op
×

Θέλετε λίγο θαλασσινό αλάτι μολυσμένο με πλαστικά;

Διαβάστηκε
Θέλετε λίγο θαλασσινό αλάτι μολυσμένο με πλαστικά;
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου 2017, στις επιστημονικές εκθέσεις του περιοδικού Nature.com, εξέτασε 17 μάρκες θαλάσσιων αλάτων από οκτώ διαφορετικές χώρες και βρήκε χημικές προσμίξεις και στα 17 δείγματα.

Οι κύριοι μολυσματικοί παράγοντες είναι μικροπλακίδια και χρωστικές ουσίες που συνδέονται με προϊόντα υφαντουργίας, καουτσούκ και υαλοβάμβακα.

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Putra Malaysia, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Μελετήθηκαν τα εμπορικά σήματα αλατιού από την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική.

Από τα 72 διακριτά σωματίδια που βρέθηκαν, τα 41,6% προσδιορίστηκαν ως πλαστικά πολυμερή ενώ άλλα 23,6% ήταν χρωστικές ουσίες. Το μέσο μέγεθος αυτών των σωματιδίων ήταν περίπου μισό χιλιοστό,  το μεγαλύτερο περίπου ένα χιλιοστό και είχαν τη μορφή μικροσκοπικών θραυσμάτων.

Το αλάτι της θάλασσας συνήθως παρασκευάζεται με την εξάτμιση του νερού, το οποίο αφήνει πίσω μόνο τα στερεά. Μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα εντόπισε περισσότερα από 250 πλαστικά σωματίδια ανά λίβρα θαλάσσιου αλατιού. Οι επιστήμονες αυτής της έρευνας δήλωσαν: "Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη έκθεση για τη μικροπλαστική ρύπανση" στα προϊόντα της θάλασσας. 

Οι καταναλωτές  επίσης πιθανόν καταναλώνουν μικροπλαστικά μέσα από τα τρόφιμα που τρώνε αφού αυτά τα λεπτά σωματίδια έχουν βρεθεί σε ψάρια και σε οστρακοειδή στο σούπερ μάρκετ. "Πρόκειται για  πολύ μικρά σωματίδια τα οποία τα ψάρια καταναλώνουν κατά τη διάρκεια ττης ζωής τους αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα χημικά είναι αδρανή ή αν μπορούν να επηρεάσουν τα νευρικά συστήματα ή τους κυτταρικούς ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών", δήλωσε ο Antonella Vassallo, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ωκεανών.
environews.tvΛέξεις Κλειδία - Tags
θαλασσινό αλάτι χημικές προσμίξεις επιστημονική έρευνα
5
μικροπλαστικά
6
πλαστικά
12
Σχετικά άρθρα

Τι θα αντίκριζε μια καρέτα αν αποφάσιζε να έρθει στη στεριά λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο ραντεβού της; [BINTEO]

Η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο είναι η μοναδική της Ελλάδας που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τη Caretta caretta. Σε 550 μέτρα αμμουδιάς, η θαλάσσια χελώνα βρίσκει εδώ το σημαντικότερο καταφύγιό της σε όλη τη Μεσόγειο, φτιάχνοντας κάθε καλοκαίρι ως και 800 φωλιές για τα αυγά της. 

Ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποσυντεθεί χρειάζεται 500 χρόνια!

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο για την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.

Γιατί τα μικροπλαστικά είναι η πιο σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ξεκίνησε από το 2009 την πρώτη έρευνα για την εκτίμηση της έκτασης της κατανομής των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες. 

Το Νέο Δελχί απαγόρευσε και το πλαστικό μιας χρήσης

Μετά την απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες  το 2012, το Νέο Δελχί με απόφαση του Εθνικού Πράσινου Δικαστηρίου της χώρας, απαγόρευσε και το πλαστικό μιας χρήσης όπως  ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×