op
×

Τι αντίκτυπο είχε η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 στα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας;

Διαβάστηκε
Τι αντίκτυπο είχε η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 στα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας;
Πριν ακόμα κατακαθίσουν οι στάχτες, όλοι αναρωτιόμασταν αν η υπέροχη πανίδα της Πάρνηθας κατάφερε να επιβιώσει. Ήταν βέβαιο ότι πολλά μικρά ζώα όπως πολλές χελώνες, άλλα ερπετά και νεοσσοί πουλιών είχαν χαθεί. Όμως για τα ελάφια, ελπίδα μας ήταν ότι θα είχαν καταφέρει να τρέξουν και να ξεφύγουν από την πυρκαγιά.

Για να μάθουμε την αλήθεια, η ομάδα του WWF συνέχισε τις καταγραφές του πληθυσμού των ελαφιών που έκανε και πριν την καταστροφή στην Πάρνηθα.

Με μεγάλη χαρά, η έρευνα επιβεβαίωσε τις ελπίδες μας: ο πληθυσμός των ελαφιών δεν είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα! Εκτιμήσαμε ότι 30 με 50 ζώα περίπου είχαν ίσως βρει τραγικό θάνατο, όμως ευτυχώς αυτό το ποσοστό ίσως δεν ξεπερνούσε το 10% του πληθυσμού των ελαφιών της Πάρνηθας, του μεγαλύτερου πληθυσμού κόκκινου ελαφιού της Ελλάδας.

Ένας νέος κρίκος στο οικοσύστημα

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο πληθυσμός των ελαφιών άρχισε να αυξάνεται, και μάλιστα δημιούργησε ερωτήματα: μήπως η αυξημένη βόσκηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στα μικρά δέντρα που ξαναγεννιούνται; Ποιες άραγε θα ήταν οι επιπτώσεις από την βόσκηση των αναδασωμένων ελάτων και άλλων δέντρων;

Οι εξελίξεις έδειξαν ότι αν αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της, τότε αναπτύσσεται μια νέα ισορροπία. Η παρουσία ενός νέου κρίκου στο δυναμικό οικοσύστημα της Πάρνηθας επιβεβαιώθηκε πριν περίπου 2 χρόνια.

Ο λύκος επέστρεψε στην Πάρνηθα, έπειτα από 55 χρόνια απουσίας! Το μοναδικό οικοσύστημα της Πάρνηθας έγινε πλουσιότερο και έδειξε ότι μπορεί να στηρίξει έναν ακόμα κρίκο στην ισορροπία της ζωής. Η επιστροφή του λύκου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την υγεία του βουνού και τη δυνατότητά του να ανακάμψει και να εξελιχθεί μετά τις καταστροφικές πληγές του.

Η επιστροφή του λύκου βέβαια έδωσε τροφή στα γνωστά σενάρια «επιστημονικής φαντασίας», με κυρίαρχο βάρος στις «απελευθερώσεις των οικολόγων». Η πραγματικότητα απέχει, όμως δεν είναι λιγότερο συναρπαστική, όσον αφορά την ικανότητα της φύσης να βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της.

Βέβαια, για τα ίδια ελάφια, η πρόκληση θα είναι μεγάλη, αφού τώρα στο κατώφλι τους θα έχουν έναν φυσικό θηρευτή, τον λύκο. Η πραγματικότητα αυτή είναι σκληρή, και δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για επιστήμονες, φορείς και οργανώσεις. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θαύματος της φύσης που δημιουργεί και συντηρεί τη ζωή γύρω μας.Σχετικά άρθρα

Μήνυση κατέθεσε το WWF Ελλάς για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.

Τελικά, μια πυρκαγιά τελειώνει όταν σβήσει;

Ήταν 24 Αυγούστου 2007 όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην δασική περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας. Τραγική ειρωνεία αποτελεί η μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στη Ζαχάρω Ηλείας, σε περιοχή με αναγεννημένο δάσος που είχε καεί στη φωτιά του 2007, πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Φωτιές για βόσκηση: Μια παράδοση που τείνει να γίνει καταστροφή

Φωτιές που ξεκινούν από απομακρυσμένες βουνοκορφές, φωτιές που ξεσπούν το χειμώνα και παρόλα αυτά καίνε χιλιάδες στρέμματα, φωτιές που ξεκινούν βραδινές ώρες. Τι προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές; Τι έδειξαν οι αυτοψίες που έκανε η δασική ομάδα του WWF.

Από που προέρχονται τα ψάρια που καταναλώνουν οι Έλληνες

Μπορεί η καταπολέμηση της υπεραλίευσης και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών να αλλάξουν την εικόνα; Η νέα έκθεση του WWF ρίχνει φως στις «διαδρομές του ψαριού» στη Μεσόγειο» και καλεί για αλλαγή πορείας!  

Αστικό πράσινο στην Ελλάδα - Οι 20 κορυφαίοι δήμοι της χώρας

Μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF GreenSpaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Πώς βαθμολογούν λοιπόν οι Έλληνες το πράσινο της πόλης τους 

WWF: Πάρνηθα 2007 - 2017: 10 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Ένα συμβολικό οδοιπορικό σε έναν από τους σημαντικότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας και ένα νέο ντοκιμαντέρ από το WWF που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της καταστροφικής πυρκαγιάς και της διαρκούς μάχης της Πάρνηθας σήμερα, έρχονται να μας θυμίσουν όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×