op
×

Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό: "Δεν αφορά μόνο την πληττόμενη περιοχή"

Διαβάστηκε
Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό:  Δεν αφορά  μόνο την πληττόμενη περιοχή

Αντιμετωπίζουμε την οικολογική καταστροφή, στρεφόμαστε προς την ενεργειακή αειφορία!


Η περιβαλλοντική καταστροφή που εξελίσσεται στον Σαρωνικό Κόλπο και τις ακτές της Αττικής μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στις 10 Σεπτεμβρίου, δεν αφορά  μόνο την πληττόμενη περιοχή.  Είναι σήμα κινδύνου για κάθε περιοχή της χώρας μας, και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας που βρέχεται από τον Πατραϊκό και τον ιδιαίτερα ευαίσθητο Κορινθιακό.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, θεωρούμε αναγκαίο να ενώσουμε τη φωνή μας  με περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αττικής και να απαιτήσουμε όχι μόνο να ενταθούν οι εργασίες για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος, όσο και να διερευνηθούν εις βάθος τα αίτια, είτε αυτά αφορούν κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαίου είτε αφορούν παθογένειες του Υπουργείου Ναυτιλίας.


Ειδικότερα απευθυνόμαστε στον αρμόδιο υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον καλούμε:


Να κινηθεί ταχύτατα και με διαφάνεια, δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής και τα αίτια του ατυχήματος και να διασφαλίσει ότι: 


- θα ενταθούν οι εργασίες απορρύπανσης από το πετρέλαιο σε ολόκληρη την περιοχή του Σαρωνικού (τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έφτασαν στην Πειραϊκή) 

- οι υπαίτιοι της καταστροφής θα αναλάβουν πλήρως το κόστος ζημίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος

- θα ολοκληρωθεί τάχιστα η απάντληση όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανέλκυσή του 

Μία τόση μικρή πετρελαιοκηλίδα, σε συνθήκες νηνεμίας, παρέμεινε για ημέρες εκτός ελέγχου. Φανταστείτε ένα μεγάλο ατύχημα μεσοπέλαγα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, στις Κυκλάδες ή αλλού!

Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, να τηρήσει τις δεσμεύσεις από τη Συμφωνία του Παρισιού για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να σχεδιάσει ενεργειακή στρατηγική για 100% ΑΠΕ. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως σχεδιάζεται, θα ήταν ανυπολόγιστες. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό, καταστροφικές.


Η στροφή προς την βιώσιμη ενεργειακή πολιτική δεν συμφέρει μόνο οικολογικά,  συμβαδίζει και με την κυκλική οικονομία του μέλλοντος.

 

Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου, 

Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, 

Οικολογική Κίνηση Πάτρας, 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
Σχετικά άρθρα

Θεσμοί και εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας: Ενέργεια - Περιβάλλον - Ανακύκλωση

Ο νέος νόμος που ετοιμάζεται για τις «ενεργειακές κοινότητες» και ενεργειακούς συνεταιρισμούς είναι ένα σημαντικό βήμα. Αλλά δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση που θα αλλάξει τα θεσμικά δεδομένα

Η Σαμοθράκη κινδυνεύει!

Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτέλεσε το έναυσμα για μια έρευνα που κράτησε σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια -Προοπτικές και δυνατότητες του αντιεξορυκτικού κινήματος

Πρόσκληση σε ενημέρωση με θέμα Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια -Προοπτικές και δυνατότητες του αντιεξορυκτικού κινήματος, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στο «Αλλότροπον» 

WWF: Το περιβάλλον έχει πάντα δίκιο

Το περιβάλλον έχει πάντα δίκιο. H προστασία του έχει τόσο προφανή και ζωτική σημασία για την ανθρώπινη υγεία, κοινωνία και οικονομία, ώστε αποτελεί στόχο και αξία που αποτυπώνεται στο δίκαιο, με νόμους και δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την προστασία του.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×