op
×

Ο Καναδάς νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης

Διαβάστηκε
Ο Καναδάς νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης
Από τον ερχόμενο θα συζητηθεί η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά θα συζητηθεί από τον ερχόμενο Απρίλιο, με στόχο να επιτραπεί η χρήση της για ψυχαγωγικούς λόγους από την 1η Ιουλίου 2018, ημέρα της εθνικής γιορτής της χώρας.

Η προοπτική του χρονοδιαγράμματος αυτού προκάλεσε χθες στο Χρηματιστήριο του Τορόντο άλμα των μετοχών των εταιρειών παραγωγής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά  είναι υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας το πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ενώ η υπουργός Υγείας Τζέιν Φιλπό δήλωσε χθες πως ο νόμος «θα επιτρέψει να νομιμοποιηθεί η πρόσβαση (των καταναλωτών) στην κάνναβη, αλλά ταυτόχρονα να ρυθμιστεί κανονιστικά και να ελεγχθεί» η πρόσβαση αυτή.

Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε την μετοχή της εταιρείας Canopy Growth, που ειδικεύεται στην καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, 11% στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, φτάνοντας τα 11 δολάρια Καναδά. Ένας άλλος παραγωγός, η Aurora Cannabis, κατέγραψε ίδια αύξηση και η μετοχή της έφθασε στα 2,50 δολάρια. Η μετοχή της Aphria, στον ίδιο τομέα, σημείωσε επίσης άνοδο 8,4% φθάνοντας στα 6,70 δολάρια.

Η τράπεζα CIBC είχε αντιθέτως εκτιμήσει πως οι φορολογικές εισπράξεις μπορεί να είναι της τάξης των 5 δισεκ. δολαρίων, ακόμη και μεγαλύτερες, αν προστεθούν τα έσοδα από τον λεγόμενο τουρισμό της μαριχουάνας στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός προέβλεπε έως τώρα την κατάθεση του νόμου «πριν από το καλοκαίρι», μια ημερομηνία που πρόκειται τώρα να επισπευσθεί για τις 10 Απριλίου ώστε να μείνει χρόνος στους κοινοβουλευτικούς να ψηφίσουν το κέιμενο και στη συνέχεια στις επαρχίες να υιοθετήσουν της απαραίτητες διατάξεις για να οργανώσουν τη διανομή από την 1η Ιουλίου 2018.

Το νομοσχέδιο θα βασιστεί στις εργασίες μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που τον Δεκέμβριο εξέδωσαν περισσότερες από 80 συστάσεις προς την κυβέρνηση να βάλει τέλος σε περισσότερο από έναν αιώνα απαγόρευσης της κάνναβης στον Καναδά.

Η αγορά και η κατανάλωση κάνναβης θα περιορίζεται στους ενηλίκους (18 ή 19 ετών στις περισσότερες από τις επαρχίες) ενώ το λαθρεμπόριο και η πώληση σε ανηλίκους θα διώκονται ποινικά.

Οι ιδιώτες θα έχουν επίσης το δικαίωμα να καλλιεργούν μέχρι τέσσερα φυτά κάνναβης για προσωπική τους χρήση ενώ η κατοχή κάνναβης σε δημόσιο χώρο θα περιορίζεται ωστόσο στα τριάντα γραμμάρια.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλία για την δημιουργία "Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την ιατρική χρήση της κάνναβης"

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πρόοδο στον τομέα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε διεθνές επίπεδο, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών,  αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την σύσταση και τον συντονισμό του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης».

H κάνναβη μοχλός ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον - Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, ήταν το θέμα της συνάντησης που έγινε στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ αντιπροσωπίας των Οικολόγων Πράσινων και των αρμόδιων υπουργών.

Γιατί είναι καταστροφική η μίξη της κάνναβης με τον καπνό

Mια από τις συνήθεις πρακτικές για τη χρήση της κάνναβης είναι η ανάμειξή της με τον καπνό. Πρακτική που δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά θέματα υγείας, μιας και στην καλύτερη περίπτωση ο καπνιστής έχει όλες τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Κι όμως! Αυτό το σπίτι φτιάχτηκε από κάνναβη. Δείτε το όμορφο εσωτερικό του [ΦΩΤΟ]

Η χώρα διαθέτει ένα πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο ερευνητών, αγροτών και νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με την κάνναβη για ιατρικούς και τεχνολογικούς σκοπούς.

Δείτε με ποιο τρόπο βρίσκει κανείς δουλειά στον Καναδά

Η γνωστή δημοσιογράφος Λώρη Κέζα που έχει μετεγκατασταθεί μετά την κρίση στα έντυπα του ΔΟΛ, στο Μόντρεαλ, γράφει στο facebook πως την αντιμετωπίζει το κράτος στην προσπάθειά της να βρει εργασία. "Είναι καλύτεροι οι άνθωποι εδώ; Όχι, είναι καλύτερο το σύστημα..."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×