op
×
Οι Σπόροι ως Κοινό Αγαθό: το Σήμερα και το Αύριο
Οι Σπόροι ως Κοινό Αγαθό: το Σήμερα και το Αύριο
06/10/17 18:00
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
άλλα: Υπάρχει ανάγκη για την προστασία των τοπικών ποικιλιών και την δυνατότητα ελεύθερης διακίνησής τους, όσο και για την δημιουργία βελτιωμένων σπόρων ανοιχτού κώδικα.

Οι Σπόροι ως Κοινό Αγαθό: το Σήμερα και το Αύριο

Οι Σπόροι ως Κοινό Αγαθό: το Σήμερα και το Αύριο - Στο Φεστιβάλ των Κοινών


– Το ισχύον νομικό καθεστώς σε Ελλάδα και ΕΕ
– Εμπειρία από τις δράσεις του κινήματος
– Παραδείγματα καλών πρακτικών από άλλες χώρες
– Απαιτούμενες ενέργειες από εδώ και πέρα
– Δικτύωση κινήματος, παραγωγών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Συμμετέχουν: 

Βάσω Κανελοπούλου (Πελίτι), 
Φωτεινή Τσεργά (Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής), 
Αλέξανδρος Μουταφτσής (Αιγίλοπας), 
Δρ. Ροίκος Θανόπουλος (Γεωπόνος ΓΠΑ, ειδικός σε θεματα τοπικών ποικιλιών)

Όπως πολύ καλά ξέρετε, από πολύ κόσμο, που ασχολείται έστω και ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια, εκφράζεται η ανησυχία για την ελευθερία στη χρήση των σπόρων. Τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά μιλάνε για την προσπάθεια μεγάλων πολυεθνικών να προωθήσουν τις "πατενταρισμένες" ποικιλίες τους και να εξαγοράσουν μικρότερες εταιρείες. Ο μόνος τρόπος για να προμηθευτεί κάποιος νόμιμα σπόρους και να καλλιεργήσει είναι να τους αγοράσει από μεγάλες ή μικρές εταιρείες. Η ΕΕ συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση, περιορίζοντας μέσω της νομοθεσίας, την διακίνηση τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών. 

Από πολλούς επιστήμονες, αλλά και απλούς αγρότες ο έλεγχος των σπόρων και η ικανότητα να αναπαράγονται νέες καλλιέργειες θεωρείται υψίστης σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι σπόροι παίζουν ρόλο σε μεγαλύτερα θέματα όπως η βιοποικιλότητα, τα δικαιώματα των αγροτών και ο έλεγχος του συστήματος των τροφίμων. Γι αυτό και υπάρχουν ήδη προσπάθειες, σε όλο τον κόσμο, να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί αγρότες που θέλουν να αναπαράγουν τον σπόρο που θα σπείρουν, χωρίς να ενδιαφέρονται αν είναι τοπική ποικιλία, απλά έχουν ως κριτήριο μόνο τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα παραγωγής.

Διαφαίνεται λοιπόν η ανάγκη, τόσο για την προστασία των τοπικών ποικιλιών και την δυνατότητα ελεύθερης διακίνησής τους, όσο και την προσπάθεια για την δημιουργία βελτιωμένων σπόρων ανοιχτού κώδικα (open source seeds) με τη συνεργασία αγροτών παραγωγών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Η αυτάρκεια στο θέμα της τροφής είναι πολύ σημαντική και περνάει μέσα από την ελευθερία χρήσης των σπόρων, που για αιώνες ανήκαν στα Κοινά των ανθρώπων και τώρα υπάρχει προσπάθεια περιορισμού της χρήσης τους. Γι αυτό το λόγο, στο Φεστιβάλ για τα Κοινά, ανοίγουμε τη συζήτηση για την ανάπτυξη της παραπάνω ιδέας και σας καλούμε να συμμετάσχετε, εκθέτοντας και τις δικές σας απόψεις στον διάλογο.

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι:
• Το ισχύον νομικό καθεστώς σε Ελλάδα και ΕΕ
• Εμπειρία από τις δράσεις του κινήματος
• Παραδείγματα καλών πρακτικών από άλλες χώρες
• Απαιτούμενες ενέργειες από εδώ και πέρα
• Δικτύωση κινήματος – παραγωγών – πανεπιστημιακών ιδρυμάτωνΣχετικά άρθρα

Πού μπορείτε να βρείτε δωρεάν σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών (ΛΙΣΤΑ)

Στο enallaktikos.gr θα βρείτε μία εκτενή καταγραφή των ομάδων που σκοπό έχουν να διατηρήσουν διά της σποράς και της δωρεάν ανταλλαγής τους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών. 

ΔΩΡΕΑΝ | Προβολή ντοκιμαντέρ "Ένας σπόρος για την αλλαγή" - Θα μοιραστούν σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών

Το 75λεπτο ελληνικό ντοκιμαντέρ, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου της πόλης που όλα πήγαιναν καλά στη ζωή του μέχρι το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης.

Έτσι θα εξασφαλίσουμε την τροφή μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης

Η αλλαγή του συστήματος τροφίμων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τα επίπεδα άνθρακα, και να αποκτήσουν επισιτιστική ασφάλεια.

Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι χειμερινών κηπευτικών (μαρούλια, αρακά, μπίζι κ.ο.κ.)

Tο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα Τα Σπόρια σας περιμένει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα - Λαμπηδόνα όπου θα βρείτε δωρεάν σπόρους
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×