op
×

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης: "Η Eldorado είναι η νέα Καμόρα της ανάπτυξης και των επενδύσεων"

Διαβάστηκε
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης:  Η Eldorado είναι η νέα Καμόρα της ανάπτυξης και των επενδύσεων
Η ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την εξόρυξη χρυσού: 

Είναι η τρίτη φορά που η Eldorado Gold αναστέλλει τις εργασίες της και παίζει το παιχνίδι της τακτικής προκειμένου να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των εξορύξεων απ’ τη Χαλκιδική ως τη Θράκη.

Με αφορμή τη διαιτησία (την οποία η κυβέρνηση εφηύρε προκειμένου να διασκεδάσει τις ευθύνες της, μιας και επί των ημερών της δόθηκαν όχι μόνο άδειες αλλά ξεκίνησαν και οι γεωτρήσεις απάντλησης των υδάτων), η Eldorado δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με κανένα κανόνα πέρα απ’ τους δικούς της.

Θα το πούμε ρητά και ξεκάθαρα: Η Eldorado είναι η νέα Καμόρα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Από τότε που πάτησε το πόδι της στη Χαλκιδική φρόντισε να χτίσει τις συμμαχίες της, γρηγορότερα από τα έργα της καταστροφής.

Δεν δυσκολεύτηκε να βρει τους εκφραστές της και τους κολαούζους της όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στα κέντρα εξουσίας. Αυτό το επιχειρηματικό, μιντιακό, πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο των προθύμων ξαναβγαίνει μπροστά για να σύρει το χορό των αλληλοεξυπηρετήσεων και των εκβιασμών: Αλαφούζος, Μπόμπολας, Μητσοτάκης, εργοδοτικά σωματεία των μεταλλείων και όλα τα ευαγή ιδρύματα και τα πρόσωπα που εξυπηρετήθηκαν πολιτικά και οικονομικά απ’ την μαφία του χρυσού έχουν πάρει ήδη θέση στην ορχήστρα της Eldorado.

Επιπλέον, επειδή η νέα μαφία του χρυσού μπήκε στο παιχνίδι της εξουσίας και πολιτικά, όλοι οι εταίροι και οι μνηστήρες της τελευταίας, όχι μόνο δεν άφησαν να πάει η ευκαιρία χαμένη αλλά σαν έτοιμοι από καιρό την άρπαξαν.

Την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εξόργισε η εξόρυξη αλλά η ανοιχτή σύμπραξη τακτικής της ΝΔ με την Eldorado. Γι’ αυτό και οι τρεις τους δίνουν τα ρέστα τους σ’ αυτή την παράσταση που όσο παίζεται και όσο γίνεται κυρίαρχη, άλλο τόσο πνήγει στην αποσιώπηση ό,τι αυθεντικό και πηγαίο γέννησε ο αγώνας των από τα κάτω κατά της εξόρυξης.

Γι’ αυτό τα κινήματα και οι αγώνες που πηγάζουν απ’ το πάθος για ζωή και για λευτεριά δεν είναι ούτε θεατές ούτε συνοδοιπόροι στα παιχνίδια της εξουσίας, αλλά με την άμεση δράση τους παρεμβαίνουν για να τα ανατρέψουν διαλύοντας τις αφηγήσεις κάθε ανάθεσης. Εν προκειμένω, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο αφήνοντας το ζήτηματης εκτροπής του Αχελώου ανοιχτό, ενώ έβαλε τα νερά στο υπερταμείο, τώρα «παλεύει» για τις Σκουριές.

Τα σύγχρονα κινήματα της ζωής βρίσκονται έξω και ενάντια στις αφηγήσεις των διαχειριστών της εξουσίας, του κράτους και των αγορών. Παλεύουν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της ανάπτυξης, θεμέλιος λίθος της οποίας είναι η συνεχής μεγέθυνση,με όλες τις καταστροφικές συνέπειες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, που την ακολουθούν αναπόδραστα.

Το καίριο ερώτημα σήμερα δεν είναι ανάπτυξη «πώς και για.  ποιον» αλλά ανάπτυξη «γιατί». Κι αυτή η απάντηση δεν βρίσκεται στις χρεωκοπημένες εξηγήσεις της δεξιάς και της αριστεράς αλλά στα χέρια και στον ανοιχτό διάλογο των κινημάτων της ζωής και της λευτεριάς. Η ανάσα τους βρίσκεται μέσα στις κοινότητες των αγώνων για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών και στην υπεράσπιση αυτών που διώκονται για αυτούς τους αγώνες.

Ο αγώνας στην Χαλκιδική ξεκίνησε από τους δρόμους και στους δρόμους θα κριθεί.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 
ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ  ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ.

• Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
• ΟΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση


Σχετικά άρθρα

Όταν ο Καναδάς συναντά τις Σκουριές [ΒΙΝΤΕΟ]

Το 33% των συγκρούσεων μεταξύ εταιρειών και κοινοτήτων στην Λατινική Αμερική αφορά σε καναδικές εταιρείες ενώ πάνω από το 70% των εξορυκτικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο έχουν την έδρα τους στον Καναδά.

Αναστέλλει το κλείσιμο των Σκουριών η Eldorado Gold

Με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Καναδά, η Eldorado Gold έκανε γνωστό ότι αναστέλλει προσωρινά το κλείσιμο των Σκουριών και θα περιμένει το αποτέλεσμα της διαιτησίας  στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο. 

Η Eldorado «αναστέλλει» την καταστροφή

Η «απειλή» της Eldorado για αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι καινούρια. Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει η εταιρεία τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, όταν και τότε είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Φεύγει η Eldοrado Cold από την Ελλάδα;

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία που λειτουργούν, τα αναπτυξιακά της σχέδια και τα περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης στην Ελλάδα εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας η Eldorado Gold.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×