op
×

Σε αυτές τις 7 πόλεις απαγορεύεται... να πεθάνεις!

Διαβάστηκε
Σε αυτές τις 7 πόλεις απαγορεύεται... να πεθάνεις!

Επιμέλεια - μετάφραση Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr, με πληροφορίες από theguardian.com

Πεντακόσια τριάντα επτά άτομα ζουν στην Sellia, μια μεσαιωνική πόλη στην πλαγιά ενός λόφου στην άκρη της Ιταλίας.

Τη δεκαετία του 1960, είχε τους τριπλάσιους κατοίκους, ενώ σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι άνω των 65 ετών.

Οι νόμοι της Sellia έχουν κάτι το.... μεσαιωνικό.

Πριν λίγα χρόνια, απαντώντας στη δημογραφική κρίση, ο δήμαρχος Davide Zicchinella υπέγραψε το νόμο Ordinanza 11, ο οποίος απαγορεύει ρητά σε κάποιον να αρρωστήσει μέσα στα όρια του δήμου και να πεθάνει.

Εκείνοι που αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτόν τον νόμο και δεν συμμετέχουν σε ιατρικούς ελέγχους έχουν πρόστιμο 10 ευρώ το χρόνο.

"Σύμφωνα με το νόμο, δεν θα μπορούσα να απαγορεύσω τον θάνατο άμεσα", λέει ο Zicchinella.

"Δεν μπορώ να απαγορεύσω κάτι αδύνατο με το νόμο. Αλλά είμαι πρόθυμος να πολεμήσω τον θάνατο. Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο όχι ως αστείο, αλλά ως κάτι πραγματικά σοβαρό, επειδή η Sellia, όπως πολλές άλλες πόλεις της νότιας Ιταλίας, πλήττεται από τη δημογραφική κρίση. Εκείνοι που δεν φροντίζουν την υγεία τους θα τιμωρούνται με περισσότερους φόρους", αναφέρει ο δήμαρχος.

Η Sellia δεν είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που προσπάθησε να απαγορεύσει το θάνατο.

Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στις πόλεις Cugnaux (2007) και Sarpourenx (2008) στη Γαλλία, στη Biritiba Mirim στη Βραζιλία (2005), στην Lanjaron στην Ισπανία (1999) και στην Falciano del Massico (2012).

Σε όλες τις πόλεις οι τοπικές αρχές έλαβαν το υπερβολικό αυτό μέτρο, επειδή το νεκροταφείο δεν είχε αρκετό χώρο και τα δημοτικά συμβούλια δεν έδιναν έγκριση για κατασκευή μεγαλύτερων νεκροταφείων.

"Έδιναν έγκριση για κατασκευή σούπερ μάρκετ αλλά όχι για νεκροταφείο. Έτσι έπρεπε να πάρουμε ένα γελοίο μέτρο και να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να πεθαίνουν εδώ", λέει ο δήμαρχος της Cugnaux, Philippe Guérin.


Παρόμοια η κατάσταση και στην πόλη Longyearbyen, στο μακρινό νησί της Νορβηγίας Spitsbergen, όπου ο θάνατος έχει απαγορευτεί από το 1950, αφού οι τοπικές αρχές διαπίστωσαν ότι τα πτώματα που θάφτηκαν στο νεκροταφείο δεν αποσυντέθηκαν εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή (έως και -45 βαθμούς κελσίου).

Επιστήμονες, μάλιστα, ανακάλυψαν πρόσφατα ίχνη του ιού που προκάλεσε την ισπανική πανδημία γρίπης του 1918.

Σήμερα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι στο Longyearbyen μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα τις τελευταίες μέρες της ζωής τους. 

Λέξεις Κλειδία - Tags
πόλεις
20
θάνατος
277
απαγόρευση
105
Σχετικά άρθρα

Πέθανε η Φώφη Μπουλούτα, η καθηγήτρια που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών επειδή έκανε παρατήρηση στον γιο Σαμαρά

Μια θαρραλέα, δυνατή φωνή σίγησε σήμερα. Η αγωνίστρια, αγαπημένη συνάδελφος Ευφροσύνη (Φώφη) Μπουλούτα, γνωστή για τη μάχη που έδωσε μετά την εκδικητική της απόλυση από το καθεστώς Σαμαρά στο Κολλέγιο, έφυγε από τη ζωή.

Πέθανε ο Μήτσος, ο «μεγάλος δραπέτης»

Ο Μήτσος ήταν αρκούδα «χορεύτρια» και ζούσε στην Τρίπολη. Αρχικά κατασχέθηκε από τον αρκουδιάρη αλλά, καθώς δεν υπήρχε τότε κατάλληλος χώρος για φιλοξενία, του επεστράφη με την προϋπόθεση να μην τον εκμεταλλεύεται με σκοπό το κέρδος. 

The Dirty 30: Οργανώσεις από 28 ευρωπαϊκές χώρες συμμαχούν ενάντια στο κάρβουνο

Μια «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» είναι πλέον μονόδρομος, όπως αποδεικνύει η επικαιροποίηση σχετικής έρευνας που μιλάει για 19.500 πρόωρους θανάτους τον χρόνο στη Γηραιά Ήπειρο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×