op
×

Υπνωτήριο για άστεγους δημιουργεί ο Δήμος Πατρέων

Διαβάστηκε
Υπνωτήριο για άστεγους δημιουργεί ο Δήμος Πατρέων
Την ίδρυση και λειτουργία υπνωτηρίου δυναμικότητας 90 ατόμων προωθεί ο Δήμος Πατρέων με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες την τελευταία πενταετία.

Η δομή θα λειτουργεί συμπληρωματικά στον Κοινωνικό Οργανισμό και θα έχει στόχο την κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων.

Σύμφωνα με το pelop.gr, το έργο προτάθηκε να υλοποιηθεί μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Θα παρέχει ασφαλή διαμονή τη νύχτα, παροχή βασικών αγαθών σε τροφή και ένδυση / υπόδηση, παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστέγων ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα άρει την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ωφελουμένων.

Το υπνωτήριο θα αποτελεί δομή άμεσης φιλοξενίας και θα λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Θα παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες μακροχρόνιας στέγασης , σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου κατέγραψαν δυνητική αύξηση των αστέγων από τις έρευνες που έκαναν και από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Πάτρα.
Ειδικότερα οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους αστέγους θα είναι: Φιλοξενία κατά την διάρκεια της νύκτας, ατομική υγιεινή και παροχή ειδών υγιεινής, χρήση πλυντηρίων, παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης, φύλαξη προσωπικών αντικειμένων, βασική υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή όταν απαιτείται, παροχή τουλάχιστον ενός γεύματος, ψυχοκοινωνική στήριξη, δράσεις δικτύωσης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης , σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης , νομικής συνδρομής, συμβουλευτική υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Το υπνωτήριο θα λειτουργεί σε συνέργεια με το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ωφελούμενοι είναι τα ίδια άτομα, ώστε να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη στα θεματικά πεδία παρέμβασής τους. Στο πλαίσιο αυτό της δομής του υπνωτηρίου και με την σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου θα εκπονείται από το επιστημονικό προσωπικό της δομής το Ατομικό ή Οικογενειακό Σχέδιο Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο θα περιλαμβάνει τον προγραμματισμό ενεργειών για τις διαδικασίες διασύνδεσης του ωφελούμενου και των μελών της οικογένειάς του με συγκεκριμένους φορείς σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης , νομικής συνδρομής κ.ο.κ.

Με την ένταξή τους στη δομή οι φιλοξενούμενοι θα υποχρεώνονται σε ιατρικές εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ μέχρι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων θα διαμένουν σε ειδικούς χώρους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη δομή θα είναι οι ωφελούμενοι να διαβιούν στον δρόμο ή να στερούνται με οποιονδήποτε τρόπο πρόσβαση σε κατοικία. Δεν θα τίθεται κατ' αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων. Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά επτά ημέρες την εβδομάδα από 21:00-9:00.

Το προσωπικό που προβλέπεται να απασχοληθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (36 μήνες) είναι: ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός (3 θέσεις), ΤΕ Διοικητικός, ΔΕ νυχτοφύλακες (δύο θέσεις), ΥΕ προσωπικό καθαριότητας, ΥΕ Γενικών καθηκόντων (3 θέσεις).

Σχετικά άρθρα

Διαχείριση αμιάντου: όταν συνεχώς αναβάλλουμε τις λύσεις, τα προβλήματα μας πέφτουν στο κεφάλι!

Ο πάταγος που προκάλεσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η κατάρρευση της στέγης από φύλλα αμιαντοτσιμέντου, του ετοιμόρροπου  κτιρίου στο Βόρειο λιμάνι της Πάτρας, που μάλιστα οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, οφείλει να μας αφυπνίσει

Λέσβος: 150 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, 350 άστεγοι

Εκατόν πενήντα σπίτια από τα 254 που ελέχθησαν, κρίθηκαν ακατοίκητα στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Λέσβο ενώ 350 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Κοινωνική οικονομία, ο ελπιδοφόρος τρίτος τομέας της οικονομίας

Ο Τάσος Νικολαδάκης, γραμματέας της πατρινής ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»,  η Πεπίτα Κονιδάρη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ «Επί-χειρών» από το Αγρίνιο και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην εκδήλωση  με αφορμή τα 31 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Κίνησης  Πάτρας και τα 26 χρόνια έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ

Μετά τον καφέ, "ψωμί σε αναμονή" για όσους έχουν ανάγκη και στην Πάτρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Μετά τον καφέ και "ψωμί σε αναμονή" για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. "Ηταν μια ιδέα που την είδα στην Θεσσαλονίκη" δηλώνει στο Achaia News.gr ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου. Μπράβο.

Πάτρα: Συνελήφθη παπάς που πυροβόλησε και σκότωσε δύο σκυλιά μπροστά στα μάτια παιδιών

Όταν αντιλήφθηκε ότι έχει κληθεί η αστυνομία, έβαλε τα δύο άτυχα ζώα σε άσπρα τσουβάλια, και με το αυτοκίνητό του τα μετέφερε σε κοντινή περιοχή και τα πέταξε. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×