op
×

Τι θα αντίκριζε μια καρέτα αν αποφάσιζε να έρθει στη στεριά λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο ραντεβού της; [BINTEO]

Διαβάστηκε
Τι θα αντίκριζε μια καρέτα αν αποφάσιζε να έρθει στη στεριά λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο ραντεβού της; [BINTEO]
H ερημική παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο. Eίναι η μοναδική παραλία της Ελλάδας που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τη Caretta caretta. Σε 550 μέτρα αμμουδιάς, η θαλάσσια χελώνα βρίσκει εδώ το σημαντικότερο καταφύγιό της σε όλη τη Μεσόγειο, φτιάχνοντας κάθε καλοκαίρι ως και 800 φωλιές για τα αυγά της. Πλησιάζει και φέτος η μέρα όπου τα Σεκάνια θα υποδεχτούν την πρώτη χελώνα που θα βγει στη στεριά!

Τι θα αντίκριζε όμως μια καρέτα αν αποφάσιζε να έρθει λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο ραντεβού της; Θα έβρισκε μπροστά της όλους τους “θησαυρούς” του πολιτισμού μας στην ερημική της παραλία: πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, σακούλες, παπούτσια, λαμπτήρες, ακόμα και κομμάτια από πλοία και παιχνίδια...... Τα σκουπίδια αυτά δεν προέρχονται από επισκέπτες της παραλίας, αφού επισκέπτες δεν υπάρχουν, αλλά ξεβράζονται το χειμώνα στη στεριά. Μας θυμίζουν έτσι ότι καμιά παραλία δεν είναι τόσο ερημική όσο φανταζόμαστε και ότι κάθε σκουπίδι που πετάμε μπορεί κάποτε πραγματοποιήσει το όνειρό του και να ταξιδέψει σε έναν ερημικό παράδεισο.
Για να σκάψει τη φωλιά της, η καρέτα χρειάζεται καθαρή αμμουδιά, ανεμπόδιστη από σκουπίδια.

Όμως, πόσο ενοχλείται η καρέτα, μια «σκληρόπετση» survivor που έχει επιβιώσει από τον καιρό των δεινοσαύρων στη Γη, από μερικά σκουπίδια; 

Δουλεύοντας για την προστασία της τόσα χρόνια στα Σεκάνια, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από το σκληρό καβούκι της. Η παραμικρή αλλαγή στην ποιότητα της άμμου την δυσκολεύει να σκάψει τις φωλιές της, ακόμα κι αν βρεθεί χώμα που έχει πέσει από την πάνω πλαγιά του βουνού. Με μόνο ένα στα χίλια από τα νεογέννητα χελωνάκια της να επιζεί, το τελευταίο που θέλουμε είναι να βρουν μπροστά τους κι ένα τεχνητό βουνό από σκουπίδια.

Γι’αυτό και φέτος το WWF θα βρεθεί μαζί με εθελοντές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του Αρχέλωνα και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων για να καθαρίσουμε τα Σεκάνια και να δώσουμε στην θαλάσσια χελώνα το μοναδικό πράγμα που μας ζητά: μια ερημική αμμουδιά για να διαιωνίσει το είδος της.


Λέξεις Κλειδία - Tags
καρέτα καρέτα Σεκάνια Ζακύνθου πλαστικά
13
θαλάσσια χελώνα
12
Σχετικά άρθρα

Ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποσυντεθεί χρειάζεται 500 χρόνια!

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο για την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.

Θέλετε λίγο θαλασσινό αλάτι μολυσμένο με πλαστικά;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου 2017, σε επιστημονικές εκθέσεις του περιοδικού Nature.com, εξέτασε 17 μάρκες θαλάσσιων αλάτων από οκτώ διαφορετικές χώρες και βρήκε χημικές προσμίξεις και στα 17 δείγματα.

Το Νέο Δελχί απαγόρευσε και το πλαστικό μιας χρήσης

Μετά την απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες  το 2012, το Νέο Δελχί με απόφαση του Εθνικού Πράσινου Δικαστηρίου της χώρας, απαγόρευσε και το πλαστικό μιας χρήσης όπως  ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ. 

Γιατί δεν πρέπει να ταΐζουμε τις θαλάσσιες χελώνες

Ορισμένοι τουρίστες για να προσελκύσουν τις χελώνες στην επιφάνεια της θαλασσας και να τις φωτογραφίσουν, τους ρίχνουν φρούτα και λαχανικά. Τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πρακτική, εξηγεί ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×