op
×

"Ασέλγεια σε βάρος του περιβάλλοντος στο Δήμο Ηλιούπολης"

 Ασέλγεια σε βάρος του περιβάλλοντος στο Δήμο Ηλιούπολης

ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ


Γράφει το Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

       

"Στην  Ελλάδα   της κρίσης, η Περιφέρεια  Αττικής  για λογαριασμό του    Δήμου  Ηλιούπολης   και σε  σύμπραξη   μαζί  του το  έτος 2014  αποφάσισε  να  δαπανήσει   το  εξωφρενικό ποσό  των 11.000.000 ευρώ!!!  για   δήθεν  έργα  αντιπλημμυρικής προστασίας  των περιοχών που επλήγησαν από τις  πυρκαγιές  του Ιουλίου – Αυγούστου 1998!!!

     

Δεκαέξι  ολόκληρα  χρόνια   μετά   την  καταστροφική πυρκαγιά   του 1998 και ενώ  το  δάσος  του Υμηττού είχε  πλήρως  αναγεννηθεί   επιτελώντας πλήρως  τη  φυσική  του λειτουργία  διατήρησης της ισορροπίας  του μικροκλίματος και  των  υδάτων, ο  Δήμος της Ηλιούπολης  που είχε  ανέκαθεν  φυσική  θωράκιση  από πλημμύρες λόγω   ακριβώς  της  επικλινούς  θέσης του, εφηύρε  ότι πλημμυρίζει   από νεροποντές,  ότι   δήθεν κινδυνεύουν  να χαθούν  περιουσίες  και ανθρώπινες  ζωές, κι αυτό  εξαιτίας   των πυρκαγιών  του 1998 !!

       

Μεθόδευσε  λοιπόν (άραγε  με  τι  αντάλλαγμα)  να   δαπανηθεί   ζεστό  χρήμα, με  σκοπό  ο ίδιος    να  σβήσει από το χάρτη  το  Ρέμα  της Πικροδάφνης,   το τρίτο   μεγαλύτερο   ποτάμι  του Λεκανοπεδίου   που    έχει  απομείνει  ακόμα ανοιχτό  και είναι προστατευμένο  οικοσύστημα . ‘Αρχισε να  κατασκευάζει θηριώδεις  τσιμεντένιους  υπόγειους αγωγούς    για  να   συλλέγουν όμβρια  ύδατα από ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης  και να τα  διοχετεύουν  στο  Ρέμα  της  Πικροδάφνης   και τούτο   με κόστος  11.000.000 ευρώ.

    

Για  το λόγο αυτό, ο Δήμος Ηλιούπολης  άρχισε  σταδιακά   το  2014 την υλοτομία  και  τον   αφανισμό  αιωνόβιων  δέντρων  παραπλεύρως  του  Ρέματος, κατέστρεψε χώρους  πρασίνου  και αθλοπαιδιών  στη περιοχή όπου    μέχρι και σήμερα,   τρία  χρόνια  μετά,   είναι  πλήρως αποψιλωμένοι, για να  θυμίζουν, ότι  εκεί  που άλλοτε  υπήρχε  δάσος, τώρα φυτρώνουν  μόνον υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και εργοταξιακά σκουπίδια!

     

Το σημαντικότερο όμως  είναι  ότι  ο ίδιος  Δήμος  σκοπεύει  να  παροχετεύσει  στο  Ρέμα Πικροδάφνης  χωρίς  οιαδήποτε  μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων,   όμβρια  ύδατα    τα  οποία    δημιουργούν  σοβαρούς  πλημμυρικούς κινδύνους   στις χαμηλότερες  περιοχές  και ειδικά   σε  αυτές  των εκβολών . 

    

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει, επειδή   τα όμβρια  ύδατα  ανήκουν  σε  άλλη  λεκάνη απορροής   από αυτή  του Ρέματος Πικροδάφνης , δηλαδή  αυξάνεται   σε  υπέρμετρο  βαθμό  η ροή και η ποσότητα  των υδάτων  με αποτέλεσμα  να  κινδυνεύουν  από πλημμύρες  οι κατάντη περιοχές. 

    

Ο κίνδυνος  γρήγορα έγινε αντιληπτός  από το Συμβούλιο της Επικρατείας  που σταμάτησε  το έργο   με  προσωρινή  απόφασή  του.

     

Πώς,  όμως, όλως  παραδόξως,  κατά τη διάρκεια  της  διακοπής  των  εργασιών  το καλοκαίρι  του  2015 ,  καταστροφική πυρκαγιά   κατέκαψε  και πάλι  τον Υμηττό;

     

Τα  έργα  αυτά   που συνεχίζουν  να  εξελίσσονται  έως και σήμερα  στο  Δήμο της  Ηλιούπολης  αποτελούν  ασέλγεια  στην ισορροπία  της φύσης,  ασέλγεια  σε  ένα  προστατευόμενο και σπάνιο  οικοσύστημα   με πυκνή βλάστηση  και σπάνια ορνιθοπανίδα, το οποίο   έχει   ανάγκη η τσιμεντούπολή μας . Παράλληλα,  αποξηραίνουν  σοβαρά το  Ρέμα  των Τραχώνων από τη λεκάνη απορροής του οποίου  αντλούν  τα  επιπλέον ύδατα.  

