op
×

Έρευνες αντιμετώπισης του Γλαυκώματος με Κανναβιδιόλη

Διαβάστηκε
Έρευνες αντιμετώπισης του Γλαυκώματος με Κανναβιδιόλη
Γενικά η Κάνναβη δε θεραπεύει το Γλαύκωμα, αλλά μπορεί να συντηρήσει την κατάσταση κρατώντας την πίεση του ματιού χαμηλά. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια συμπτώματα του γλαυκώματος, όπως η ναυτία, ο έμετος ή οι πονοκέφαλοι, συμπτώματα τα οποία αποδεδειγμένα αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενη κάνναβη στις Η.Π.Α. και σε άλλες παθήσεις, για παράδειγμα στον καρκίνο. 

Η έρευνα δεν έχει αλλάξει από τις δεκαετίες 1970 και 1980 και δείχνει ότι η Μαριχουάνα (στμ: καπνιστή κάνναβη) είναι αποτελεσματική στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Παρόλα αυτά, στις δραστικές δοσολογίες παρατηρούνται καρδιαγγειακά και νευρολογικά αποτελέσματα τα οποία θεωρητικά ίσως μειώσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης. (1) 

Περιέργως, ενώ η θεραπεία του γλαυκώματος με κανναβινοειδή άρχισε στην Καλιφόρνια περίπου από το 1995 και μέχρι και σήμερα το Υπ. Υγείας των ΗΠΑ χορηγεί έτοιμα στριφτά τσιγάρα κάνναβης στους εγκεκριμένους ασθενείς δεν έχουμε κλινικές μελέτες πάνω στην υπογλώσσια χορήγηση, παρά μόνο μια που αφορά όμως μόνο 6 ασθενείς και έγινε το 2006.


ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Λάδι) της ΚΑΝΝΑΒΗΣ για το Γλαύκωμα

Η δοσολόγηση στους 6 ασθενείς γινόταν στις 08:00 με 5 mg Delta-9-THC20 mg CBD40 mg CBD, ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Συμπέρασμα:

-Δύο ώρες μετά την υπογλώσσια χορήγηση 5mg Δέλτα-9-Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) η ενδοφθάλμια πίεση ήταν αισθητά μικρότερη απ’ ό,τι σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (placebo) {23.5 Hg και 27.3 Hg αντίστοιχα}. Η ενδοφθάλμια πίεση επέστρεψε στο κανονικό της επίπεδο μετά από 4 ώρες. 

 – Η χορήγηση 20mg Κανναβιδιόλης (CBD) δε μείωσε την ενδοφθάλμια πίεση καθόλου. Πάντως η υψηλότερη δοσολόγηση με 40 mg Κανναβιδιόλης (CBD) έδειξε μια αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά από 4 ώρες (από 23.2 σε 25.9 mm Hg)  (2)

Από αυτή τη μελέτη φαίνεται να προέρχεται και η πρόταση της Mayo Clinic στη χορήγηση για το γλαύκωμα:

“για να αντιμετωπίσουμε το γλαύκωμα (αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση) τοποθετούμε εφάπαξ μία δόση 5mg Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) κάτω από τη γλώσσα. Επίσης εφάπαξ μία μόνο δοσολόγηση 20-40 mg Κανναβιδιόλης (CBD) τοποθετήθηκε κάτω από τη γλώσσα. Παρόλαυτα δοσολόγηση άνω των 40mg Κανναβιδιόλης (CBD) φάνηκε να αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση”. (3)

ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Κολλύριο) της ΚΑΝΝΑΒΗΣ για το Γλαύκωμα

