op
×

Κάλεσμα για την δημιουργία αυτοοργανωμένης δομής υγείας

Διαβάστηκε
Κάλεσμα για την δημιουργία αυτοοργανωμένης δομής υγείας
Στις 13 και 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί διήμερο για τη δομή υγείας που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μαζί με όποια και όποιον το επιθυμεί.

Στις 13/5 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με όσους γιατρούς και όποιους άλλους θέλουν να ασχοληθούν, για να έρθουμε σε έναν πρώτο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους.

Για την οικονομική ενίσχυση της δομής, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερο ρεμπέτικο και παραδοσιακό γλέντι στην αυλή. 

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος (Ε.Κ.Χ), «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας» είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που λειτουργεί με ανοιχτές εβδομαδιαίες συνελεύσεις.

Το κτίριο του Ε.Κ.Χ. Σχολείο χτίστηκε το 1897 και αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της εκκλησίας. Η τελευταία λειτουργία του ήταν ως δημοτικό σχολείο όπως και εγκαταλείφθηκε το 2004, ενώ το 2010 καταλήφθηκε για να ανοίξει στην κοινωνία και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της όπως αυτές προκύπτουν από την οργάνωση της καθημερινότητας και τη συλλογική δημιουργία μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο ύπαρξης. 

Βασική μας πεποίθηση αποτελεί η ισότητα όσον αφορά στη συμμετοχή των ατόμων στη λήψη κοινών αποφάσεων και την ανάληψη ευθυνών σε ζητήματα που αφορούν το ίδιο το εγχείρημα, αλλά και την κοινωνία μέσα από και στην οποία απευθύνεται ευρύτερα. 

Προτάσσοντας μια διαφορετική από την υπάρχουσα οργάνωση, πειραματιζόμαστε στη δημιουργία σχέσεων, οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

Δημιουργήσαμε, έτσι, ομάδες ελεύθερων μαθημάτων μέσω των οποίων σα στόχο έχουμε να πάρουμε τη γνώση στα χέρια μας. Στις ομάδες αυτές προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την αυθεντία που προκύπτει από την ποσοτική αλλά και την ποιοτική διαφορά των γνώσεων του καθενός και της καθεμιάς από μας, προχωρώντας συλλογικά και βήμα βήμα σε μια πιο ελευθεριακού τύπου προσέγγιση της διαδικασίας της μάθησης.

Ακόμα, στην προσπάθειά μας να πειραματιστούμε, να γνωρίσουμε και να κάνουμε πράξη μια οικονομία που θα διέπεται από σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και παράλληλα θα καλύπτει τις υλικές καθημερινές μας ανάγκες χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης από άνθρωπο, έχουν δημιουργηθεί η ομάδα αλληλέγγυας οικονομίας (ζυθοποιείο, παντοπωλείο, κουζίνα) και το παζάρι άμεσης διάθεσης προϊόντων οικολογικής γεωργίας από παραγωγούς. Τέλος, στον χώρο λειτουργούν καθημερινά καφενείο, βιβλιοθήκη και γυμναστήριο.

Το 2017, μέσα από συζητήσεις που προέκυψαν στα πλαίσια της πολιτικής μας συνέλευσης προβληματιστήκαμε έντονα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών με το πρόσχημα της κρίσης. 

Παρά τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις τόσο γιατρών, όσο και λοιπών εργαζόμενων και ειδικοτήτων στο χώρο της υγείας, ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας αποκλείονται καθημερινά από τις παροχές του κράτους πρόνοιας. Είναι προφανές ότι προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων αποτελεί η τήρηση και η όξυνση των πολιτικών λιτότητας και ότι η ίδια η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανεπαρκής καθιστώντας ως μόνη πιθανή διέξοδο τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, υποτάσσοντας έτσι τις ανάγκες μας, αλλά και ολόκληρη τη ζωή μας, στην εμπορευματοποίηση του καπιταλιστικού και χρηματοεξαρτόμενου συστήματος και τις σχέσεις που το ίδιο αναπαράγει. 

