op
×

Για να σωθεί η πιο ανέγγιχτη γωνιά της Ευρώπης

Διαβάστηκε
Για να σωθεί η πιο ανέγγιχτη γωνιά της Ευρώπης
Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βγάζει μία απόφαση, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί. Στην Πολωνία, όμως συμβαίνει το αντίθετο για αυτό και βρίσκομαι εδώ. 

O Υπουργός Περιβάλλοντος αγνοεί προκλητικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οδηγεί ένα από τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης στην καταστροφή. 

Για αυτό βρισκόμαστε εδώ, ακτιβιστές από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πλέον το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτή την αδικία.

Ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Jan Szyszko, αποφάσισε πέρσι να αυξήσει δραματικά την υλοτομία στο δάσος Białowieża, με την δικαιολογία ότι έτσι θα σταματήσει η εισβολή των σκαθαριών. 

Μετά, άλλαξε τη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος στην υλοτομία σε εθνικά δάση. Ως απάντηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε όχι μόνο να σταματήσει η υλοτομία στο δάσος, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιοχή Natura 2000, αλλά και να απαγορευτεί η απομάκρυνση δέντρων και ξύλων από το δάσος. Δυστυχώς όμως, και τα δύο συνεχίζουν να συμβαίνουν.

To δάσος Μπιαλοβιέσκα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), είναι ένα αρχαίο, παρθένο δάσος που υπάρχει από το τέλος της εποχής των παγετώνων, δηλαδή εδώ και 12.000 χρόνια.

Φιλοξενεί μεταξύ 11.000-25.000 είδη ζώων και φυτών, που πολλά δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, και είναι το καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου άγριου ζώου στην ήπειρό μας. 

Είναι το τελευταίο κομμάτι που έχει απομείνει από το τεράστιο δίκτυο των φυσικών πεδινών δασών που είχαμε κάποτε στην Ευρώπη και ένα από τα 4 μόνο ευρωπαϊκά δάση που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, γίνεται ακρόαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ζητάμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Πολωνίας την προστασία του αρχέγονου δάσους Białowieża. Αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό: να σεβαστεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τους ανθρώπους της χώρας του. Θα μείνουμε ακόμα κι αν κάνει κρύο και βρέχει, ακόμα κι αν μας διώξουν με τη βία.

Η Anna-Maria Renner είναι ακτιβίστρια.

Λέξεις Κλειδία - Tags
Białowieża αρχέγονο δάσος Πολωνία
19
δάσος
36
Σχετικά άρθρα

Ζωή στη φύση: Η ιστορία του ζευγαριού που άφησε τον πολιτισμό και ζει επτά χρόνια στο δάσος

Το 2010 πούλησαν ή χάρισαν τα περισσότερα υπάρχοντά τους και ξεκίνησαν το μεγάλο και τολμηρό πείραμα της ζωής στη φύση, στις αχανείς δασικές εκτάσεις της Νέας Ζηλανδίας, όπου περιπλανιόνταν και έστηναν τη σκηνή τους όπου τους άρεσε. 

Έριξαν εκατομμύρια φλούδες πορτοκαλιού σε μια άγονη περιοχή - Να τι έγινε έπειτα από 16 χρόνια

Μια ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Πρίνστον έψαξε την συγκεκριμένη περιοχή δεκαέξι χρόνια μετά και δεν κατάφερε να την βρει! Στη θέση του άγονου εδάφους, ανακάλυψαν ένα πανέμορφο δάσος. 

Τελικά, μια πυρκαγιά τελειώνει όταν σβήσει;

Ήταν 24 Αυγούστου 2007 όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην δασική περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας. Τραγική ειρωνεία αποτελεί η μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στη Ζαχάρω Ηλείας, σε περιοχή με αναγεννημένο δάσος που είχε καεί στη φωτιά του 2007, πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Να πως είναι η ζωή σε μια σύγχρονη κολεκτίβα [photos]

Το National Geographic παρουσιάζει, σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα, τη ζωή των μελών της κολεκτίβας και τον τρόπο που έμαθαν να επιβιώνουν μέσα στο δάσος. Όπως λένε οι ίδιοι, αφήνουν το ίδιο το δάσος να τους διδάξει.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×