Η γενική εντύπωση είναι πως η καλύτερη χορήγηση είναι με ενδοφθάλμιες σταγόνες και το μόνο κανναβινοειδές προϊόν που υπάρχει λέγεται CANASOL, από το 1987, αλλά δεν εξάγεται εύκολα από τη χώρα παραγωγής του, που είναι η Τζαμάικα. Ο δημιουργός του Καθηγητής Φαρμακολογίας Manley West δυστυχώς απεβίωσε το 2012. Ο συνδημιουργός, και γνωστός οφθαλμολόγος, Δρ. Albert Lockhart συνεχίζει την προσπάθεια με την ανάπτυξη του Cantimol, που περιέχει Canasol και Timolol, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Άρθρα για το Canasol (στα αγγλικά)

Η Ιατρική Κάνναβη στη Τζαμάϊκα 

Το Κολλύριο της Κάνναβης που κάνει Τρελές Πωλήσεις 

Η Φαρμακολογία του CANASOL

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΗΣΗ (Μαριχουάνα) για το ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Η επόμενη λύση, μετά το κολύριο, είναι η καπνιστή μαριχουάνα, η οποία όμως απομακρύνεται σα λύση, καθώς ο ασθενής πρέπει να καπνίζει κάθε 4 ώρες για να κρατάει την πίεση του ματιού χαμηλά, οπότε θα είναι όλη τη μέρα μαστουρωμένος.

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα στα αγγλικά, το πρώτο έχει και ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό ολιγόλεπτο βίντεο, ενώ το δεύτερο μας μιλάει για τις δυνατότητες και της ουσίας Κανναβιγερόλης (CBG):

http://bigbudsmag.com/how-medical-marijuana-treats-glaucoma-a-brief-history/

http://www.ilovegrowingmarijuana.com/glaucoma/

Κάνναβη και Γλαύκωμα : PubMed άρθρα (στα αγγλικά)

Κάνναβη και Γλαύκωμα : άλλα Επιστημονικά Άρθρα (στα αγγλικά)

Έρευνα / Επιμέλεια : Άγγελος Τζιμίδης


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. http://journals.lww.com/co-ophthalmology/Abstract/2016/03000/Cannabinoids_for_treatment_of_glaucoma.10.aspx(2016)

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988594

  3. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/marijuana/dosing/hrb-20059701
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε μην χρησιμοποιείτε το λάδι της κάνναβης. Παρέχουμε ενημέρωση και όχι ιατρικές ή διατροφολογικές οδηγίες. 

Είμαστε σε αναμονή με τον ΕΟΦ, ο οποίος δεν έχει ακόμα αξιολογήσει την Κανναβιδιόλη της Endoca   
(
​ΕΟΦ/αρ.πρ. 82359-19/11/15)
.Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλία για την δημιουργία "Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την ιατρική χρήση της κάνναβης"

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πρόοδο στον τομέα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε διεθνές επίπεδο, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών,  αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την σύσταση και τον συντονισμό του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης».

H κάνναβη μοχλός ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον - Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, ήταν το θέμα της συνάντησης που έγινε στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ αντιπροσωπίας των Οικολόγων Πράσινων και των αρμόδιων υπουργών.

Μουσική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο από την ομάδα «Αυτισμός και Κανναβιδιόλη - Επιληψίες και νευρολογικές παθήσεις παιδιών»

Η ομάδα «Αυτισμός και Κανναβιδιόλη - Επιληψίες και νευρολογικές παθήσεις παιδιών», γονείς και ασθενείς χρόνιων και αυτοάνοσων παθήσεων σας προσκαλούν σε μουσική εκδήλωση.

Γιατί είναι καταστροφική η μίξη της κάνναβης με τον καπνό

Mια από τις συνήθεις πρακτικές για τη χρήση της κάνναβης είναι η ανάμειξή της με τον καπνό. Πρακτική που δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά θέματα υγείας, μιας και στην καλύτερη περίπτωση ο καπνιστής έχει όλες τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Κι όμως! Αυτό το σπίτι φτιάχτηκε από κάνναβη. Δείτε το όμορφο εσωτερικό του [ΦΩΤΟ]

Η χώρα διαθέτει ένα πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο ερευνητών, αγροτών και νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με την κάνναβη για ιατρικούς και τεχνολογικούς σκοπούς.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×