op
×

Δωρεάν διακοπές στους Φούρνους Ικαρίας και στη Θύμαινα με εθελοντική εργασία

Διαβάστηκε
Δωρεάν διακοπές στους Φούρνους Ικαρίας και στη Θύμαινα με εθελοντική εργασία

Διακοπές εθελοντικής εργασίας διοργανώνει για 12η  χρονιά η  Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός, συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία  που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία  και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για τα μέλη και φίλους του συλλόγου.


Φέτος το καλοκαίρι (16 έως 27/8) οι  εθελοντές  θα δουλέψουν  σε  διάνοιξη,  καθαρισμό και   χαρτογράφηση των μονοπατιών των Φούρνων Ικαρίας  και της Θύμαινας.


Η εξόρμηση που διοργανώνεται   σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων και το πολιτιστικό σύλλογο Θύμαινας, ειναι ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη και φίλους του συλλόγου. Πολύ  χαμηλό θα είναι το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτήριων που φρόντισε ο δήμος Φουρνων. Ο Βριλησσός θα επιχορηγήσει  τους συμμετέχοντες για  την επι τοπου μετακίνηση που θα γίνει κυρίως με πλωτά μέσα.
Όπως κάθε χρόνο η διαμονή θα γίνει σε κοινοβιακούς χώρους και θα λειτουργήσει συλλογική κουζίνα με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 


Η  προσπάθεια των εθελοντών του Βριλησσού στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος, που μελλοντικά θα δώσει στο νησί συγκριτικό  πλεονέκτημα στον τομέα του εναλλακτικού-περιπατητικού τουρισμού.


Μια νέα πανέμορφη διαδρομή θα αναδείξουν στο μικρό νησί της Θύμαινας οι Βριλησσιωτες, μονοπάτι που θα διασχίζει ολο το νησι και ανεβαινει και στην πανέμορφη κορυφή με θέα το Αρχιπέλαγος.
Με το πρόγραμμα αυτό ο Βριλησσός προτείνει  ένα άλλο μοντέλο τουρισμού που θα στηρίζεται στα ιστορικά μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, και κυρίως  στη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.


Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια κινούνται ο τοπικός Δήμος και οι κάτοικοι  που αντιπαλεύουν με τις καιρικές συνθήκες, τις γκρίζες ζώνες, τις εναέριες παραβιάσεις και την εγκατάλειψη της πολιτείας. Αυτή την εποχή της κρίσης, ξαναγυρνούν στον τόπο τους ,αξιοποιούν όλους τους υπάρχοντες πόρους και δημιουργούν νέες συνθήκες διαβίωσης για να μη φύγουν από το νησί τα παιδιά τους. 


Το 2016 κάποιες μαρτυρίες ψαροντουφεκάδων, δυτών και αλιέων από τους Φούρνους, αποδείχθηκαν πολύτιμες. Μέσα σε λίγες ημέρες καταδύσεων , οι Έλληνες αρχαιολόγοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους του αμερικανικού ιδρύματος RPM Nautical Foundation εντόπισαν ίχνη 22 ναυαγίων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως και τους προεπαναστατικούς χρόνους. 
Σήμερα  ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων και τεκμηριωμένων ναυαγίων ξεπερνάει τα 45, καθιστώντας το αρχιπέλαγος των Φούρνων την πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της Ελληνικής Επικράτειας και ίσως την  πλουσιότερη   της Μεσογείου.


Την περασμένη εβδομάδα ο πολιτιστικός σύλλογος Θύμαινας διοργάνωσε με επιτυχία  τον 1ο κολυμβητικο περίπλου του νησιού που ειναι και η πρώτη μαραθώνια  διαδρομή κολύμβησης  τέτοιας μορφής στην Ελλάδα. 


Κάθε συμμετέχοντα  αθλητή συνόδεψε ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκάφος του Φουρνιωτικου μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου της χώρας μας. 


Η εθελοντική προσπάθεια του συλλόγου στα μονοπάτια της χώρας μας ξεκίνησε  το 2005  , όταν στην Ικαρία οι εθελοντές του Βριλησσου αναπαλαίωσαν  μονοπάτι του 18ου αιώνα που οδηγεί από το χωριό Ράχες, στα Διπόταμα και   το φαράγγι του Να . Στα αμέσως επόμενα χρόνια η διαδρομή αυτή γίνεται προορισμός για χιλιάδες Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. 


Στα 11 χρόνια που ακολούθησαν η εθελοντική ομάδα του Βριλησσου εργάστηκε   σε μονοπάτια  σε όλη την χώρα ( Κάρπαθος , Σκιάθος, Κέρκυρα , Ρόδος , Ζαγόρι , Πήλιο κλπ).
Εμπειρία ζωής ήταν για τους συμμετέχοντες  η εθελοντική εργασία του 2015 που το πρωί αφορούσε τα δουλειά στα  μονοπάτια και το απόγευμα   την στήριξη προσφύγων σε συνεργασία με την ΜΚΟ  «Αγκαλιά» στην Καλλονή.


Πέρσι η ομάδα φιλοξενήθηκε από τον Δήμο  Πάρου και αναπαλαίωσε   στις Λευκες μονοπάτι του 18ου αιώνα σε συνεργασία με τους "περπατητές Πάρου ".


Υπάρχουν λίγες ακόμα θέσεις για την εξόρμηση του Βριλησσού. Γιά περισσότερες λεπτομέρειες δείτε στη σελίδα του συλλόγου vrilisos.gr  ή τηλεφωνήστε στο  6977766675.


Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός


Σχετικά άρθρα

Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι χειμερινών κηπευτικών (μαρούλια, αρακά, μπίζι κ.ο.κ.)

Tο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα Τα Σπόρια σας περιμένει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα - Λαμπηδόνα όπου θα βρείτε δωρεάν σπόρους

Δωρεάν οδηγός για γονείς: Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 - 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 - 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×