op
×

Σύσκεψη συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων της Αττικής για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου

Σύσκεψη συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων της Αττικής για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου
Το Δίκτυο Μεσοχώρα -Αχελώος SOS καλεί σε συνάντηση τις συλλογικότητες Αττικής για το συντονισμό των κοινών δράσεων αυτή την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19:30. 

Η συνάντηση θα λάβει χώρα  στο Art Garage (Σολωμού 13, 3ος όροφος - Εξάρχεια).

​Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια του διήμερου που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος SOS​ στη Μεσοχώρα Τρικάλων στις 3-4 Ιουνίου 2017, της απόφασης που έλαβε η λαϊκή συνέλευση της Μεσοχώρας στις 3 Ιουνίου 2017 και της ανακοίνωσης του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας να υπογράψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας. 

Σύσκεψη συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων της Αττικής
για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Έχουν περάσει, σχεδόν, 35 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (μεγάλα φράγματα, ταμιευτήρες, υδροηλεκτρικά έργα, σήραγγες εκτροπής κλπ.), που, όλα αυτά τα χρόνια, συνηθίσαμε να αποκαλούμε έργα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η συνδυασμένη λειτουργία τους είχε -και έχει- σαν σκοπό την υλοποίηση ενός παράλογου στόχου, αυτού της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά από τόσες δεκαετίες, το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει λειτουργήσει, παρά τη διαρκή και ασφυκτική πολιτική πίεση - από τη μια, ως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος- και παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται συστηματικά.

Και για το λόγο αυτό, ανήκει στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι την τελική (;) επιχείρηση υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, χωρίς κανένα ενδοιασμό υιοθέτησε το τέχνασμα της προκατόχου της, για τμηματική προώθηση του έργου, με πρώτη πράξη τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, σαν αυτόνομου, «πράσινου» ενεργειακού έργου. Η επιδίωξη είναι διπλή και προφανής: αφενός, να διεμβολιστεί - διασπαστεί το μέτωπο κατά της εκτροπής και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής.

Πριν λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επανέλαβε τα συνήθη επιχειρήματα (της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί ως τώρα, το ενεργειακό όφελος και το δημόσιο συμφέρον), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί» σημαντικές ενεργειακές υποδομές της -ιδιωτικοποιημένης, σε μεγάλο βαθμό- ΔΕΗ, στις οποίες δεν αποκλείεται να περιληφθούν -στο προσεχές μέλλον- και τα υδροηλεκτρικά έργα. Παράλληλα, προσπαθώντας να κάμψει την αντίσταση των Μεσοχωριτών ανακοίνωσε το αντίτιμο του επιδιωκόμενου συμβιβασμού τους: την αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας, προτού αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα και την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού (!!!!).

Είναι προφανές ότι ο πολύχρονος αγώνας κατά της εκτροπής και κατά των νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου, δηλαδή στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποκρουστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ και κάθε προσπάθεια διάσπασης και αποπροσανατολισμού. Οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες που δημιούργησαν και στήριξαν -τοπικά και πανελλαδικά- ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να (ξανα)βάλουν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Με αυτό το σκεπτικό και παίρνοντας σοβαρά υπόψη τη διάθεση, που εκφράστηκε στο πρόσφατο (3-4 Ιουνίου) διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα,

το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» καλεί
τις συλλογικότητες της Αττικής σε συνάντηση εργασίας,
την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19.30, 
στο Art Garage (Σολωμού 13 - Εξάρχεια, 3ος όροφος),

με σκοπό να συναποφασίσουμε και να συντονίσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
Σχετικά άρθρα

"Λέμε ΟΧΙ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς"

Σε πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν σύντομα, καλούν σήμερα το μεσημέρι ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς, το κίνημα  "Δικαίωμα στη Ζωή" και η ΑΔΕΔΥ.

Ο «εφιάλτης» της εκτροπής επανέρχεται - Η Μεσοχώρα κινδυνεύει με αφανισμό

Εδώ και πάνω από 35 χρόνια, μια σειρά από «βαριά» έργα στον πάνω ρου του Αχελώου –δηλαδή, στο μέχρι τότε ανέγγιχτο κομμάτι του- έχουν γίνει ο μόνιμος «βραχνάς» των τοπικών κοινωνιών.

Για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου

Το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» καλεί τις συλλογικότητες της Αττικής σε συνάντηση εργασίας, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19.30, στο Art Garage (Σολωμού 13 - Εξάρχεια, 3ος όροφος) για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×