόνο η απουσία νόμου, αλλά η βούληση της πολιτείας και οι πόροι για να αναπτυχθεί ο διακριτός κλάδος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην χώρα. Όπως και να ονομάσουμε τις Ενώσεις αυτές, είτε Κοινωνικές Συμπράξεις, είτε Κέντρα Στήριξης της κοιν. Οικονομίας, είτε Μηχανισμούς στήριξης της Στήριξης της κοιν. Οικονομίας, σημασία έχει να υπάρχουν οι απαραίτητες κοινωνικές και οργανωτικές προϋποθέσεις πέραν του νομικού πλαισίου. 

Έξι χρόνια πέρασαν από την ψήφιση του προηγούμενου ν.4019/11, χωρίς ποτέ να δοθούν προς τους δικαιούχους οι αντίστοιχοι πόροι που είχαν προγραμματιστεί από το Ε.Κ.Τ. Αυτή την περίοδο, οι ελάχιστοι πόροι, λιγότεροι του 1% του ΕΣΠΑ, που έχουν προγραμματιστεί από το Υπ. Εργασίας και τις περιφέρειες, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Ποιον και τι περιμένουμε άραγε να ενεργοποιήσει αυτούς τους ελάχιστους πόρους για οργάνωση και συντονισμό του πεδίου; Απάντηση για μια ακόμη φορά δεν θα λάβουμε.

Φαίνεται καθαρά ότι η ελληνική γραφειοκρατία δεν πρόκειται να κινηθεί, όπως άλλωστε δεν το έκανε και τα προηγούμενα έξι χρόνια, ΑΝ ΔΕΝ το απαιτήσουν με συντεταγμένο τρόπο, οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν Οι Ενώσεις με πρωτοβουλία του κράτους, όπως δεν έγιναν άλλωστε και με τον ν.1667/86 για τους αστικούς - καταναλωτικούς συνεταιρισμούς που προβλεπόταν πριν 30 χρόνια. Ο νέος νόμος δεν κάνει τίποτε περισσότερο παρά να παραπέμπει στο δυνητικό δικαίωμα, μέλη των Ενώσεων μπορούν να γίνουν εκτός από συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικές συλλογικότητες με κοινωνικό αντίκτυπο.

Με αυτά τα δεδομένα η Πανελλήνια  Ένωση Συμπράξεων για την Κοινωνική Οικονομία, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης σε όλες τις περιφέρειες, ώστε μέσα σε ένα εξάμηνο να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις τοπικών ενώσεων οι οποίες θα συμμετάσχουν μιας πανελλήνιας δημοκρατικής εκπροσώπησης του χώρου.

Η επιτυχία του επιμορφωτικού προγράμματος της ΠΕΣΚΟ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» στον Δήμο Αγιάς Λάρισας και στον Δήμο Ερυμάνθου συνεχίζεται με το προγραμματισμένο τριήμερο στην Λάρισα 28-29-30 Απριλίου, τις 5-6-7 Μαΐου στην Τρίπολη και τέλος Μαΐου στον Δήμο της Ήλιδος, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος σε όλες τις περιφέρειες. 

Το κλίμα συνεργατισμού, εμπιστοσύνης, εθελοντισμού και αλληλέγγυας συμβουλευτικής που έχει καλλιεργηθεί με την αρχή του ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του Ιουνίου 2016, αποτελεί την εγγύηση για την δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού υποκειμένου, χωρίς το οποίο δεν νοείται κοινωνική οικονομία.

Καλούμε, όλους τους φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας να εγγραφούν στο Μητρώο κοινωνικής οικονομίας και με οριζόντια ανοικτή επικοινωνία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ενώσεις χωρίς αποκλεισμούς. Η ΠΕΣΚΟ εθελοντικά χωρίς καμία δέσμευση στο πλαίσιο των αρχών της διαχέει την απαραίτητη οργανωτική τεχνογνωσία σε κάθε εγχείρημα.

Για τις ανάγκες δικτύωσης και των επαφών μεταξύ των φορέων που θέλουν να λάβουν πρωτοβουλίες κινητοποίησης στη περιοχή τους παρέχονται σχετικές πληροφορίες στις ακόλουθες περιφέρειες:

Για Δυτική Ελλάδα, Λουκάς Γεωργίου Τηλ. 6948 537746

Γιώργος Ρόζος τηλ.6948 232116

Για Πελοπόννησο, Γιώργος Καραμπάτος Τηλ. 6977 250848

Για Αττική, Ευάγγελος Σπινθάκης Τηλ. 6987 022875

Για Στερεά Ελλάδα, Λία Βλάχου Τηλ. 6944 174861

Για Θεσσαλία, Χρήστος Καραζούπης Τηλ. 6972 098613

Θεόδωρος Σδρούλιας 6972 212150

Για Κεντρική Μακεδονία, Δημήτρης Μιχαϊλίδης Τηλ. 6998 282382

Για την Κρήτη, Ελένη Βουγιούκαλου Τηλ. 6936 492842

Για Ιόνια, Κώστας Γράψας Τηλ. 6937 066045

Για την Βόρεια Αττική, Κώστας Οικονομόπουλος Τηλ. 6937 115903

Για την Νότια Αττική, Στέλιος Κατωμέρης Τηλ. 6942 423179

Κεντρικό:210 8813760 κιν. 6987 022875

Ζητήστε ολόκληρο το σχέδιο καταστατικού .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ


Σχετικά άρθρα

Συνεχίζουν δυναμικά τη δράση τους οι εθελοντές του Κάστρου Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία - Συνεχίζουν δυναμικά τη δράση τους οι εθελοντές του Κάστρου Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας.

Προσεγγίζοντας την συνεταιριστική εργασία στο πλαίσιο του κοινωνικού μετασχηματισμού

Κοινωνική, Αλληλέγγυα & Συνεργατική Οικονομία - Τι είναι ο αμειβόμενος εργαζόμενος συνεταιριστής; Είναι αφεντικό ή μισθωτός υπάλληλος ή ταυτόχρονα αφεντικό και μισθωτός;

Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά με εναλλακτικά νομίσματα Faircoin και Κουκί

Κοινωνική, Αλληλέγγυα & Συνεργατική Οικονομία - Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός σας καλεί στην Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά με εναλλακτικά νομίσματα, όπως το Faircoin και Το Κουκί! 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία"

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΟ) έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει ένα συνδυασμό της πλειονότητας των κοινωνικών επιστημών

Η 1η Ευρωπαϊκή Γιορτή Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι γεγονός

Η 1η Ευρωπαική Γιορτή Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι γεγονός. Θα περιλαμβάνει: Eκθετήριο κοινωνικών επιχειρήσεων - Εργαστήρια-συζητήσεις-Κατασκήνωση, εκδρομές.

Διακήρυξη της Πανελλαδικής Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η Συνεργατική Κ.ΑΛ.Ο. δυναμώνει και αναπτύσσεται μέσα από δικτυώσεις με άλλα εγχειρήματα. Eίναι ένας τρόπος λειτουργίας που επιδιώκουμε να εμπνεύσει και να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×