     

Τα  ερωτήματα  που τίθενται είναι πολλά :

     

Θα  καταλήξει  σε  πόρισμα  η εισαγγελική  έρευνα  που ήδη  διενεργείται για το θέμα  πριν  την ολοκλήρωση  των εργασιών, την ενεργοποίηση του έργου και τη πρόκληση  πλημμυρών  στις  χαμηλότερες  περιοχές  των εκβολών του Ρέματος;

     

Εχουν το δικαίωμα  να  κομπάζουν  οι  αιρετοί αξιωματούχοι  της αυτοδιοίκησης, όταν  βιαιοπραγούν  κατ’ αυτό  τον τρόπο  σε  βάρος  του περιβάλλοντος,  σπαταλώντας   ιλλιγγιώδη ποσά   για τα οποία  στην Ελλάδα  της κρίσης  ζωτικοί τομείς, όπως  η  υγεία  ή η κοινωνική ασφάλιση  έχουν  ανάγκη;

     

‘Εχουν  το δικαίωμα  οι ίδιοι  αιρετοί  αξιωματούχοι  να  αλλοιώνουν  ιστορικά στοιχεία περί των πλημμυρών,  παρουσιάζοντας  ως  θύματα  πλημμυρών,  τα θύματα  των  δικών τους αποκλειστικά    εγκληματικών ενεργειών και  αμελειών  φύλαξης  με  κιγκλιδώματα, όπως  στην περίπτωση της  άτυχης  Στυλιανής Τσώτα για την οποία άλλωστε ο  Δήμος της Ηλιούπολης καταδικάσθηκε  στο παρελθόν σε  αποζημίωση;

       

Μπορεί  άραγε κανείς, κάτω από αυτές  τις συνθήκες,  να  εμπιστευθεί  τους ίδιους αξιωματούχους  ως  θεματοφύλακες  της αλήθειας,  του  περιβάλλοντος και  της ανθρώπινης  ζωής;


 

Επίλογος


Σε πρόσφατο  «Ενημερωτικό Δελτίο» που απηχεί τις απόψεις του Δήμου Ηλιούπολης, με τίτλο  «Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ηλιουπολη», αναφέρεται μεταξύ άλλων: « …Ο Δήμος Ηλιουπολης κατόρθωσε να ξεπεράσει δεκάδες εμπόδια, ακόμη και αυτά των ενστάσεων από διάφορες ομάδες μεμψίμοιρων πολιτών που πάνω από το δημόσιο συμφέρον, την αξία της ζωής και της περιουσίας προέταξαν τα δικά τους προσωπικά πολιτικά συμφέροντα…». 


Προφανώς, οι συντάκτες του «Ενημερωτικού Δελτίου» δεν έχουν υπόψιν την απόφαση 1915/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δικαιώνονται κάποιοι «μεμψίμοιροι πολίτες», οι οποίοι ζητούσαν να σταματήσει η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης στα τελευταία 200 μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα διασωθεί.


Αλλά γι΄αυτό, θα χρειαστεί να επανέλθουμε…

                                                                                                                      7. 9. 2017

 

Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης


e-mail: RemaPikrodafnis.SOS@gmail.com

F/B: facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS"
Σχετικά άρθρα

Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια -Προοπτικές και δυνατότητες του αντιεξορυκτικού κινήματος

Πρόσκληση σε ενημέρωση με θέμα Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια -Προοπτικές και δυνατότητες του αντιεξορυκτικού κινήματος, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο «Αλλότροπον» 

WWF: Το περιβάλλον έχει πάντα δίκιο

Το περιβάλλον έχει πάντα δίκιο. H προστασία του έχει τόσο προφανή και ζωτική σημασία για την ανθρώπινη υγεία, κοινωνία και οικονομία, ώστε αποτελεί στόχο και αξία που αποτυπώνεται στο δίκαιο, με νόμους και δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την προστασία του.

Χάνουμε το έδαφος STOP

Το έδαφος ρυπαίνεται από τα στραγγίσματα των χωματερών - ιδιαίτερα από το ΧΥΤΑ Φυλής, κακοποιείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων αλλά και από τις εξορύξεις όπως στις Σκουριές Χαλκιδικής από την Eldorado Gold

Άμυνα ενάντια στις πλημύρες με "πράσινες" υποδομές

Οι επενδύσεις σε «πράσινες υποδομές» όπως η αποκατάσταση της κοίτης ποταμών ή υγροτόπων αποτελούν παρεμβάσεις που παράγουν όχι μόνο περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα, αλλά συρρικνώνουν και τα κονδύλια που απαιτούνται για άμυνα ενάντια στις πλημμύρες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×