op
×

Οδηγίες προς ναυτιλομένους: 25 νησιά, 40 ταβερνάκια, 100 ιδιαίτερες γεύσεις

Διαβάστηκε
Οδηγίες προς ναυτιλομένους: 25 νησιά, 40 ταβερνάκια, 100 ιδιαίτερες γεύσεις
Το enallaktikos.gr ταξιδεύει μαζί με το greekgastronomyguide.gr και τον Γιώργο Πίττα, που διάλεξε για εσάς 40 ταβερνάκια σε 25 νησιά τα οποία προτείνουν πάνω από 100 ιδιαίτερες γεύσεις. 


Οι επιλογές προφανώς δεν συμπεριελάμβαναν τις βεντέτες και τους πρωταγωνιστές κάθε τουριστικού προορισμού...

Αυτοί δεν έχουν τόσο την ανάγκη της προβολής γιατί έχουν το κοινό τους αλλά και τους υποστηρικτές τους στα ΜΜΕ. 

Το  greekgastronomyguide.gr  διάλεξε ταβερνάκια ταπεινά, οικογενειακά, αυτά που χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες τιμούν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Θεωρούμε ότι αξίζει να τα γνωρίσετε. 

Καλό σας ταξίδι και καλές γαστρονομικές απολαύσεις. 

Και κάτι ακόμα.

Μην εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας για το service.

Ξαφνικά τον Αύγουστο πενταπλασίαζεται η ζήτηση,  κι αν από πλευράς παραγωγής εδεσμάτων αυτό μπορεί να καλυφθεί, η εξυπηρέτηση είναι πιο δύσκολο και μπορεί να χωλαίνει.

Δείχτε  κατανόηση και βέβαια όπως μου είπε και ένας υπέροχος Κρητικός… «Slow food δεν θέλατε»…

Ταβέρνα - Ουζερί η Γαλήνη στην Αστυπαλιά


Πάνω στη προκυμαία στο Βαθύ – στο καλύτερο απάγκιο της Αστυπαλιάς -, βρίσκεται ένα μοναχικό κτίσμα, η ταβέρνα Γαλήνη.

Ένα παραμυθένιο κτίσμα βαμένο στα λουλακιά και στα λευκά με μια στεγασμένη μακρόστενη ταράτσα, αντίκρυ στο γαλάζιο της πάντα ήρεμης λιμνοθάλασσας.

Κάποιες γλάστρες με βασιλικά και με λουλούδια σπάνε την απόλυτη αίσθηση του λοιπού πετρώδους τοπίου.

Η κυρά Σταυρούλα με ένα αρχοντικό πρόσωπο, παλεύει μόνη της να τα φέρει βόλτα και ο Λευτέρης, ένας Καλύμνιος ψαράς την εφοδιάζει καθημερινά με φρέσκα ψάρια.

Σπεσιαλιτέ της η
 σουπιά με το μελάνι και το χταπόδι στιφάδο.

Οι ρυθμοί είναι αργόσυρτοι, ίσως το ίδιο και το service, όταν έχει πολύ κόσμο τον Αυγουστο.

Για όσους όμως ενταχθούν στο κλίμα αυτού του γαλήνιου παράδεισο, το μόνο που θα τους νοιάξει θα είναι η ταχύτητα.



Ολο το αφιέρωμα για ταβερνάκια σε: Δονούσα, Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο, Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο, Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr


Η ταβέρνα Λίντα στην Αστυπαλιά


Η ταβέρνα Λίντα στα Καμινάκια της Αστυπαλιάς βρίσκεται πάνω σε μια μαγευτική αμμουδιά, σ’ έναν όρμο περιτριγυρισμένο από άγρια βράχια και απότομους λόφους γεμάτους φρύγανα.

Ένα τεράστιο περιβόλι με ζαρζαβατικά που ποτίζεται από ένα μεγάλο πηγάδι, ένα περιφραγμένο κτήμα εκατοντάδων στρεμμάτων με 1000 αιγοπρόβατα, ένα παραδοσιακό τυροκομείο, ένα τρεχαντήρι ψαρέματος, ένας ξυλόφουρνος για μαγείρεμα πλαισιώνουν το σκηνικό όπου τρεις προκομένοι ανθρώποι ο Τάσος, η Λίντα και ο Κώστας (ο γιος τους) ζουν και δημιουργούν.

Στη δροσερή αυλή η Λίντα μεταξύ άλλων σερβίρει «κιτιστά» γιαπράκια (ντολμαδάκια με ρύζι και κρέας ψιλοκομμένο με μαχαίρι), πολλά μαγειρευτά με κατσίκι, συκωταριά στιφάδο, ψαρόσουπες, αγριοκάτσικο στα κάρβουνα, λαμπριάτη (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια στον ξυλόφουρνο) και σκάρο πλακί(κλασική αστυπαλιώτικη συνταγή).


