op
×

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην εκτροπή του ποταμού Αχελώου. 


Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κάτοικοι της Μεσοχώρας Τρικάλων και αλληλέγγυοι πολίτες από την υπόλοιπη Ελλάδα μάχονται σθεναρά να μην εκτραπεί  ο ποταμός, όπως επιδιώκουν τα λόμπι των κατασκευαστικών και της χημικής γεωργίας, μάχονται να μην λειτουργήσει το φαραωνικό υδροηλεκτρικό φράγμα που φυτεύτηκε στον άνω ρου του ποταμού, στην καρδιά της ορεινής Πίνδου. 


Τυχόν λειτουργία του τσιμεντένιου θηρίου των 150 μέτρων, την οποία προωθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στον Αχελώο στον οποίο ήδη λειτουργούν τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα. 

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» «το κράτος και η ΔΕΗ αντιμετωπίζουν το ποτάμι, τα νερά και, γενικότερα, τους φυσικούς πόρους, σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σαν μέσο για να αντληθούν υλικοί πόροι. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των νερών και της ενέργειας. Δε νοιάζονται για το αν και το νέο τους σχέδιο θα συνεχίσει να έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας». 

Ο αγώνας να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, αγώνας – σύμβολο του οικολογικού κινήματος στη χώρα, είναι αγώνας για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος των κοινών αγαθών από την λεηλασία της «ανάπτυξης», ό,τι προσωπείο κι αν φοράει αυτή, είναι αγώνας να παραμείνει το νερό ελεύθερο φυσικό αγαθό, αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. 

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι κι αυτόν τον Αύγουστο στη Μεσοχώρα διοργανώνονται  κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που περιλαμβάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου, συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου και πορεία στο φράγμα την Κυριακή 13 Αυγούστου. 


  • Να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου 
  • Να μην λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

http://kolobrextis.blogspot.gr/    kolobrextissos@gmail.comΣτη Μεσοχώρα και στις όχθες του Αχελώου επικεντρώνονται, τον Αύγουστο, οι δραστηριότητες του Δικτύου "Μεσοχώρα - Αχελώος SOS".

Η ορατή απειλή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, από την κυβέρνηση, ανάβει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου. Η κατασκευή και η λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή. 

 

Κάποιοι μπορεί να ξέχασαν εύκολα το τι έλεγαν λίγα χρόνια πριν και να ανακάλυψαν όψιμα τα οφέλη της «πράσινης», υποτίθεται, ενέργειας. Όμως, το πανελλαδικό κίνημα υπεράσπισης του Αχελώου και της Μεσοχώρας ούτε ξέχασε ούτε τα παράτησε. Όπως και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, είναι εδώ, αντιστέκεται και μάχεται για να μη γίνει πράξη αυτός ο παράλογος και καταστροφικός σχεδιασμός. Δε θαμπώνεται από τις «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» που τάζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν «τσιμπά» στις διασπαστικές πρακτικές, δεν πτοείται από τις πιέσεις, τις απειλές και τις λοιδωρίες όσων προσδοκούν σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη από αυτήν την εξέλιξη.

 

Κι αυτό το καλοκαίρι κι αυτόν τον Αύγουστο, θα είμαστε κοντά στον Αχελώο και στη Μεσοχώρα, με:


- κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσειw

- ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου

- συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου

- πορεία στο φράγμα Μεσοχώρας, την Κυριακή 13 Αυγούστου

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο ρους του Αχελώου

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ της εκτροπής

ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ το φράγμα στη Μεσοχώρα

 

Ενημέρωση - συμμετοχές στα τηλέφωνα: 6942200292-6975226917


http://mesochora-acheloos-sos. blogspot.gr/2017/07/blog-post_ 28.html
 


Σχετικά άρθρα

Μάθε τι είναι το Πάρκο Τσέπης - Μια γειτονιά θαλπωρής και αλληλεγγύης

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια στον ομώνυμο δρόμο και στα πέριξ αυτού, αναπτύσσοντας διάφορες πολιτιστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο όπως το Δείπνο της Άνοιξης. 

35 χρόνια Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Τα 35 χρόνια της γιορτάζει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και μαζί της όλοι όσοι εκτιμούν ότι η παλαιότερη εν ζωή ελληνική οικολογική οργάνωση, που αποτέλεσε πανελλαδικό πρότυπο, έχει προσφέρει σημαντικά στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×