op
×

Εάν έχετε ελιές, τι να προσέξετε αυτή την εποχή

Διαβάστηκε
Εάν έχετε ελιές, τι να προσέξετε αυτή την εποχή
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων έπειτα από επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές σχετικά με το έντομο καλόκορις και τα ακάρεα της ελιάς που εμφανίζονται αυτή την εποχή ότι:

Το καλόκορις είναι αρκετά διαδεδομένο έντομο στους ελαιώνες και στους εσπεριδοειδώνες της Π.Ε. Χανίων, ζημιές όμως προκαλεί συνήθως τοπικά και υπό προϋποθέσεις. 

Ζημιές μπορεί να προκαλέσει όταν οι πληθυσμοί του είναι υψηλοί, τα άνθη ευρίσκονται στα πρώτα στάδια της εξέλιξης τους, το ποσοστό ανθοφορίας είναι χαμηλό και τα ζιζάνια στον ελαιώνα έχουν καταστραφεί. 

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει πτώση ολόκληρης ή τμήματος της ανθοταξίας. Για τον λόγο αυτό συνίσταται να μην απομακρύνονται πρώιμα τα ζιζάνια από τους ελαιώνες αλλά να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι το στάδιο που τα άνθη αρχίζουν να φουσκώνουν. 

Τα σκωληκόμορφα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς.

Για την καταπολέμηση των ακάρεων κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα – εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.
Με πληροφορίες από flashnews.gr 
                                ellinikigeorgia.grΛέξεις Κλειδία - Tags
ελαιοκαλλιεργητές ακάρεα ελιάς οδηγίες
47
έντομα
15
Σχετικά άρθρα

Οδηγίες της Πρεσβείας για τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν από και προς το Κατάρ

Πληροφορίες και οδηγίες για τους Έλληνες που ζουν στο Κατάρ ή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκεί,  έδωσε η Ελληνική Πρεσβεία στη Ντόχα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.  

Ιούνιος: Ποιες εργασίες χρειάζεται ο κήπος μας για να τον απολαύσουμε

Υπάρχουν πολλά να κάνετε για να φροντίσετε τα φυτά σας τον Ιούνιο. Εργαστείτε οργανώνοντας τον χρόνο σας σωστά και έξυπνα. Έχετε να κλαδέψετε κάποιους λαίμαργους βλαστούς, να αφαιρέσετε ζιζάνια, να κρατήσετε μακριά τους εχθρούς και τα έντομα.

Πως να φτιάξετε εύκολα σπιτικό ταχίνι [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ταχίνι έχει ξεχωριστή γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό. Η Ομάδα Αυτάρκειας μας καθοδηγεί πως να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα σπιτικό ταχίνι. 

Καθαρισμός, αποξήρανση και αποθήκευση των σπόρων | Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Οδηγίες για να δεχτεί η δημόσια υπηρεσία το εφ' όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί πριν το 2011

Αμέσως μετά την προφορικά δηλωθείσα άρνηση του αρμοδίου δημοσίου υπαλλήλου να δεχτεί το ισχύον εφ' όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας σας πρέπει να ενεργήσετε ως εξής
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×