op
×

Πως αυτή η χωματερή έγινε μια πανέμορφη λίμνη στη θεσσαλονίκη

Διαβάστηκε
Πως αυτή η χωματερή έγινε μια πανέμορφη λίμνη στη θεσσαλονίκη
Πάπιες, χήνες, κορμοράνοι, βατράχια, ψάρια, λουλούδια και χιλιάδες πανύψηλα δέντρα αλλά και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παγκάκια εκεί που μέχρι πριν από χρόνια υπήρχαν σκουπίδια, μπάζα και εστίες μόλυνσης. 

Μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο υπάρχει ένας μικρός παράδεισος σε μια πρώην χωματερή έκτασης 60 στρεμμάτων που αποτελεί έναν τόπο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. 

Στον χώρο που μέχρι πριν από αρκετά χρόνια υπήρχαν σκουπίδια, σήμερα μεγαλώνουν πάνω από 50.000 δέντρα, αποτελώντας μια «όαση» δροσιάς στη δυτική Θεσσαλονίκη, άγνωστη σε κάποιους , περιμένει όλους να την εξερευνήσουν.
Η λίμνη του Ωραιοκάστρου είναι μια τεχνητή λίμνη, η οποία φτιάχτηκε το 1998 μέχρι το 2000 από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Παναγιώτη Ισχνόπουλο.

Ο δήμος διαμόρφωσε την παλιά χωματερή σε λίμνη-φράγμα, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής και την απόδοση του χώρου αυτού στους πολίτες ως ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής.

Η λίμνη, σήμερα, αποτελεί μια υδάτινη όαση της περιοχής, στα νερά της συναντά κανείς συχνά πάπιες και χήνες αλλά και άγρια πουλιά και ζώα ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μικρά μονοπάτια όπου μπορούν να περπατήσουν.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν και λέω από το μηδέν διότι την εποχή εκείνη που υπήρχε μία αύξηση ανοικοδόμηση και ταυτόχρονα μία περίοδος ξηρασίας, το 1997- 1998 υπήρχε μία μεγάλη έλλειψη νερού, η αδυναμία μου ήταν η δενδροφύτευση, το πράσινο δηλαδή, φυτεύαμε καθημερινά δύο με τρεις χιλιάδες δενδρύλια και είχαμε αποτυχία περίπου 50 με 60 % λόγω της έλλειψης νερού.
Το νεράκι έτρεχε ακριβώς στην  κοίτη εκείνου του ρέματος που υπήρχε στο σημείο. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης και είδαμε ότι το νερό αυξανόταν,  μετά από τις απαραίτητες ενέργειες του δήμου φτιάξαμε την λίμνη. Σε μία διετία ολοκληρώθηκε το έργο και φτάσαμε σιγά σιγά στο σημείο,  στη κοίτη να υπάρχει ένα βάθος των δέκα μέτρων, εκεί που έγινε η επιχωμάτωση. Με την πάροδο του χρόνου το νέρο αυξήθηκε», ανέφερε στο seleo.gr, ο τέως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Παναγιώτης Ισχνόπουλος.

Την εποχή που δημιουργήθηκε η λίμνη χρησιμοποιούσαν το νερό της για το πότισμα των δέντρων που είχαν φυτευτεί, ώστε συγχρόνως να επιτυγχάνεται και η ποθητή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, όπως τόνισε στο seleo, ο κ. Ισχνόπουλος.

Να σημειωθεί πως από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2016 η λίμνη ονοματοδοτήθηκε σε λίμνη «Παναγιώτη Ισχνόπουλου», σε μια τελετή από τον σημερινό δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση. «Ένιωσα υπερήφανος όταν έλαβε το όνομα μου η λίμνη, θέλω να συνεχίσω να προσφέρω, ώστε και εξελιχθεί και άλλο η λίμνη», τονίζει ο κ.Ισχνόπουλος.


Λέξεις Κλειδία - Tags
Λιμνη Ωραιοκάστρου χωματερή
6
Θεσσαλονίκη
288
Σχετικά άρθρα

100 χρόνια από τη πυρκαγιά που κατέστρεψε τη θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που κατέκαψε μεγάλο μέρος της τον Αύγουστο του 1917, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ένα πολυθέαμα  θα εξελιχθεί στην πόλη.

Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη: Η χρονιά ξεκινά με σοβαρά προβλήματα καταγγέλουν οι γονείς

Ετοιμόρροποι σοβάδες στα ταβάνια, μαρμάρινα δάπεδα φουσκωμένα, κουφώματα ξεχαρβαλωμένα είναι η εικόνα του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας χρονιάς, όπως καταγγέλουν οι γονείς.

Ξεπουλιέται και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο και μάλιστα θαλάσσια, με μεγάλες θαλάσσιες ιστορικές παρακαταθήκες και δυνατότητες, που έχει παραδώσει τα δυο μεγαλύτερα στρατηγικά λιμάνια της σε ξένα συμφέροντα.

Μια νέα ιστοσελίδα γεμάτη από ..Θεσσαλονίκη

Μια νέα ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης με σκοπό να ενημερώσει και να ενώσει τους νέους που επισκέπτονται την πόλη.  Εκτός από χρηστικές πληροφορίες, η ιστοσελίδα περιλαμβάνει βιώματα και ιστορίες φοιτητών από την παραμονή τους στην Θεσσαλονίκη.

7η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκη - Αιτήσεις συμμετοχής

Οι αιτήσεις συμμετοχής στην 7η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας θα συμπληρωθούν ηλεκτρονικά από τους παρακάτω συνδέσμους ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκετε. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×