op
×

Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό βρύσης

Διαβάστηκε
Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό βρύσης
Μικροσκοπικές ίνες πλαστικού (μικροπλαστικά) βρέθηκαν σε πόσιμο νερό βρύσης από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Moλυσμένο με μικροπλαστικά είναι το νερό της βρύσης σε πολλές χώρες του κόσμου. Επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα νερού βρύσης από 12 χώρες για έρευνα της Orb Media, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα στον Guardian. Το 83% των δειγμάτων ήταν επιμολυσμένα με πλαστικές ίνες.

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού είναι παντού, όχι μόνο στους ωκεανούς μας αλλά και στη γη. Τώρα πρέπει επειγόντως να μάθουμε πώς μπαίνουν στο φαγητό μας, στον αέρα και στο νερό της βρύσης και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης, με το 94% των δειγμάτων να περιέχουν μικροπλαστικά. Ακολουθούν ο Λίβανος και η Ινδία.

Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης, αλλά αυτό έφτανε το 72%. Ο μέσος αριθμός ινών που βρέθηκαν σε κάθε δείγμα 500ml κυμάνθηκε από 4,8 στις ΗΠΑ έως 1,9 στην Ευρώπη.Οι νέες αναλύσεις υποδεικνύουν την εκτεταμένη έκταση της μόλυνσης από μικροπλαστικά στο περιβάλλον. Οι προηγούμενες εργασίες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι τρώνε μικροπλαστικά μέσω μολυσμένων ψαριών.

Τα μικροπλαστικά είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν και απορροφούν τοξικά χημικά και η έρευνα σε άγρια ζώα δείχνει ότι απελευθερώνονται στο σώμα. Ο καθηγητής Richard Thompson, στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στη Μ. Βρετανία, δήλωσε στον Orb: «Έγινε ξεκάθαρο πολύ νωρίς ότι το πλαστικό θα απελευθέρωνε τα χημικά αυτά και ότι οι συνθήκες στο έντερο θα διευκόλυναν την γρήγορη απελευθέρωσή τους». Η έρευνά του έχει δείξει ότι μικροπλαστικά βρίσκονται στο ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύονται στη Μ. Βρετανία.φωτο: Michael Heim/Alamy


Η κλίμακα της παγκόσμιας μόλυνσης από μικροπλαστικά αρχίζει να γίνεται σαφής, με μελέτες στη Γερμανία που απέδειξαν την ύπαρξη πλαστικών ινών σε συνολικά 24 μάρκες μπίρας που ελέγχθηκαν, καθώς και στο μέλι και στη ζάχαρη. Στο Παρίσι, το 2015, ερευνητές ανακάλυψαν την πτώση μικροπλαστικών από την ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πέφτουν στην πόλη από 3 έως 10 τόνοι ινών.

Σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο και, με μόλις 20% να ανακυκλώνεται ή να αποτεφρώνεται, ένα μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγουν στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα. Μια έκθεση τον Ιούλιο του 2017 έδειξε ότι από την δεκαετία του 1950 έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται παντού στο περιβάλλον.Σχετικά άρθρα

Ακόμη τρεις αγωνιστές για το νερό σε δίκη

Και επειδή η δημοτική αρχή, θέλει να φαίνεται αμέτοχη και ανεκτική απέναντι στους «μπαταχτσήδες», τους «τενεκέδες» και τα «κουτσαβάκια» του ορεινού όγκου, βάζει άλλους να τραβάνε το κουπί των μηνύσεων.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων | 11 πρακτικές λύσεις για λιγότερα απόβλητα

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 18 - 26 Νοεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας που προγραμματίζει με θέμα «Λιγότερα απόβλητα -  Καλύτερη ζωή».

Αν δεν είναι μεγάλη ανάγκη μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Η τιμή του εμφιαλωμένου νερού είναι πλέον 1000 φορές υψηλότερη από το νερό της βρύσης, ενώ η ποιότητα του αμφισβητήσιμη, δεδομένου ότι τα μπουκάλια νερού (PET) φτιάχνονται από υποπαράγωγο της βενζίνης ενώ οι φιάλες νερού (PETE) περιέχουν και δισφαινόλη Α- μια ουσία άκρως τοξική για όλους τους έμβιους οργανισμούς και φυσικά, τον άνθρωπο. 

Ανοιχτό κάλεσμα για την 4η πανελλαδική συνάντηση της Συμμαχίας για το Νερό

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως προχωράει ενώ το νερό χρησιμοποιείται ανοικτά πλέον ως φοροεισπρακτικό μέσο μέσα από την πολιτική της ανάκτησης του κόστους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×