op
×

Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν

Διαβάστηκε
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι και σε άλλους ξεχειλίζουν
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, το 2016 από τους 66 δήμους της Αττικής κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φυλής 1.789.331 τόνοι απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει υπό μία έννοια ότι καθημερινά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας παράγονται περίπου 4.900 τόνοι απορριμμάτων.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτές οι ποσότητες συσσωρεύονται καθημερινά σε όγκους απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων της Αττικής στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Ολες αυτές τις ημέρες οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, μαζεύοντας κάποια σκουπίδια, κυρίως γύρω από νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στον ΧΥΤΑ Φυλής περνάει ένα 15% των απορριμματοφόρων με αστικά απορρίμματα.

Πώς γίνεται και σε ορισμένες γειτονιές οι κάδοι είναι άδειοι, ενώ σε άλλες τα σκουπίδια ξεχειλίζουν;  

Πρώτον, δεν τελούν όλα τα δημοτικά αμαξοστάσια υπό κατάληψη. Από τους 66 δήμους, υπάρχουν 5-6 όπου εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια, ενώ άλλοι 10... υποαπεργούν. Κοινή συνισταμένη, ότι έχουν λίγους ή καθόλου συμβασιούχους. 

Δεύτερον, σε άλλους δήμους υπάρχει μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων ώστε να υπάρχει μια «ισορροπία» στην αποκομιδή.

Πού πάνε όμως τα σκουπίδια με τον ΧΥΤΑ Φυλής κλειστό;

Ορισμένοι δήμοι διαθέτουν Σταθμό Μεταφόρτωσης και τα εναποθέτουν εκεί, περιμένοντας την ώρα που θα μπορέσουν να τα θάψουν στη χωματερή. 

Αλλιώς, παραμένουν στα απορριμματοφόρα ή σε νταλίκες με χωρητικότητα 30 τόνων (ίση με 10 μικρών απορριμματοφόρων 3 τόνων ή 3 μεγάλων απορριμματοφόρων 10 τόνων), μέχρι και αυτά να βρουν τον δρόμο τους προς τον ΧΥΤΑ.

Πέρα από την περιγραφή των παραπάνω, συνδικαλιστές δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον φόβο ότι δημοτικές διοικήσεις έχουν ήδη... κρύψει τα σκουπίδια σε παράνομες χωματερές... 

Δεν υπάρχει στην Αττική δήμος που να έχει ιδιωτικοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας, πλην του Δήμου Ωρωπού που έχει εκκινήσει σχετικές διαδικασίες.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Λέξεις Κλειδία - Tags
κάδοι
18
απορρίμματα
72
σκουπίδια
69
Σχετικά άρθρα

Σκοτεινά σημεία και παρατυπίες στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

Βυθισμένη σε βαθύ τέλμα βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και, μάλιστα, χωρίς προοπτική αποκόλλησης καταγγέλει ο Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας.

Νέα διαμαρτυρία στο ΧΥΤΑ Φυλής

Το πρωί της Τετάρτης 12/7, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο της εισόδου του ΧΥΤΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που προέρχεται από την εγκατάσταση της Φυλής. 

Μαθητές στην Αίγινα έφτιαξαν θερινό σινεμά από ...σκουπίδια

Με ένα παλιό πανί που έγινε οθόνη και όλα τα υπόλοιπα υλικά παρμένα από τα σκουπίδια, 18 μαθητές μετέτρεψαν μια παλιά άδεια παιδική χαρά  σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά στην Αίγινα.

Εργοστάσια απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ντοκιμαντέρ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα της εποχής μας και συγκεκριμένα το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα υποστεί το Δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και οι πολίτες, από την κατασκευή ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×