op
×

Eλληνικός Χρυσός: Αναβολή εγκαινίων μέχρι να κατασκευαστεί η "νομιμότητα" #Skouries

Διαβάστηκε
Eλληνικός Χρυσός: Αναβολή εγκαινίων μέχρι να κατασκευαστεί η  νομιμότητα  #Skouries
Εξάμηνη παράταση ισχύος της Άδειας Εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος 

Υπενθυμίζεται οτι η εταιρεία έχει εξαγγείλει από τον Ιανουάριο έναρξη λειτουργίας της Ολυμπιάδας τον Απρίλιο  και μεγάλη φιέστα εγκαινίων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται Άδεια Λειτουργίας. Αλλά ο Υπουργός και η αρμόδια υπηρεσία ξέρουν οτι αυτή τη στιγμή όλη η «επένδυση» είναι στον αέρα.

Η «απόφαση Σκουρλέτη» απέδειξε οτι η μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων και χαλκού που είναι ο στόχος της σύμβασης και κορμός όλης της αδειοδότησης, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι οτι παραβιάζονται σωρευτικά οι εγκρίσεις τεχνικών μελετών, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η ίδια η σύμβαση και εξαφανίζεται το δημόσιο όφελος στο οποίο αποσκοπούσε τελικά η «επένδυση».

Μόλις λίγες μέρες αφού διαδέχθηκε τον Πάνο Σκουρλέτη στο ΥΠΕΝ, ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωνε οτι:

«Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου (2/11/2016), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εκμεταλλεύτρια εταιρία, ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση (15/7/2016) που προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος» που αφορά τη «Μονάδα Μαντέμ Λάκκου». Είναι αυτονόητη η επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων, που κάθε επενδυτής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα και στο σύνολό τους».

Λίγο αργότερα δήλωσε την πρόθεσή του να δώσει στην Ελληνικός Χρυσός όλες τις άδειες, παραβαίνοντας όλα εκείνα για την τήρηση των οποίων ορκιζόταν. Αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί νομικά η εταιρεία (και ο ίδιος) και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί. Το σχέδιο «Άδεια Λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο» όπως φαίνεται  δεν βγήκε γι’αυτό και η εταιρεία ζήτησε εξάμηνη παράταση.

Αναβολή λοιπόν της φιέστας των εγκαινίων και παράταση μέχρι να ραφτεί ένα ρουχαλάκι «νομιμότητας» για τον επενδυτή και ένα φύλλο συκής για τον Υπουργό. Με καινούριους ράφτες αυτή τη φορά, τους «διαιτητές», γιατί το ΣτΕ μάλλον δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει.

Σχετικά άρθρα

Στη διαιτησία κατά της "Ελληνικός Χρυσός" το ελληνικό δημόσιο

Στη διαδικασία της διαιτησίας προσέφυγε επίσημα το ελληνικό Δημόσιο κατά της «Ελληνικός Χρυσός» προς «διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας». 

Αναβλήθηκε η δίκη του Κώστα Πελετίδη

"Δεν θα διευκολύνουμε ούτε αυτήν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραδίδοντας στοιχεία και φακέλους για να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, που στόχο έχει την απόλυσή τους" δήλωσε ο δήμαρχος Πάτρας. Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου.

Τσίπρας, Κουτσούμπας στα εγκαίνια του μουσείου "Νίκος Μπελογιάννης"

Με καθυστέρηση ετών, έγιναν σήμερα τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» στο οικογενειακό σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» στην γενέτειρά του, την  Αμαλιάδα.

"Δεν πα να μας χτυπάν, ο αγώνας θα νικήσει"

Για τις 9 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που δικάζονται για τα επεισόδια στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013. Μεγάλη η συμπαράσταση των αλληλέγγυων και των κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Ελεύθερες Μετακινήσεις για Όλους: Αναβολή της σημερινής πορείας

Παρόλο που η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, αναβάλλεται η πορεία για τις Ελεύθερες Μετακινήσεις, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι διεξαγωγής της.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×