op
×

Το πρώην Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Σκαγιοπούλειο και ο περιβάλλων χώρος, σε εγκατάλειψη!

Το πρώην Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Σκαγιοπούλειο και ο περιβάλλων χώρος, σε εγκατάλειψη!

Το πρώην Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Σκαγιοπούλειο και ο περιβάλλων χώρος, σε εγκατάλειψη!


Καταγγελία της ΟΙΚΙΠΑ

 

Θλίψη προκαλεί η εικόνα του κήπου του Σκαγιοπουλείου στο νότιο τμήμα του (είσοδος από Κορυτσάς) και του κτηρίου όπου κάποτε στεγαζόταν το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης».  Όπως αναφέρει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, κυριαρχεί  μια εικόνα  εγκατάλειψης με το πάρκο να έχει γίνει «ζούγκλα» αφού   τα ψηλά χορτάρια έχουν ενωθεί με τα κλαδιά των δένδρων που φτάνουν μέχρι το έδαφος! 

Το τοπίο συμπληρώνεται με τις στοίβες σκουπιδιών που έχουν σωρευτεί, δημιουργώντας έτσι ένα απαράδεκτο θέαμα αλλά και ένα επικίνδυνο χώρο για μικρά παιδιά που θα τον προσεγγίσουν (φίδια κλπ), αφού η πρόσβαση είναι ελεύθερη από τον υπόλοιπο κήπο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι,  ο συγκεκριμένος χώρος κατά καιρούς γίνεται  στέκι περιθωριακών ατόμων αφού δεν υπάρχει πλέον οπτική επαφή από το υπόλοιπο πάρκο, και παλιότερα είχαν βρεθεί ακόμα και σύριγγες! 

 

Σε ότι αφορά το υφιστάμενο μικρό κτήριο, έχει κυριολεκτικά χορταριάσει και ερειπωθεί, με ορατό τον κίνδυνο σταδιακής κατάρρευσης του αν δεν συντηρηθεί. Όπως μας ενημερώνει ο συντηρητής έργων Τέχνης Ξενοφών Παπαευθυμίου, στο παρελθόν αποτελείτο από το ισόγειο κτίριο και είχε τη χρήση αποθήκης και στάβλου, ενταγμένο στις αρχικές εκπαιδευτικές αγροτικές δραστηριότητες των τροφίμων του ιδρύματος.


Στην εγκαταλειμμένη μορφή το παρέλαβε το 1982 το “Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών”, πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, για να εγκαταστήσει το “Μουσείο Λαϊκής Τέχνης” από το Δεκέμβριο του 1983.


Για τους σκοπούς αυτούς το εν λόγω σωματείο ανέλαβε την ανακαίνιση του ισόγειου και την επέκτασή του με την κατασκευή του διώροφου κτιρίου. Με χρήματα που εξασφάλισε από επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού, τη συμπαράσταση της πατραϊκής κοινωνίας και με τη συνεχή φροντίδα και προσφορά των μελών του συλλόγου, το παλαιό κτίσμα ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και διαρρυθμίστηκε με τρόπο ώστε να προσαρμοστεί στον φυσικό περιβάλλοντα χώρο του κήπου και να στεγάσει τις εμπλουτισμένες συλλογές του μουσείου.


Το κτίριο όπου στεγάστηκε το “Μουσείο Λαϊκής Τέχνης” και ο φυσικός περιβάλλων χώρος του, αποτέλεσαν για δυόμιση δεκαετίες πόλο έλξης για τους πολίτες και τους μαθητές πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, υποδεχόμενο περίπου 100 με 120 σχολεία τον χρόνο και προσφέροντας σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο με πληθώρα εκδηλώσεων. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα το σωματείο όλα τα χρόνια που διατηρούσε το Μ.Λ.Τ, φρόντιζε για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό του όπως  και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονταν κρούσματα βανδαλισμού κλπ.

 

Δυστυχώς από τα τέλη της δεκαετίας του `90 άρχισαν οχλήσεις από την Διοίκηση του Σκαγιοπουλείου Κληροδοτήματος με την απαίτηση να τους παραδοθεί το κτίριο ώστε να το εκμεταλλευτεί το ίδρυμα. Αυτό συνέβη το 2014 με τη μεταφορά του μουσείου στο παλιό Νοσοκομείο, και από τότε μέχρι σήμερα το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος έχουν αφεθεί στην τύχη τους!

 

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με επιστολή της στην Δημοτική Αρχή, επισημαίνει τα παραπάνω προβλήματα, τονίζοντας της ανάγκη του άμεσου καθαρισμού της εν λόγω περιοχής που υποβαθμίζει συνολικά τον κήπο του Σκαγιοπουλείου.

Παράλληλα, θα πρέπει ο Δήμος που συμμετέχει με εκπρόσωπο του στο ΔΣ του Ιδρύματος, να αναλάβει πρωτοβουλίες εξεύρεσης πόρων,  για τη  συντήρηση του υφιστάμενου εγκαταλελειμμένου κτηρίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων, εκδηλώσεων κλπ. 

Είναι κρίμα τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που διαθέτει η πόλη, να τους εγκαταλείπουμε!

 
 

Το κτίριο ως αποθήκη και στάβλος πριν την ανακαίνισή του.

 Το ανακαινισμένο και συμπληρωμένο κτίριο του Μουσείου τότε που λειτουργούσε

 Το κτήριο σήμερα

 Ο περιβάλλων χώρος σήμεραΛέξεις Κλειδία - Tags
Σκαγιοπούλειο Οικολογική Κίνηση Πάτρας
18
Σχετικά άρθρα

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Μύθοι και Αλήθειες | Του Γιώργου Βασιλακόπουλου

Η όλη αντιμετώπιση του ζητήματος που παραπέμπει σε κάτι «κακό» που πρέπει να εξοβελιστεί από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείχνει την ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος κινητής τηλεφωνίας

Κοινωνική οικονομία, ο ελπιδοφόρος τρίτος τομέας της οικονομίας

Ο Τάσος Νικολαδάκης, γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»,  η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» από το Αγρίνιο και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην εκδήλωση  με αφορμή τα 31 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης  Πάτρας και τα 26 χρόνια έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ

Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλο, ένα σκαπανέα της καθαρής ενέργειας

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αποχαιρετά με οδύνη τον πρόωρα χαμένο φίλο και συνοδοιπόρο της  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Τρυπαναγνωστόπουλο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×