op
×

Σαράντα εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι

Διαβάστηκε
Σαράντα εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι
Ο αναγκαστικός γάμος συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι «το χρήμα και το χρέος» βρίσκονται στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης.

Υπολογίζεται ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα της σύγχρονης δουλείας το 2016, το ένα τέταρτο των οποίων ήταν παιδιά, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) και το Ίδρυμα Free Walk, δείχνουν ότι 24,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν παγιδευμένοι σε καταναγκαστική εργασία και 15,4 εκατομμύρια σε αναγκαστικό γάμο το προηγούμενο έτος. Τα 10 εκατομμύρια από τα συνολικά 40,3 ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2017  "Εκτιμήσεις για τη σύγχρονη δουλεία", υπολογίζεται ότι 24,9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, 16 εκατομμύρια στην ιδιωτική οικονομία, 4,8 εκατομμύρια σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση και 4,1 εκατομμύρια σε αναγκαστική εργασία που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής στρατολόγησης και της γεωργικής εργασίας.

"Αυτό που προκαλεί έκπληξη για αυτές τις νέες εκτιμήσεις είναι η τεράστια έκταση του σύγχρονου δουλεμπορίου και το γεγονός ότι έχουμε 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας. Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό", δήλωσε η Fiona David, από το Ίδρυμα Free Walk.

"Όταν 24,9 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται υπό απειλή ή εξαναγκασμό στη γεωργία, την αλιεία και τις κατασκευές ή στη βιομηχανία του σεξ και παρόλα αυτά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόλις 63.000 θύματα καταγράφηκαν από τις αρχές πέρυσι, το χάσμα μεταξύ του προβλήματος και της ανεπαρκούς παγκόσμιας απάντησης καθίσταται πολύ σαφές. "

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, ενώ πολλοί εργάτες κατήγγειλαν βία ή απειλή, η πλειονότητα αυτών συνεχίζουν να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης εξαιτίας χρεών και μη καταβολής των μισθών τους.

Οι νέες εκτιμήσεις για τη σύγχρονη σκλαβιά συμπεριλαμβάνουν για πρώτη φορά, και τον εξαναγκασμό σε γάμο.

"Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο αναγκαστικός γάμος συχνά παραβλέπεται ως μορφή δουλείας στην αναφορά δεδομένων", δήλωσε η David. "Εάν κάποιος,α πωλείται σε γάμο, δεν μπορεί να εργαστεί ελεύθερα και δεν έχει σεξουαλική αυτονομία, τότε μιλάμε για δουλεία και πρέπει να το δείξουμε αυτό έτσι ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν. "

Σύμφωνα με τις νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις, η σύγχρονη δουλεία είναι πιο διαδεδομένη στην Αφρική και ακολουθεί η Ασία, παρόλο που η ILO και η Walk Free δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ερμηνεύονται «προσεκτικά», λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων από τα αραβικά κράτη και την Αμερική.


φωτο:  Zakir Hossain Chowdhury/Getty Images


με πληροφορίες από Guardian
Σχετικά άρθρα

Ο γάμος σε κρίση, Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας

Ζευγάρια σε αδιέξοδο. Σύντροφοι απεγνωσμένοι. Πολύ θυμός. Πολύ απογοήτευση, ακόμη περισσότερη ματαίωση. Έρωτες που φθάρθηκαν, σχέσεις που ξέφτισαν, λόγια που ξεχάστηκαν.

"Έπρεπε να παντρευτώ τον σύντροφό μου για να καταλάβω την έκταση της καθημερινής ομοφοβίας"

Το να είσαι gay είναι παράνομο σε 74 χώρες στον κόσμο και τιμωρείται με θάνατο τουλάχιστον σε 10 απ΄αυτές. Η καθημερινή ομοφοβία υπάρχει και είναι απαίσια. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×