Έχοντας ως βάση όλους τους παραπάνω προβληματισμούς αποφασίσαμε παράλληλα με τους αναγκαίους αγώνες για ένα σύστημα υγείας με δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα, να δράσουμε δίνοντας λύση στο εδώ και στο τώρα μέσα από τη δημιουργία μιας αυτοοργανωμένης δομής υγείας, η οποία μόνο στην κάλυψη των κενών του κράτους δε θα στοχεύει· αλλά θα αντιπαραβάλει στην πράξη έναν διαφορετικό χώρο και τρόπο οργάνωσης της υγείας που θα διέπεται από τις αξίες που μας εκφράζουν και τις οποίες αναπτύξαμε παραπάνω.

Η αυτοοργανωμένη δομή υγείας που έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε είναι σημαντικό να διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά τόσο αναφορικά με την πρόσβαση σε αυτήν, όσο και με τις σχέσεις που θα αναπτύσσονται στα πλαίσια της.

Η πρόσβαση σε αυτή είναι απαραίτητο να είναι ελεύθερη για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις που μπορεί να προκύπτουν από την καταγωγή, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό και οδηγούν συνήθως στον αποκλεισμό διάφορων κοινωνικών ομάδων, καθώς και χωρίς υποχρεωτικό οικονομικό αντίτιμο για όποια ή όποιον επιθυμεί να εξεταστεί σ αυτή.

Όσον αφορά στις σχέσεις και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, παρ όλο που αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την ανισότητα που υπάρχει στη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή -λόγω των γνώσεων που διαθέτει ο πρώτος-, προτιμούμε να επιδιώκεται η διάχυση της γνώσης και στόχο να αποτελεί η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μακριά από λογικές που οδηγούν σε σχέσεις εξάρτησης εντός των οποίων θα συνυπολογίζονται οι ανάγκες, οι επιθυμίες και η προσωπικότητα του ασθενή, ο οποίος δε θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο, όπου θα παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη και ο οποίος θα προτάσσει την αυτοοργάνωση(στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό στο σήμερα) στο σύστημα υγείας έχοντας ως άξονα τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ γιατρού και ασθενή μέσω και των οποίων η οποιαδήποτε θεραπεία θα επιτυγχάνεται με το λιγότερο δυνατό επώδυνο τρόπο(και για τους δύο) και θα είναι ανοιχτό σε όλες και όλους.

Για την πραγμάτωση του παραπάνω εγχειρήματος καλούμε γιατρούς και ειδικότητες του υγειονομικού κλάδου να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση και τη λειτουργία του, με πρώτη συνάντηση το Σάββατο 13 Μαΐου στις 19:00 για να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να καταθέσουμε απορίες και προβληματισμούς, να δούμε το χώρο και να αυτοοργανώσουμε τις ανάγκες μας. 

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας»
Βασιλέως Γεωργίου 27 & Μπιζανίου γωνία (περιοχή Ευζώνων).


Λέξεις Κλειδία - Tags
δομή υγείας πρωτοβάθμια περίθαλψη Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο
13
κάλεσμα
45
Σχετικά άρθρα

Σύσκεψη συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων της Αττικής για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου

Το Δίκτυο Μεσοχώρα -Αχελώος SOS καλεί σε συνάντηση τις συλλογικότητες Αττικής για το συντονισμό των κοινών δράσεων αυτή την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19:30. 

Κάλεσμα για το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή της αλληλεγγύης, έναν ανοιχτό χώρο που φιλοξενεί ανθρώπους, απόψεις, εμπειρίες από τη χρονιά που πέρασε και θέτει τις κατευθύνσεις για αυτή που θα έρθει.

Κίνηση Πολιτών για το Νερό: "Η κάνουλα του ξεπουλήματος του νερού άνοιξε"

Τώρα πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξεκινούν όπως ανακοίνωσαν με το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×