op
×

Financial Times: Η Βρετανία πρέπει να μάθει από την περίπτωση της Ελλάδας και να έχει Plan B

Διαβάστηκε
Financial Times: Η Βρετανία πρέπει να μάθει από την περίπτωση της Ελλάδας και να έχει Plan B
Financial Times: Η Βρετανία πρέπει να μάθει από την περίπτωση της Ελλάδας και να έχει Plan B στις διαπραγματεύσεις

Σε άρθρο του στους Financial Times της Κυριακής ο Wolfgang Munchau, ειδικός συντάκτης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί:

''Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, έχει μεγαλύτερη σημασία να μάθουμε από την εμπειρία των Ελλήνων Υπουργών Οικονομικών που συμμετείχαν σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις, παρά να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία των διπλωματών στις Βρυξέλλες.''


Σχολιάζοντας τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι είναι προτιμότερο να μην καταλήξει σε συμφωνία παρά να αποδεχτεί μια κακή συμφωνία υπενθυμίζει:


''Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα ήταν προτιμότερο να μην είχαν καταλήξει σε συμφωνία, παρά σε αυτή που τελικά κατέληξαν. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση διαρκούς ύφεσης από το 2008. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία συμφωνία (Eurogroup 15/6/17), η Ελλάδα συμφώνησε στη διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% έως το 2022, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο.

 

Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και λιτότητας.Το 2015, η Ελλάδα είχε την επιλογή μεταξύ του να μετατραπεί σε αποικία της Ευρωζώνης και να αποχωρήσει από αυτή. Διάλεξε το καθεστώς δουλοπαροικίας και πληρώνει ακόμα το τίμημα για αυτή την επιλογή υπό τη μορφή της μόνιμης ύφεσης.

 

Το δεύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την ελληνική διαπραγμάτευση είναι ότι χρειάζεσαι ένα εναλλακτικό σχέδιο (Plan B). Ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναπτύξει ένα σχέδιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών που θα επέτρεπε στη χώρα να αποδεχτεί τη χρεοκοπία της, παραμένοντας ταυτόχρονα μέλος της Ευρωζώνης. Ήταν ένα τολμηρό πλάνο το οποίο ,κατά τη γνώμη μου, θα είχε παράξει καλύτερα αποτελέσματα από την υποταγή την οποία τελικά επέλεξε τότε η κυβέρνηση."

Σχετικά άρθρα

Το "αντίο" των 27 στη Βρετανία κράτησε μόλις ένα λεπτό

Ναι σε όλα. Ομόφωνα συμφώνησαν, οι 27 στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. " "Σε ένα λεπτό τελείωσαν όλα", έλεγαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

ΔΕΗ: Και τώρα τι; | Του Νίκου Χαραλαμπίδη

Η συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΗ μας αφορά όλους, όχι μόνο τον μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στην εταιρεία. Για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Συχνά όχι όμως αυτούς που απασχολούν τους “τίτλους των ειδήσεων”.

Guardian: Η ευκαιρία της Βρετανίας να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

"Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα  και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  είναι κλεμμένα. Τώρα ήρθε η στιγμή να προτείνουμε την επιστροφή τους ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit" επισημαίνει ο αρθρογράφος Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον.

Αντίστροφη μέτρηση για την Βρετανία: Η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 για το Brexit

H Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×