op
×

Η ΜΕΤΑδραση στα "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων

Διαβάστηκε
Η ΜΕΤΑδραση στα  Ανοιχτά Σχολεία  του Δήμου Αθηναίων
Εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ακόμη εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Με στόχο να μην χαθεί άλλη μια χρονιά για τα παιδιά αυτά, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε τον Ιούνιο το καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βήμα στο Σχολείο/Step2School», στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων.

Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΜΕΤΑδρασης προετοιμάζει τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας 6-17 ετών, τα οποία διαμένουν σε καταυλισμούς, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, διαμερίσματα και καταλήψεις, για την επόμενη σχολική χρονιά.

Το δωρεάν πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει ελληνικά, μαθηματικά, αγγλικά, πληροφορική, γυμναστική και διαπολιτισμικές δραστηριότητες. Είναι βασισμένο στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών. 

Για τους γονείς/συνοδούς των παιδιών υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. Επιπλέον, προσφέρονται μαθήματα γερμανικής γλώσσας στα παιδιά και τους γονείς/συνοδούς που ετοιμάζονται για μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση, κυρίως στη Γερμανία.

Με μεγάλη χαρά, 200 παιδιά μπήκαν στις τάξεις, κατέκτησαν τις πρώτες γνώσεις, έπαιξαν στο προαύλιο, έκαναν φίλους…

«Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή να βλέπουμε τα παιδικά χαμόγελα όταν μοιράσαμε τις τσάντες, τα μολύβια, τα τετράδια και όταν συστήσαμε στους μαθητές τις δασκάλες τους», λέει η Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ΜΕΤΑδρασης. «Από τον ενθουσιασμό που δείχνουν παιδιά και γονείς φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη τους για πρόσβαση στη γνώση και ενσωμάτωση. Η προσαρμογή των παιδιών ήταν γρήγορη, η πρόοδός τους επίσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν παιδιά που δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο.»

Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες υλοποιούνται σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας κάθε πρωί, ενώ σύντομα θα επεκταθεί το ωράριο και τις απογευματινές ώρες. 

Τον Σεπτέμβριο, που τα παιδιά αναμένεται να ξεκινήσουν το σχολείο, η ΜΕΤΑδραση θα συνεχίσει να τα στηρίζει μέσω απογευματινής ενισχυτικής διδασκαλίας.

Η δράση «Βήμα στο Σχολείο/Step2School» της ΜΕΤΑδρασης, η οποία ξεκίνησε με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της, στηρίζεται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, ενώ κρουασάν και χυμούς για τα παιδιά έχουν προσφέρει η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το οποίο φιλοξενεί μια σειρά δωρεάν δράσεων πολιτισμού, τεχνολογίας, άθλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για άτομα όλων των ηλικιών.

Μάθε για το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων: 

Μάθε για τη ΜΕΤΑδραση: metadrasi.org
Σχετικά άρθρα

Καλούν σε απολογία εκπαιδευτικούς επειδή έκαναν μαθήματα σε προσφυγόπουλα!

Εισαγγελείς καλούν σε απολογία, εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία, επειδή διέπραξαν το "έγκλημα" να διδάξουν απόγευμα σε τάξεις με προσφυγόπουλα,  σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας!

H υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι στάση ζωής!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει την δεύτερη από τη σειρά των φετινών εκδηλώσεων για την ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Εκπαίδευση αστυνομικών στη διασύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα της διασύνδεσης της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές εγκληματικότητας

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αθηναίων – Οι εγγραφές για την 6η χρονιά λειτουργίας ξεκίνησαν

Καινούρια σχολική χρονιά, καινούρια στέγη για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, που από τις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά στο ολοκαίνουργιο 41ο Γυμνάσιο Αθηνών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×