op
×

Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας • Η μη ικανοποιητική απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας και η αντίδραση του Vouliwatch

Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας • Η μη ικανοποιητική απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας και η αντίδραση του Vouliwatch

Το Vouliwatch συμμετέχει σε μια κρίσιμη – ευρωπαϊκού βεληνεκούς – εκστρατεία ενημέρωσης για το υποχρεωτικό Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας για το lobbying (άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης).

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο της Ευρώπης) έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένα υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας για το lobbying (άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης) στην Ε.Ε..

Το Vouliwatch, σε συνέχεια της εκστρατείας ενημέρωσης που είχε ξεκινήσει πριν λίγους μήνες με την συνυπογραφή και αποστολή επιστολής παρέμβασης για το θέμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (διαβάστε εδώ) σε συνεργασία με τη Συμμαχία ALTER-EU, την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών και το Ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας, συνέχισε την άσκηση πίεσης προς τους ιθύνοντες και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Μητρώο Διαφάνειας συνεχίζονται στο Συμβούλιο της Ε.Ε. πίσω από κλειστές πόρτες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο γραφείο της Μόνιμης  Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. και να ζητήσουμε την επίσημη θέση της χώρας μας για το θέμα, καθώς πληροφορηθήκαμε από το Ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας ότι η Ελλάδα υπήρξε αρνητική κατά τις συζητήσεις αυτές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τους υπόλοιπους συνεργαζόμενους οργανισμούς στην Ευρώπη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Μάλτας, κατά την προεδρία της στην Ε.Ε., υπέβαλε στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών – μελών ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας.

Πρώτη κίνηση, λοιπόν, του Vouliwatch, ήταν, ασκώντας το συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, να αιτηθούμε επίσημα την χορήγηση της απάντησης της Ελλάδας σε αυτό το ερωτηματολόγιο, προς ενημέρωση ημών και των πολιτών.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή – αίτηση που απευθύναμε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε..

Η απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος – την οποία μπορείτε να δείτε εδώ στην αγγλική γλώσσα – δεν υπήρξε διαφωτιστική, καθώς υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα του Μητρώου Διαφάνειας μόνο για την Γραμματεία του Συμβουλίου της Επιτροπής (η οποία δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα και δεν της ασκείται παρασκηνιακή πολιτική πίεση) και όχι για τα Κράτη – Μέλη του Συμβουλίου που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Επίσης, στα λοιπά ερωτήματα σχετικά με την εθελοντική παροχή πληροφοριών των Κρατών – Μελών σε σχέση με τις επαφές τους με λομπίστες, η απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας είναι επιφυλακτική έως αόριστη («αυτό το θέμα το επεξεργαζόμαστε ακόμη»).

Ενόψει των παραπάνω, αποστείλαμε επιστολή – πρόσκληση σε ΟΛΕΣ τις ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ των Κομμάτων να αναδείξουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ασκώντας τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν στη διάθεσή τους και να πιέσουν για επίσημες και οριστικές τοποθετήσεις από τους αρμόδιους θεσμούς (π.χ. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Διαβάστε την επιστολή μας (VW_Epistoli_Vouli_Lobby_Registry) και πιέστε και εσείς, μέσω του Vouliwatch, να λάβουμε επίσημες απαντήσεις.

Ο αγώνας για τη διαφάνεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνεχίζεται!


Λέξεις Κλειδία - Tags
lobbying Vouliwatch
5
διαφάνεια
7
Σχετικά άρθρα

Vouliwatch και Greenpeace συνεργάζονται για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στις TTIP- CETA

Κοινή εκστρατεία της Greenpeace και του Vouliwatch με τη συμμετοχή των πολιτών καλεί τους εκλεγμένους μας εκπροσώπους να δηλώσουν τη θέση τους για τις συμφωνίες TTIP - CETA

Creative Commons Greece κάλεσμα: Ζητάμε νομικούς με εξειδίκευση στις ανοιχτές τεχνολογίες ΕΔΩ!

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ καλεί νομικούς/δικηγόρους που ειδικεύονται στο δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, στο δημόσιο δίκαιο και στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς

Τσίπρας: Τελειώνει ο κύκλος της ασυδοσίας των ολιγαρχών - Διαφανής διαγωνισμός για τις συχνότητες (βίντεο)

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό για τις συχνότητες και επανέλαβε ότι τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί, θα εισπραχθούν.

Οι Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο: Παρατηρητήριο Δημοτών για διαφάνεια και άμεση δημοκρατία

Έπειτα από δυο χρόνια έργου στην Πλατφόρμα Ισπανών Πολιτών για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους (PACD), σας παρουσιάζουμε ένα εργαλείο για τους πολίτες στο επίπεδο των δήμων: το Παρατηρητήριο Δημοτών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×