op
×

Μετατρέποντας την Αίγινα σε “ουτοπία” δημιουργίας και επανάχρησης

Διαβάστηκε
Μετατρέποντας την Αίγινα σε “ουτοπία” δημιουργίας και επανάχρησης

Μία πρωτοβουλία που ενσωματώσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον πολιτισμό.

Plastic Cultopia | Μετατρέποντας την Αίγινα σε “ουτοπία” δημιουργίας και επανάχρησης

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Σβούρα πραγματοποίησε το τρίτο της εργαστήριο με τίτλο Plastic Cultopia I. Μετατρέποντας το νησί της Αίγινας σε μία “ουτοπία” δημιουργίας και επανάχρησης, οι μαθητές πειραματίστηκαν με ρόδες αυτοκινήτου δημιουργώντας τα δικά τους καθίσματα και επιμελήθηκαν συλλογικά την τελική έκθεση του Svoura project.

Το τρίτο εργαστήριο του Svoura project ​Plastic Cultopia I ​είχε ως στόχο να πειραματιστούν οι μαθητές με την κατασκευή “αστικού” εξοπλισμού. Το πρωί του Σαββάτου, η ομάδα της Σβούρας συναντήθηκε στο κτήμα της καλλιτέχνιδος Emma Buggy, ενός χώρου που προσφέρεται για δημιουργία, κατασκευές και...παιχνίδι. Ξεκινώντας λοιπόν με ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, συζητήσαμε για το αποτύπωμά του πλαστικού στο περιβάλλον και μέσα σε λίγες ώρες μετατρέψαμε τις “άχρηστες” ρόδες αυτοκινήτου σε πολύχρωμα καθίσματα για τον θερινό μας κινηματογράφο!

Την Κυριακή, αφού η ομάδα της Σβούρας επισκέφθηκε την 12η γιορτή της ομάδας Πελίτη Αίγινας , ενημερώθηκε για τη δράση της και προμηθεύτηκε σπόρους, κατεύθυνθηκε προς την παραλία της Αύρας. Η πρώην παιδική χαρά που θα φιλοξενήσει τα έργα των μαθητών στην τελική παρουσίαση του Svoura project, αποτέλεσε τον καμβά, πάνω στον οποίο οι δημιουργοί συζήτησαν, εμπνεύστηκαν και άρχισαν να σχεδιάζουν συλλογικά την παρουσίαση των έργων τους.

Από τις 24 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Basurama από την Ισπανία, η ομάδα της Σβούρας θα μετατρέψει το νησί της Αίγινας σε έναν ανοιχτό, καλλιτεχνικό πολυχώρο από σκουπίδια στον οποίο είστε όλοι καλεσμένοι!

* Το τελευταίο εργαστήριο Plastic Cultopia II είναι ανοιχτό στο κοινό που επιθυμεί να συμμετάσχει στην αναδιαμόρφωση της παιδικής χαράς στην παραλία της Αύρας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο ​info@svouraproject.com

Περνώντας από ατομικές δημιουργίες σε συλλογικές, το Svoura Project περιστρέφει την πραγματικότητα, επαναπροσδιορίζει ό,τι συχνά ονομάζουμε σκουπίδι και προωθεί την εικαστική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Το ​Svoura Project ​υποστηρίζεται από το “​START – Create Cultural Change​”.
To START είναι ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την ΟμοσπονδιακήΈνωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων.

Επόμενο εργαστήριο: ​Plastic Cultopia IΙ Ημερομηνία:​ Δευτέρα 24 Απριλίου έως Δευτέρα 1 Μαίου Χώρος: ​Παιδική Χαρά (Παραλία Αύρας)

Περισσότερες πληροφορίες:

www.svouraproject.com Σχετικά άρθρα

Μαθητές στην Αίγινα έφτιαξαν θερινό σινεμά από ...σκουπίδια

Με ένα παλιό πανί που έγινε οθόνη και όλα τα υπόλοιπα υλικά παρμένα από τα σκουπίδια, 18 μαθητές μετέτρεψαν μια παλιά άδεια παιδική χαρά  σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά στην Αίγινα.

Η μαρτυρία του υποπλοίαρχου για την τραγωδία στην Αίγινα

"Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν". Μιλάει ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας που συγκρούστηκε με αλιευτικό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ψαράδες.

Υπάρχει και αυτή η πρόταση για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων

Κοινωνική, Αλληλέγγυα & Συνεργατική Οικονομία: Γνωρίζατε ότι, το 42% των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά και γεμίζουν τους κάδους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν; 

Δωρεάν Σεμινάρια Sustainable Living - Επανάχρηση ρούχων & Κάνε το Μπαλκόνι σου Κήπο [ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ]

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το THE BOX διοργανώνει μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων για μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×