op
×

Τοπικισμοί και ψευδοπατριωτικοί εθνικισμοί - Οι δύο συστημικές ασφαλιστικές δικλείδες | Της Διονυσίας Ποταμίτου

Τοπικισμοί και ψευδοπατριωτικοί εθνικισμοί - Οι δύο συστημικές ασφαλιστικές δικλείδες | Της Διονυσίας Ποταμίτου

Η ανάπτυξη αυτονομιστικών κινημάτων κι ο τοπικισμός είναι μια από τις ασφαλιστικές δικλείδες των ψευδοδημοκρατιών, όταν αυτές οδηγούνται  σε πολιτικό αδιέξοδο.  Μια άλλη ασφαλιστική δικλείδα είναι η ανάπτυξη εθνικιστικών κινημάτων. Και οι δύο ασφαλιστικές δικλείδες φαίνονται να έχουν ενεργοποιηθεί για τα καλά τη τελευταία δεκαετία. Κάτι μοιάζει να απειλεί σοβαρά το συνολικό Σύστημα και το έχει αληθινά τρομοκρατήσει. Δεν εξηγείται αλλιώς από την μια η είσοδος ακροδεξιών κομμάτων στα κοινοβούλια και η προώθηση ακραίων πολιτικών προσωπικοτήτων στους κυβερνητικούς θώκους  και από την άλλη τα αυτονομιστικά κινήματα και οι  τοπικισμοί, την ίδια εποχή που η οικονομική παγκοσμιοποίηση  προχωρά με κανονικότατους ρυθμούς τα φαινόμενα αυτά δεν είναι απλά μια φυσική αντίδραση των κοινωνιών στις παγκοσμιοποιητικές τάσεις του συστήματος. Δεν συνδέονται με κινήματα στον αντίποδα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, αλλά αποτελούν εκδοχές της στρατηγικής της και ασφαλιστικές δικλείδες, προαναχώματα αντιμετώπισης κι ανάσχεσης των προοδευτικών κινημάτων που αναπτύσσονται με κατεύθυνση πλέον ξεκάθαρη την αναδιανομή των πόρων και την κοινωνική δικαιοσύνη.


Για παράδειγμα, την ώρα που στην Ισπανία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τρομερά αμεσοδημοκρατικά κινήματα, έρχεται ο τοπικισμός των Καταλωνών, να θολώσει το κοινωνικό  τοπίο, να δημιουργήσει σύγχυση κι αποπροσανατολισμό της  κοινωνικής δυναμικής και να στρώσει τον δρόμο για εμφύλιο πολεμικές καταστάσεις. Παράλληλα, εγείροντας όλους τους άλλους τοπικισμούς που υποβόσκουν στην Ευρώπη.


Οι τοπικισμοί αν και εν πρώτοις  μοιάζουν να είναι το αντίθετο του οικουμενισμού, κρύβουν στο βάθος τους οικτρές τάσεις κοινωνικού απομονωτισμού και κακοήθους  επαρχιωτισμού που συνδέεται με τις πιο επικίνδυνες μορφές ψευδοπατριωτισμού και μπορεί να οδηγήσουν σε εμφυλιοσπαρακτικές αντιπαραθέσεις με βάση την τοπική καταγωγή.


Η εμφάνιση των κάθε λογής τοπικισμών δεν προσημαίνει καθόλου την  ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και της συλλογικής τους δύναμης, ούτε την αποσυγκεντρωποίηση της πολιτικής εξουσίας, αντιθέτως οι τοπικισμοί αποτελούν τάσεις μεσαιωνικού κοινωνικού πισωγυρίσματος και ως  τάσεις οπισθοδρόμησης και κοινωνικής σύγχυσης βολεύουν μια χαρά το το Σύστημα, καθώς λειτουργούν ως κατακερματιστές των εθνών, την πιο κρίσιμη ώρα της αφύπνισης τους, όταν τα έθνη τείνουν να αποκτήσουν οικουμενική συλλογική συνείδηση και να αναπτύξουν διεθνική κινηματική  δράση για τα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν τον οίκο μας.

Σχετικά άρθρα

Εκλογές στην Καταλονία: Η ξεκάθαρη νίκη του Πουτζντεμόν και οι απώλειες των ισπανικών μετοχών

Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί υπέρ της απόσχισης, εάν αθροιστούν με την αποσχιστική αντικαπιταλιστική Αριστερά, εξασφαλίζουν πλειοψηφία στις εκλογές της Καταλωνίας.

Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (CDR) φέρνουν τα πάνω κάτω στην Καταλονία!

Για μιαν ακόμα φορά, η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ για την Καταλονία δεν σημαίνει και ότι δεν σημειώνεται εκεί τίποτα άξιο να μνημονευθεί. Συμβαίνει μάλιστα το διαμετρικά αντίθετο.

6η Πανελλαδική Συνάντηση των Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες»: Πρωτοφανής επίθεση κατά των κινημάτων

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η 6η Πανελλαδική Συνάντηση των Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες», στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×