op
×

Έρευνα: 5.000 περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη εξαιτίας του «Ντίζελ-γκέιτ»

Διαβάστηκε
Έρευνα: 5.000 περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη εξαιτίας του «Ντίζελ-γκέιτ»

Οι "κρυφές" εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία θεωρούνται "φιλικά προς το περιβάλλον", μπορεί να ευθύνονται για 5.000 πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως μόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι αριθμοί αυτοί σχετίζονται άμεσα με το σκάνδαλο που είναι γνωστό και ως «Dieselgate», το οποίο ξέσπασε όταν η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παραδέχτηκε το 2015 ότι εξαπατούσε τους καταναλωτές παρουσιάζοντας ανακριβή στοιχεία σχετικά με τις δοκιμές των εκπομπών ρύπων στα οχήματά της.

Τον Μάιο του 2017, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature ανέφερε ότι οι «υπερβολικές» εκπομπές από οχήματα ντίζελ που υπερβαίνουν τα όρια πιστοποίησης συνδέονταν με 38.000 «πρόωρους» θανάτους παγκοσμίως το 2015.

Η νέα μελέτη, που επικεντρώνεται στους κινδύνους για την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».

Οι ερευνητές από τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες υπολόγισαν ότι περίπου 10.000 θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση της ατμόσφαιρας από μικρά σωματίδια που εκπέμπονται από οχήματα ντίζελ (LDDVs).

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς θα είχαν αποφευχθεί εάν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα δεν είχαν "καμουφλαριστεί" μέσω ειδικού λογισμικού για να δείχνουν μικρότεροι σε σχέση με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων.

Η Volkswagen παραδέχθηκε την εγκατάσταση παράνομων συσκευών λογισμικού σε αυτοκίνητα που μειώνουν τις εκπομπές μόνο κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Οι χώρες με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, αναφέρει η επιστημονική ομάδα. 

Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, δύο φορές πιο πολλά από όσα στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι κινητήρες ντίζελ εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τους βενζινοκίνητους, αλλά σημαντικά περισσότερα οξείδια του αζώτου.Σχετικά άρθρα

Ο αργός βασανιστικός θάνατος των πολικών αρκούδων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Ο φωτογράφος Paul Nicklen ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει μια μισοπεθαμένη πολική αρκούδα που περπατά με δυσκολία,  να ψάχνει απεγνωσμένα φαγητό και το δέρμα της να κρέμεται από την ασιτία. 

Σε 328.000 νοικοκυριά έκοψαν το ρεύμα οι εταιρείες ηλεκτροδότησης στη Γερμανία

Σε 328.000 νοικοκυριά στη Γερμανία οι εταιρίες ηλεκτροδότησης έκοψαν πέρυσι το ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, ενώ πάνω από 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά απειλήθηκαν με διακοπή.

Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×