op
×

Χωρίς στέγη οι δάσκαλοι εξαιτίας της AirBnB

Διαβάστηκε
Χωρίς στέγη οι δάσκαλοι εξαιτίας της AirBnB

Στo μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξαιτίας της ενοικιάσεις των περισσότερων διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας AirBnb, αναφέρεται ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων σε ανακοίνωσή του. 

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση, υπάρχει μεγάλη αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, ενώ όσα προσφέρονται είναι πολύ ακριβά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων:

"Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας αποτελεί μείζον ζήτημα στο οποίο το κράτος και ο Δήμο οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας λύσεις.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.

Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας αναπληρωτής με μισθό 700 – 800€ όταν του ζητούν για μια γκαρσονιέρα έως και 350€; Για να μη μιλήσουμε για συναδέλφους με οικογένειες που μοιραία αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια. Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για ανθρώπους που αναγκάζονται να έρθουν στα Χανιά εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους λόγω δεσμεύσεων και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ενοίκια. Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν θα ξοδέψει τη μισή σχεδόν σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει σπίτι; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στα Χανιά; Θα αναζητούμε τότε εθελοντές ανάμεσα στους τουρίστες και επισκέπτες της πόλης για να μας θεραπεύσουν και να διδάξουν τα παιδιά μας;

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της περαιτέρω προσαρμογής των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, κλπ) στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Είναι αποτέλεσμα της παράδοσης βασικών δικαιωμάτων όπως η στέγαση στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Είναι αποτέλεσμα ότι για δεκαετίες η προσοχή των τοπικών αρχών στράφηκε αποκλειστικά στη μέριμνα για να εξασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος και όχι να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες.  Η κερδοσκοπία στη γη και τα ακίνητα με την καραμέλα της τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν παράγωγα της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό ενός συστήματος σε μια πόλη με τόση μεγάλη προσφορά στέγης, δωματίων ξενοδοχείων να μην υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς.

Ο Σύλλογος μας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Βάμβουκα θέτοντας τα ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της στέγασης και ο οποίος δεσμεύτηκε να το θέσει στην ΠΕΔ Κρήτης. Ωστόσο από τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν διαφάνηκαν συγκεκριμένες λύσεις παρότι υπήρξε κατανόηση του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με σκοπό την εύρεση προσωρινών λύσεων.

Απαιτούμε όμως από Δήμο και κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων.

Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι.

Να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, με φτηνό αντίτιμο δωμάτια ξενοδοχείων.

Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα."


Λέξεις Κλειδία - Tags
AirBnb
40
δάσκαλοι
9
στέγη
21
Χανιά
125
Σχετικά άρθρα

Παγκράτι και Αμπελόκηποι έχουν υψηλή ζήτηση στην Airbnb

Παγκράτι και Αμπελόκηποι είναι οι δύο ανερχόμενες  περιοχές της Αθήνας στις οποίες κσταγράφεται τελευταία μεγάλη ζήτηση τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά ακινήτων, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Στέγη και εργασία εξασφαλίστηκαν σε 4 άστεγους, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη»

Εντός του Νοεμβρίου τέσσερις άστεγοι άνθρωποι, της πόλης της Κοζάνης, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», το οποίο τους εξασφάλισε κατοικία και εργασία

Airbnb: Πώς θα δηλώνονται τα ακίνητα και τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η απόφαση προσδιορίζει τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στην οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων, τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής.

AirBnb: Να φορολογηθούν αλλά ανώνυμα, οι χρήστες

Τη βούληση της να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στο ζήτημα της φορολόγησης των πελατών της, εκφράζει σε ανακοίνωση της η εταιρία Airbnb, μέσω της οποίας χιλιάδες ακίνητα ενοικιάζονται στην Ελλάδα δια της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×