op
×

Μέλη απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου σφαγιάστηκαν από μεταλλωρύχους

Διαβάστηκε
Μέλη απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου σφαγιάστηκαν από μεταλλωρύχους
Βραζιλία - Ήταν μέλη μιας απομονωμένης φυλής που συγκέντρωνε αυγά κατά μήκος του ποταμού σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Όπως φαίνεται, είχαν την κακή τύχη να συναντήσουν μεταλλωρύχους.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή των περίπου 10 μελών της απρόσιτης φυλής. Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στη χώρα είναι μεγάλος.


Η υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις της Βραζιλίας, Funai, δήλωσε ότι υπάρχει καταγγελία πως οι μεταλλωρύχοι πήγαν σε μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπου καυχήθηκαν για τις δολοφονίες, καμαρώνοντας που έκοψαν τα πτώματα και τα έριξαν στο ποτάμι. Μάλιστα, επιδείκνυαν ένα σκαλιστό κουπί που είπαν ότι προέρχεται από τη φυλή, αναφέρει η υπηρεσία.

Οι μεταλλωρύχοι, αργότερα, ισχυρίστηκαν ότι «έπρεπε ή να τους σκοτώσουν ή να σκοτωθούν».

Η κ. Sotto-Maior, που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της Funai, δήλωσε ότι οι δολοφονίες φαίνεται πως έγιναν τον περασμένο μήνα. Το γραφείο αυτόχθονων υποθέσεων διεξήγαγε κάποιες αρχικές συνεντεύξεις στην πόλη και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομία.

"Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά πρέπει να αποδειχθούν οι δολοφονίες", είπε.

Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην Javari Valley.

"Παρακολουθούμε την περιοχή, αλλά η έκταση είναι μεγάλη και η πρόσβαση περιορισμένη", δήλωσε ο κ. Beltrand. "Δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ με αυτές τις φυλές - ακόμα και η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι 'αυτούς. Έτσι είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών. "

Ο κ. Beltrand είπε ότι ήταν το δεύτερο τέτοιο περιστατικό που ερευνούσε φέτος. Η πρώτη αναφερθείσα δολοφονία μη οικισμένων ιθαγενών στην περιοχή συνέβη τον Φεβρουάριο και αυτή η υπόθεση παραμένει ανοικτή. "Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια περίπτωση σε αυτή την περιοχή", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Δεν είναι κάτι που συνέβαινε πριν."

Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών, προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των απομονωμένων φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μιας απομακρυσμένης εθνοτικής ομάδας εξαφανίστηκε.

"Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις εκθέσεις, θα μιλάμε για ακόμα μία γενοκτονία που προκλήθηκε από την αποτυχία της κυβέρνησης της Βραζιλίας να προστατεύσει τις φυλές - κάτι που εγγυάται το Σύνταγμα", δήλωσε η Sarah Shenker, επικεφαλής της την ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Michel Temer, η χρηματοδότηση για τις αυτόχθονες υποθέσεις έχει μειωθεί. Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε πέντε από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές, ενώ έγινε μείωση του προσωπικού σε άλλες. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για την αποτροπή εισβολών από μεταλλωρύχους και για την επικοινωνία με τις φυλές.Σχετικά άρθρα

"Άνθρωποι χωρίς φόβο": Μια πελώρια κατάληψη των αστέγων στη Βραζιλία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Κίνημα των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη προχώρησε στην κατάληψη ενός οικοπέδου 60.000 m2, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρίας MZM, εγκαταλελειμμένο εδώ και 40 χρόνια. Αργότερα, η έκταση μετατράπηκε σε έναν εμβληματικό καταυλισμό, με το όνομα «Άνθρωποι χωρίς φόβο».

Γιώργος Σταθάκης: "Η διαιτησία θα αποφασίσει οριστικά για την Eldorado"

Όλες οι εκκρεμότητες θα λυθούν στη διαιτησία δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Eldorado Gold στη Χαλικιδική.

Η ιστορική απεργία του 1916 στα Μεταλλεία Σερίφου

Στα Μεταλλεία της Σερίφου έγινε μια από τις ιστορικότερες απεργίες της εργατικής τάξης. Στις 21 Αυγούστου του 1916, τέσσερις εργάτες δολοφονήθηκαν από τους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας. Ήταν μια ταξική σύγκρουση που καταγράφεται στις σημαντικότερες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×