op
×

Τέλος οι πανελλαδικές: Όλες οι αλλαγές στην παιδεία

Διαβάστηκε
Τέλος οι πανελλαδικές: Όλες οι αλλαγές στην παιδεία
«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» . Aυτό ήταν το μηνυμα του πρωθυπουργού που παρουσίασε  το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας.

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος είναι οι μαθητές να έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο θα είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού, όπως του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

- Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου

- Η αναβάθμιση του Λυκείου

- Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Αυτό θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και στο πλαίσιο αυτού του νέου πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας.

Από φέτος θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,  επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Σε αυτό  θα ενταχθούν  800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές ενώ μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Αλλαγές σε Ιστορία, Θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην Ιστορία, στα Θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα. 

Για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.  

Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας», λέγοντας πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».

Για το Ολοήμερο σχολείο

Από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το πιο ορεινό χωριό μέχρι το πιο απομακρυσμένο νησί σημείωσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού. «Όπως τα σχολεία άνοιξαν πέρυσι για πρώτη φορά στην ώρα τους έτσι και φέτος θα ξεκινήσουν στην ώρα τους με επάρκεια σε βιβλία και έμψυχο δυναμικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Λέξεις Κλειδία - Tags
ολοήμερο δημοτικό πανελλαδικές εξετάσεις
24
αλλαγές
67
δημόσια παιδεία
9
Σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Παρατείνεται η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής

Μέχρι την Παρασκευή 10 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. 

Aλλαγές πάλι στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλάζουν πάλι τα πάντα στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Εισαγωγή στα ΑΕΙ με εξέταση σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και ένα ή δύο κοινά, διετές το Λύκειο και τάξη -  γέφυρα η Α΄λυκείου. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×