op
×

Να ξεκαθαρίσει η πολιτεία το θολό τοπίο των περίφημων ΜΚΟ

Διαβάστηκε
Να ξεκαθαρίσει η πολιτεία το θολό τοπίο των περίφημων ΜΚΟ
Πολλά ερωτήματα για το θολό τοπίο των ΜΚΟ που εμφανίσθηκαν με την έλευση των προσφύγων στη χώρα μας απευθύνει το  Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και ζητεί από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει με διαφάνεια τις πηγές χρηματοδότησης τους και το επίπεδο παροχών τους.

"Από τις αρχές του 2015, οπότε εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονο το προσφυγικό φαινόμενο και δοκιμάσθηκαν τα αυξημένα αντανακλαστικά και η αλληλεγγύη του λαού μας, οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) ανταποκρίθηκαν άμεσα. 

Με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, με επιπλέον βάρδιες και πολλές ώρες δουλειάς,  ξεκινήσαμε αποστολές στα νησιά που δοκιμάζονταν, και συνεχίσαμε με μεγάλες αποστολές και παραδόσεις φαρμάκων όπου παρουσιαζόταν ανάγκη (Ελληνικό, Νησιά, Ειδομένη, Λιμάνι Πειραιά κλπ.).

Παράλληλα γιατροί μας εργάσθηκαν εθελοντικά ενισχύοντας  ιατρεία στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων. Επίσης  εθελοντές μας πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της διαμονής των προσφύγων όταν ακόμη η παρουσία της επίσημης Πολιτείας ήταν υποτυπώδης και γραφειοκρατική.

Όλο το 2016 και το 2017 συνεχίζουμε να στηρίζουμε με ορθολογική διαχείριση -ώστε να μην λείψουν φάρμακα από τους ασθενείς του ιατρείου μας- με αμεσότητα και άρτια οργάνωση, αιτήματα που έρχονται από διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι περισσότερες από αυτές είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που χρηματοδοτούνται και μάλιστα αδρά, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από άλλες χώρες. 

Η δημιουργία των ΜΚΟ από το ξεκίνημά τους συνδέθηκε με την υποχώρηση των κοινωνικών παροχών της επίσημης Πολιτείας και στη χώρα μας και αλλού.

Τα αποτελέσματα αυτής της υποχώρησης στην κοινωνία προσπάθησαν να περιμαζέψουν ενεργοί πολίτες με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Εν συνεχεία στα πλαίσια της παράδοσης των περισσότερων τομέων της κοινωνικής ζωής στην κυρίαρχη λογική του κέρδους, άρχισε γενναία χρηματοδότηση των ΜΚΟ από διάφορες πηγές, θεσμικές ή μη. Τότε εμφανίστηκαν σαν τα μανιτάρια και ΜΚΟ με αμφιλεγόμενο προορισμό.

Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις η έγκριση ίδρυσης να δίνεται  με αδιαφανή κριτήρια και σκοπούς κυρίως την χρηματοδότηση χωρίς παραγόμενο έργο. Αυτή η εξέλιξη των ΜΚΟ γενικά, αλλοίωσε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Στο τομέα του προσφυγικού ζητήματος προσφέρονται υπηρεσίες στεγνές αφ’υψηλού χωρίς τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και με βασικό κριτήριο την μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων τους. 

Το φαινόμενο αυτό το ζούμε έντονα στο ΜΚΙΕ.  Δεχόμαστε αιτήματα από κάποιες ΜΚΟ όχι μόνο για φάρμακα και ιατρικό υλικό, αλλά και για παροχές που εννοείται ότι έπρεπε να παρέχουν οι ίδιες στους ωφελούμενούς τους.

Το θέμα απασχόλησε έντονα το σώμα της Γενικής μας Συνέλευσης και αποφασίσαμε ότι και σε αυτό το θέμα προτάσσουμε την ευαισθησία και την ανθρωπιά απέναντι στον απλό άνθρωπο που υποφέρει μαζί με την κοινοποίηση –καταγγελία της κατάστασης.

Εμείς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε φυσικά, ούτε επιθυμούμε έναν τέτοιο ρόλο. Είναι όμως χρέος μας να απαιτήσουμε από την πολιτεία να το κάνει με διαφάνεια, τόσο στο επίπεδο της πηγής χρηματοδότησής τους, όσο και στο επίπεδο των παροχών τους, ώστε να ξεκαθαρίσει το  θολό τοπίο των περίφημων ΜΚΟ."
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης

(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Ιστοσελίδα mkiellinikou.org

Σχετικά άρθρα

Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών του αγροδιατροφικού τομέα - Αιτήσεις έως 11/8

Το πρόγραμμα θα στηρίξει τις βελτιωτικές δράσεις έως εννέα συνεταιρισμών και ΚΟΙΝΣΕΠ που αφορούν διαδικασίες παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης προϊόντων τους

Πρόγραμμα χρηματοδότησης έως 13.000 ευρώ για νεοφυή επιχειρηματικότητα αγροδιατροφικού τομέα

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνες αγοράς εξοπλισμού ή/και παροχής υπηρεσιών σε ποσοστό 100% με ανώτερο συνολικό όριο χρηματοδότησης ανά επιχείρηση έως του ποσού των €13.000

Άνθρακες ο θησαυρός των προνομιούχων ελίτ που εμπλέκονται στην Κοινωνική Οικονομία | Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Τρία γεγονότα είναι ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας μιας προνομιούχου ελίτ να κατευθύνει προς τις ΜΚΟ της, πολιτικές και πόρους της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας

Εκστρατεία χρηματοδότησης για την Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος είναι ένας τόπος ιδανικός για περπάτηµα! Τα µονοπάτια αναπτύσσονται ανάµεσα στις ξερολιθιές, περνούν από αλώνια, εγκαταλελειµµένες θηµωνιές και λεµονόσπιτα, διασχίζουν όλο το νησί, χαρίζοντας ένα µοναδικό πεζοπορικό δίκτυο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×