op
×

Δωρεάν Ξεναγήσεις | “Γνωρίζω και μαθαίνω την ιστορία της πόλη μου, μέσα από τα κτίριά της”

Διαβάστηκε
Δωρεάν Ξεναγήσεις | “Γνωρίζω και μαθαίνω την ιστορία της πόλη μου, μέσα από τα κτίριά της”

Δωρεάν ξεναγήσεις από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Η συνοικία των Εξοχών ή η Λεωφόρος των Πύργων (σημερινές λεωφόροι Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου), δημιουργήθηκαν μετά το 1885 σαν δεύτερος τόπος κατοικίας και αποτέλεσε έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μια από τις σημαντικότερες και χαρακτηριστικότερες αστικές ενότητες της Θεσσαλονίκης. Αφετηρία για τη συγκρότησή της στάθηκε η κατεδάφιση του παραθαλάσσιου και μέρους του πεδινού τμήματος του ανατολικού τείχους του ιστορικού πυρήνα της πόλης, γεγονός που επέτρεψε σε πρώτη φάση τη χάραξη της Λεωφόρου Χαμιδιέ , από το όνομα του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β’ (σημ. Λεωφ. Εθν. Αμύνης) και μεταγενέστερα την επέκταση στον ευρύτερο ανατολικό περιαστικό χώρο.

Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, σαν τον Βιταλιάνο Ποζέλι, τον Πιέρο Αριγκόνι και τον Ξενοφώντα Παιονίδη, σπουδαγμένοι στην Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη, έχτισαν εδώ πολυτελείς βίλες για πλούσιους Εβραίους, Έλληνες, Τούρκους, Ντονμέδες (Εβραίοι που έγιναν Μωαμεθανοί) και Φραγκολεβαντίνους. Κτίζουν τις επαύλεις τους στα διεθνή πρότυπα του εκλεκτισμού και υιοθετούν διαφορετικά χαρακτηριστικά που συμβολίζουν την εθνικότητα και τη θρησκεία τους. Τα κριτήρια ήταν καθαρά οικονομικά και κοινωνικά, σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης,  που υπήρχε διαχωρισμός ανά εθνικότητα όπως στις συνοικίες των χριστιανών, των Εβραίων και των μουσουλμάνων. Εκεί στεγάστηκαν όλα τα προξενεία ως τον Μεσοπόλεμο, εκεί ζούσαν και οι μεγαλοαστοί της Θεσσαλονίκης (βιομήχανοι καπνέμποροι και επιχειρηματίες).

Η συνοικία ήταν τόπος μιας πολυεθνικής πολυπολιτισμικής δυτικόφιλης και «ανατολίτικης» ταυτόχρονα Θεσσαλονίκης από το τέλος του προπερασμένου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας :
α) Ηλεκτρονικά στο mail της Ε’ Δημοτικής Κοινότητα e-koinotita@thessaloniki.gr
β) Τηλεφωνικά στην κα Μάντζαρη τηλ. 2313-318263 από Δευτέρα έως Παρασκυή και ώρες 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.Σχετικά άρθρα

ΔΩΡΕΑΝ | Το αρχείο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες online για όλους

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας ψηφιοποίησε και έχει αναρτήσει δωρεάν στο διαδίκτυο περίπου 27.00 εικόνες και έγγραφα από το αρχείο του Κολομβιανού βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Παγοδρόμιο με ελεύθερη είσοδο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καρδιά του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί το παγοδρόμιο επάνω στο Κανάλι, μπροστά από τη στολισμένη Αγορά. 

Το μεταφυσικό, ο θρύλος και η Άνω Πόλη - Μια άκρως μυστήρια διαδρομή!

Όταν μιλάμε για γιορτές, η κουβέντα αναπόφευκτα έρχεται και στο πνεύμα των ημερών... Πιο ιδανικό ταίριασμα από αυτό ενός πνεύματος με μια διαδρομή μυστηρίων, σκέφτεστε; Ούτε εμείς! 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×