op
×

O Guardian για τους καταυλισμούς στη Χίο: "Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης"

Διαβάστηκε
O Guardian για τους καταυλισμούς στη Χίο:  Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης
Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Χίο σχολιάζει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian.  

"Το βρώμικο μυστικό της Ευρώπης: αξιωματούχοι στη Χίο πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εντάσεις", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian.  

Οι προσφυγικές ροές υποτίθεται ότι θα σταματούσαν με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Στη Χίο, όπως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, οι νησιώτες αρχικά καλωσόρισαν τη συμφωνία. Αλλά δεν κράτησε για πολύ. Σύντομα, υπήρξε ξανά σταθερή ροή αιτούντων άσυλο, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη Χίο, πάνω από 825 άτομα, οι περισσότεροι Σύροι, έφτασαν από την Τουρκία τον Μάρτιο. Αυτόν τον μήνα σχεδόν 600 τους ακολούθησαν. Με τουλάχιστον 3.000, σύμφωνα με τις αρχές, στις δύο υπερπλήρεις δομές, μία αυτοσχέδια, η άλλη με συρματόπλεγμα κέντρο κράτησης, ο θυμός αυξάνεται, γράφει ο Guardian, που σημειώνει ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν γίνει de facto κέντρα κράτησης.

"Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί γιατί όλα κρέμονται από μια κλωστή", λέει ο Μάκης Μυλωνάς, σύμβουλος πολιτικής στο δημαρχείο. "Η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως, η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της ευρωπαϊκής εμμονής να κρατήσει μακριά τους μετανάστες", ισχυρίζεται, αναφέροντας τα νησιά που συνεχίζουν να δέχονται το κύμα των ροών. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συμφωνούν. "Αν ανησυχούμε; Φυσικά και ανησυχούμε. Το να μιλάμε για ένταση είναι απλώς το να αναγνωρίζουμε το προφανές", λέει εκπρόσωπος του ΟΗΕ.  

"Οι αρχές παλεύουν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες εντάσεις. Μια ομάδα ακροδεξιών έχει κάνει την εμφάνισή της και έχουν σημειωθεί επιθέσεις στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Την περασμένη εβδομάδα, νεοναζί πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πρόσφυγες που ζουν στη Σούδα. Την ίδια στιγμή, αυξανόμενη είναι και η ένταση μεταξύ των προσφύγων που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να περιμένουν τις αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου, που κωλυσιεργούν. Τον Μάρτιο ένας πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε", σημειώνει το δημοσίευμα.   

"Πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα νησιά χρειάζονται ανακούφιση αλλά κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Από την στιγμή που βρισκόμαστε εδώ, τοποθετημένοι ιστορικά και γεωγραφικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα", λέει ο δήμαρχος της Χίου, Εμανουήλ Βουρνούς. 

Για τον ίδιο,τα μέτρα περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου κράτησης αλλά οι κάτοικοι φοβούνται πως όι νέες δομές θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης και απορρίπτουν την πρόταση. Ο τουρισμός, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό πόρο, έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι πάλαι ποτέ πτήσεις τσάρτερ έχουν σταματήσει", αναφέρει το δημοσίευμα.  

Σχετικά άρθρα

Η Τήλος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και γίνεται το πιο φιλόξενο νησί της Ευρώπης [ΒΙΝΤΕΟ]

Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων κάνει από χθες το γύρο του κόσμου. Tην φιλοξενία και την αλληλεγγύη των κατοίκων του, εκθειάζει με ρεπορτάζ του, το BBC, αποκαλώντας την Τήλο "το πιο φιλόξενο νησί της Ευρώπης". 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×