op
×

Καλλιτέχνης και πρόσφυγας

Καλλιτέχνης και πρόσφυγας

«Καλλιτέχνης και πρόσφυγας»


Ο δρόμος για την έκφραση στρωμένος με περιπέτειες και δημιουργικότητα

 

 

Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης με την πολύτιμη συνδρομή του κοινωνικού χώρου Οικόπολις, στο πλαίσιο των δράσεων δημιουργίας διαπολιτισμικού διαλόγου και διόδων επικοινωνίας μεταξύ των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Καλλιτέχνης και πρόσφυγας, ο δρόμος για την έκφραση στρωμένος με περιπέτειες και δημιουργία». 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 στο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όρ.). 

 

Η έκθεση θα είναι ολοήμερη με ώρα έναρξης  την 13.00, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα αρχίσει στις  18.00.  

 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί δημόσια για πρώτη φορά εικαστικό βίντεο, παραγωγής της ομάδας επικοινωνίας και κοινωνικής ένταξης του Κέντρου, βασισμένο στην ιστορία του Σύρου ζωγράφου, Merwan Ahme, θα εκτεθούν έργα του και θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση. Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να αναδείξει θέματα όπως προσφυγιά και δημιουργικότητα, τροχοπέδη ή έμπνευση στην καλλιτεχνική έκφραση, προκλήσεις στην άσκηση της Τέχνης, προβλήματα προσβασιμότητας στην υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και να τονίσει την πολιτιστική αξία των έργων και τη συνεισφορά τους στον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινωνίας καθώς και στην ευρύτερη καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Στην ανοικτή συζήτηση θα λάβουν μέρος πρόσφυγες καλλιτέχνες καθώς και άνθρωποι που έχουν υλοποιήσει έργα με αντίστοιχα θέματα.

Την ίδια μέρα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε μέρος του small room project & the 101 windows, ένα έργο που εμπνεύστηκε ο Βασίλης Τσαρτσάνης και υλοποίησε με την ομάδα «Ασκληπιείον». Το έργο  που περιγράφει τη διετή εμπειρία της καθημερινής ζωής με τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες και κατευθύνονται από την Τουρκία στην κεντρική Ευρώπη, μετά από την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στον χώρο του  Μπενσουσάν Χαν θα συμμετάσχει για τις ανάγκες της παρούσης εκδήλωσης με τις εξής ενότητες:

 

1.         Το νερό της μνήμης, το νερό της επιστροφής

2.         Έκθεση έργων των προσφύγων ζωγράφων Saleh Alismail και Kawa Haji Majid

3.         Library project

4.         Visual

 

Την εκδήλωση ολοκληρώνει μία μικρή έκθεση ζωγραφικών πινάκων και άλλων αντικειμένων που φτιάχτηκαν με μεράκι και φαντασία από τα διαπολιτισμικά εργαστήρια της οργάνωσης ΝΑΟΜΙ. 

 

Θα ακολουθήσει μουσική παρέμβαση από τον μουσικό και συνθέτη Αβραάμ Παπαϊωάννου, έργα του οποίου «έντυσαν» το βίντεο, ενώ στην συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εδέσματα διαπολιτισμικής κουζίνας.

Συνημμένα θα βρείτε αναλυτικό το πρόγραμμα.  

Σχετικά άρθρα

Διεθνής Αμνηστία: Επικίνδυνο προηγούμενο η απόφαση του ΣτΕ για τους Σύρους πρόσφυγες

Η απόφαση δημιουργεί ένα απειλητικό προηγούμενο για πολλούς άλλους αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά

Μια διδακτική ιστορία: Η περίπτωση του κορυφαίου μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά είναι μοναδική

Η αυταρχική μάνα του θεωρεί ότι αυτή που τον τρελαίνει είναι η γλυπτική, ενώ συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Μόνο η γλυπτική θα μπορούσε να τον γλιτώσει, όπως φάνηκε αργότερα.

Έκκληση για βοήθεια από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου [ΛΙΣΤΑ]

Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν  οι 350 πρόσφυγες που ζουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου μετά την αποχώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα τέλη Ιουλίου.

"Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μιλάνε για τη δική μας ιστορία και κοινωνία"

Εκδήλωση με θέμα: “Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μιλάνε για τη δική μας ιστορία και κοινωνία” στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα γίνει 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×