op
×

Κυριακή κλειστά: "Δεν ψωνίζω - δεν δουλεύω"

Διαβάστηκε
Κυριακή κλειστά:  Δεν ψωνίζω - δεν δουλεύω
Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου «απαντούν» συνδικαλιστικές ενώσεις στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων αύριο (Κυριακή 16 Ιουλίου) με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνουν καλέσματα σε εργαζομένους και καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την αυριανή μέρα αλλά να συγκεντρωθούν στην Ερμού με σύνθημα «Κυριακή κλειστά. Δεν ψωνίζω - δεν δουλεύω».

Εκτός από την Αθήνα, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προαναγγελθεί και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Είναι φανερό ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. 

Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα», επισημαίνει η ΟΙΥΕ, καλώντας σε μαζική απεργιακή μάχη, ενώ ενημερώνει ότι από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα.

Οι ΓΣΕΕ και ΕΕΚΕ υποστηρίζουν ότι από τους καταναλωτές δεν λείπουν οι ημέρες, αλλά τα χρήματα και πως ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί μόνο να ακυρώσει στην πράξη την «αναχρονιστική μεταρρύθμιση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν».

«Μετά τις "Λευκές νύχτες" και τις "Μαύρες Παρασκευές", έρχονται οι "Χαμένες Κυριακές" για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μια μάχη την οποία οφείλει συνολικά ο κόσμος της εργασίας να δώσει. Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές», τονίζει η συλλογικότητα των Reworkers.


Λέξεις Κλειδία - Tags
24ωρη πανελλαδική απεργία Κυριακάτικη αργία
8
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
5
Σχετικά άρθρα

Σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων - απεργία την ερχόμενη Κυριακή

Υπεγράφη η απόφαση που αφορά στην προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Για την Κυριακή 16 Ιουλίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ η ΕΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για την απόφαση.

Κυριακή: " Ο θάνατος του εμποράκου" - Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει το μέτρο

"Φυσικά διαφωνούσαμε" με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας "αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό".

Εφευρετικοί εργοδότες... πληρώνουν με κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες αντί με μισθούς

Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους»

"Όχι στις Κυριακές" είπε το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων

H Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (του 2004) που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές και 8 υποπεριοχές της χώρας.

Πως από 8 οι εργάσιμες Κυριακές το χρόνο γίνανε 10

Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα 2016, σε ένα τμήμα της Βουλής, που γενικώς ήταν σε εορταστική περίοδο , οι 8 Κυριακές το έτος που προβλέπονταν να είναι εργάσιμες και με ανοιχτά τα μαγαζιά αυξήθηκαν σε 10. Ανοικτά σήμερα Κυριακή τα μαγαζιά με κινητοποιήσεις.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×