Το παραδοσιακό καφενείο «Στον Πύργο» στην Αμοργό



Το παραδοσιακό καφενείο μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» – δίπλα στο μοναδικό αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια – φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγαλύτερης κόρης τους Βαγγελίτσας, που σπούδασε μαγειρική και από μικρή κολύμπησε στα βαθειά.

Στην πορεία το καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά έγινε από τα πιό δημοφιλή στεκια του νησιού.

Ξεχωρίζουν τα ντολμαδάκια από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) τα λεγόμενα γιαπράκια, οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες που φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα – τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο), το κατσικάκι λαδορίγανη και βέβαια η ομελέτα καβουρμά – αμοργιανή τηγανιά με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά – ένα ιδιαίτερο αμοργιανό έδεσμα.

Ολο το αφιέρωμα για ταβερνάκια σε: Δονούσα, Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο, Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο, Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr

Η ταβέρνα Νίκος στην Λαγκάδα της Αμοργού


Η ταβέρνα του Νίκου Βασσάλου στην Λαγκάδα λειτουργεί από γενιά σε γενιά από το 1950.

Καθημερινά σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και ντόπιες  παραδοσιακές συνταγές, όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, αμοργιανή φάβα, κόκορα ελεύθερης βοσκής, κατσίκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα, μελιτζάνες φούρνου, ξεροτήγανα και άλλα χειροποίητα γλυκά που γίνονται καθημερινά από την Ιωάννα, συνοδευόμενα βέβαια από ρακόμελο και ψημένη ρακή.

Η ταβέρνα έχει εντυπωσιακή θέα στη Λαγκάδα και  λειτουργεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι.


Ολο το αφιέρωμα για ταβερνάκια σε: Δονούσα, Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο, Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο, Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr


Παραδοσιακό εστιατόριο ο Νώντας στην Αίγινα


Το παραδοσιακό εστιατόριο του Νώντα βρίσκεται στην Πέρδικα της Αίγινας πάνω στη θάλασσα.

Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από το 1936 από τον παπού Κυριάκο Μαρτή, το 1960 την παραλαμβάνει ο γιος του Νώντας σε ηλικία μόλις 18 ετών παλικαράκι και το 2006 το ανέλαβε η κόρη του η Σωζία, που είναι αυτή που έδωσε την σημερινή φρέσκια εικόνα.

Πράγματι η βεράντα του “Νώντα” με το ξύλινο λουλακί πάτωμα, τις χωριάτικες καρέκλες με τα πολύχρωμα ναυτικά κορδόνια, τα λευκά τραπεζομάντηλα, και τις πολύχρωμες κορδέλες που κρέμονται από την οροφή δείχνει κάτι το ξεχωριστό.

Εκτός από φρέσκο ψάρι, σερβίρονται ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές της Αίγινας, υπέροχες πίτες με χωριάτικο φύλλο, χταπόδι γιουβέτσι, μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού.

Διαβάστε την συνέχεια του αφιερώματος για ταβερνάκια σε: Δονούσα, Σχοινούσα, Πάνω Κουφονήσι, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Σαντορίνη, Νάξο, Φολέγανδρο, Ύδρα, Ικαριά, Πάτμο, Λήμνο, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη, Τήνο, Σύρο, Σίφνο, Ίο, Πάρο εδώ: greekgastronomyguide.gr


Σχετικά άρθρα

Οι παραγωγοί που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας

Κάθε περιοχή με βάση το κλίμα, τα εδάφη και τις καλλιέργειές τους, την ιστορία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, δημιούργησε προϊόντα, που ταυτίστηκαν με τον τόπο παραγωγής.

Ένα ελληνικό νησί στους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς του κόσμου

Όλοι οι υποψήφιοι  αξιολογήθηκαν από την ομάδα ειδικών των «Green Destinations Top 100» και από τα μέλη της ειδικής επιτροπής του πάνελ του Top 100 που περιλαμβάνει περισσότερους από 60 ειδικούς στο βιώσιμο τουρισμό. 

Πώς θα ταξιδέψεις δωρεάν σε 52 προορισμούς με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τους New York Times

Αν αγαπάς το ταξίδι, 52 προορισμοί σε περιμένουν να τους εξερευνήσεις μέσα σε ένα χρόνο (ένα κάθε εβδομάδα) και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ζήσε το όνειρο σου και δες πως.

"Αποκάλυψη, Τώρα!": Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης με Κόπολα- Μ. Μπράντο στην "Καρδιά του Σκότους" ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ

Ολο το παρασκήνιο της  ταινίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ Καννών, με βάση την νουβέλα του Τζόζεφ Κόνραντ "Η Καρδιά του Σκότους."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×