op
×

Η Τήλος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και γίνεται το πιο φιλόξενο νησί της Ευρώπης [ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστηκε
Η Τήλος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και γίνεται το πιο φιλόξενο νησί της Ευρώπης [ΒΙΝΤΕΟ]
Την πρωτοβουλία της δημάρχου της Τήλου να βοηθήσει πρόσφυγες ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ το BBC με τίτλο: " Είναι η Τήλος το πιο φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη;"  

Πενήντα οικογένειες Σύριων προσφύγων θα εγκατασταθούν στο νησί που τους άνοιξε την αγκαλιά του και τους έδωσε  εργασία, σπίτια να μείνουν και άδεια παραμονής.
 
Ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Λι  που μετέδωσε το ρεπορτάζ  παρουσιάζει τους πρόσφυγες να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα για να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία και να ονειρεύονται να ριζώσουν εδώ μαζί με τα παιδιά τους για όλη τους τη ζωή. 

"Σε άλλα νησιά, όταν βλέπουν πρόσφυγες, θυμώνουν. Εδώ στην Τήλο, όταν βλέπουν έναν πρόσφυγα, χαμογελούν. Το πρωί λένε «καλημέρα», το βράδυ λένε «καλησπέρα". Κάτι εδώ είναι διαφορετικό», λέει η Maka Barakah, από τη Δαμασκό στην κάμερα του BBC.

Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά- Αλειφέρη εξηγεί ότι εάν ένα μικρό νησί μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, τότε αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ότι «με λίγη προσπάθεια δεν θα υπάρχει προσφυγική κρίση», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη.

Ο Kousay al Damad δουλεύει στον μοναδικό φούρνο του νησιού. «Νομίζω ότι έχασα επτά μήνες από τη ζωή μου στη Λέσβο. Χρειαζόμουν δουλειά. Δεν ήρθα εδώ για να τρώω, να κοιμάμαι ή για να παρακαλάω να μου δώσουν σπίτι ή χρήματα» λέει στο BBC: «Όταν έφτασα στην Τήλο, η ζωή μου άλλαξε. Το όνομα του νησιού δεν θα έπρεπε να είναι Τήλος, θα έπρεπε να είναι Γη της επαγγελίας».


Λέξεις Κλειδία - Tags
BBC
9
Τήλος
14
πρόσφυγες
1312
Σχετικά άρθρα

"Η κατάσταση στη Μόρια είναι ό,τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου"

"Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Σε κανέναν δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση και δεν έχει σημασία αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες». Αυτά είπε μιλώντας  σε  επιτροπή για τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, η Emina Cerimovic, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Σχολικές Μονάδες & Συλλόγους Γονέων

Όπως κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, η ΑΡΣΙΣ και συγκεκριμένα το Κέντρο Υποστήριξης Νέων θα οργανώσει και φέτος εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχολεία που φοιτούν πρόσφυγες.

Διεθνής Αμνηστία: Επικίνδυνο προηγούμενο η απόφαση του ΣτΕ για τους Σύρους πρόσφυγες

Η απόφαση δημιουργεί ένα απειλητικό προηγούμενο για πολλούς άλλους αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά

Ύπατη Αρμοστεία: Η Τήλος των 800 κατοίκων έγινε το παράδειγμα για όλο τον κόσμο

Η Ύπατη Αρμοστεία μεταφέρει τη μαρτυρία του πρόσφυγα Κουσάι Αλ-Νταμάντ, που δουλεύει στην Τήλο και την αποκαλεί "το νησί των ονείρων ή ονειροχώρα" ενώ προσθέτει: "Σε αυτή την κοινωνία όλοι ζούμε ειρηνικά".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×