op
×
Κοινωνική Οικονομία: Αγορά οικοτεχνικών προϊόντων στην μακροβιότερη κατάληψη στα Πατήσια
Κοινωνική Οικονομία: Αγορά οικοτεχνικών προϊόντων στην μακροβιότερη κατάληψη στα Πατήσια
24/09/17 16:00
Κατάληψη Πάτμου και Καραβία
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Αθηναίων
άλλα: Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία - Αγορά οικοτεχνικών προϊόντων την Κυριακή 24/09/2017, ώρα 16:00, στην Κατάληψη "Πάτμου & Καραβία".

Κοινωνική Οικονομία: Αγορά οικοτεχνικών προϊόντων στην μακροβιότερη κατάληψη στα Πατήσια

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία - Αγορά οικοτεχνικών προϊόντων την Κυριακή 24/09/2017, ώρα 16:00, στην Κατάληψη "Πάτμου & Καραβία".

Η άποψή μας για την Κοινωνική Οικονομία... Στον κατάφυτο κήπο της Κατάληψης, χαλαρώνουμε μ' ένα διαφορετικό τρόπο και ταυτόχρονα τιμούμε τον κόπο των συνανθρώπων μας. Μουσικούλα, καφεδάκι, κρασάκι και ό,τι άλλο προκύψει.Κατάληψη Πάτμου και Καραβία web:
Καράβια 23, Πατήσια, Αθήνα, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Αθηναίων
" Η κατάληψη της «Πάτµου και Καραβία» αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Σώθηκε ένας πράσινος πνεύμονας, που έγινε πολυχώρος για το κόσμο Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ανθρώπων ευαίσθητων και ευαισθητοποιηµένων, που αγωνίζονται ακόμη και για τον τελευταίο “πνεύμονα πρασίνου”, είναι οι κάτοικοι της περιοχής Πατησίων και η πασίγνωστη κατάληψη “Πάτμου και Καραβία”.

Μέσα στη τσιμεντούπολη αντιστέκονται και δημιούργησαν μια κυψέλη ζωής, δίνοντας μια νέα πνοή σε χώρους εγκαταλελειµένους από την πολιτεία. Η κατάληψη της «Πάτµου και Καραβία» στα Πατήσια είναι η πρώτη, δηλαδή η αρχαιότερη και µακροβιότερη κατάληψη, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1988! Μέσα σ' ένα κτήµα 2,5 στρεµµάτων βρίσκεται κτίσµα του 19ου αιώνα (1880), ιδιοκτησίας του Οργανισµού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν ο ΟΣΚ αποφάσισε να οικοδοµήσει σχολικό συγκρότηµα στο κτήµα, λόγω σοβαρότατου στεγαστικού προβλήµατος των σχολείων της περιοχής. Μόλις οι μπουλντόζες έκαναν την εμφάνιση τους, κάτοικοι της περιοχής κι ανάμεσα τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας, αντιστάθηκαν. Κατασκήνωσαν μέσα στο κτήμα και στο διατηρητέο σπίτι, εμποδίζοντας τις μπουλντόζες να κάνουν τη κατεδάφιση. Ο λόγος προφανής, δεν υπήρχε άλλος “πράσινος πνεύμονας” στη περιοχή.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδροµή των πιο πολιτικοποιηµένων της περιοχής, δηλαδή του Κέντρου Εναλλακτικών Κινήσεων Πατησίων και προχώρησαν σε κατάληψη. Το κτήµα, παρ’ όλο, που δεν ήταν προσβάσιµο στη γειτονιά και σε κατάσταση εγκατάληψης, αποτελούσε ανάσα για τους κατοίκους, οι οποίοι κι είχαν υποδείξει για την ανέγερση σχολείου έναν διπλανό χώρο, επίσης εγκαταλελειµµένο, ιδιοκτησίας Σαρακάκη.

Οι συνελεύσεις, που πραγµατοποιήθηκαν έθεσαν δύο στόχους: να αποτραπεί η ανέγερση σχολικού συγκροτήµατος στο κτήµα και άρα η τσιµεντοποίησή του, και να λειτουργήσει ο χώρος ως πολιτιστικό πάρκο για τη γειτονιά. Οι Πατησιώτες μέσα από πολύχρονους αγώνες και νοµικούς κατάφεραν να χαρακτηριστεί διατηρητέο, να ανεγερθεί τελικά ένα σχολικό συγκρότηµα στο διπλανό οικόπεδο και να λειτουργήσει ο χώρος ως χώρος συνάντησης της γειτονιάς και όχι µόνο.

Τα τελευταία 22 χρόνια το κτήµα «Πάτµου και Καραβία» συντηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους, λειτουργεί στο ισόγειο κυλικείο-μπαρ και τραπεζάκια στην αυλή για αναψυχή μέσα στη βλάστηση. Στο κτίσμα έγινε συντήρηση στα κεραμίδια, κάποια βαψίματα και σώσιμο των όμορφων τοιχογραφιών, όσο ήτανε δυνατόν. Μέσα σ' αυτό πραγµατοποιούνται πολλών ειδών εκδηλώσεις, κυρίως πολιτιστικές, όπως µουσικές, κινηµατογραφικές προβολές, ντοκυμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, παιδικά δρώµενα, µαθήµατα ελληνικών δωρεάν από δασκάλες σε µετανάστες, µαθήµατα χορού, πρωταθλήµατα ταβλιού, λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, εκδρομές...


Σχετικά άρθρα

Πλημμύρισε το υπόγειο της Στέγης Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας από αγάπη και τρόφιμα

Οι Ενεργοί Πολίτες ευχαριστούν θερμά τους συμπολίτες μας, τους μαθητές, γονείς και δασκάλους-ες, τους απλούς ανθρώπους, τους φορείς, τις επιχειρήσεις καθώς  και  τα S/M  ΓΑΛΑΞΙΑΣ που μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτήν την δράση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×