op
×

GROWers από την Αλεξανδρούπολη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

GROWers από την Αλεξανδρούπολη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

GROWers από την Αλεξανδρούπολη ενάντια στην κλιματική αλλαγή
 

Αν είσαι αγρότης, αν είσαι αστικός καλλιεργητής, αν έχεις έναν λαχανόκηπο, αν ασχολείσαι με το έδαφος, ή αν απλώς ενδιαφέρεσαι για την τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία, τότε θα πρέπει να μάθεις για το Παρατηρητήριο GROW.


Το Παρατηρητήριο GROW είναι ένα πανευρωπαϊκό πείραμα στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες καλλιεργητές, ερευνητές και άλλοι άνθρωποι παθιασμένοι με τη γη και το έδαφος.  


Το όραμα του είναι να στηρίξει την ανάπτυξη ενός κινήματος χιλιάδων πολιτών από όλη την Ευρώπη που θα παράγουν, ανταλλάσσουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες και τη γη. Σε αυτούς τους πολίτες θα παραχωρηθούν αισθητήρες εδάφους, οι οποίοι θα συλλέγουν δεδομένα και θα προσφέρουν δωρεάν συμβουλές για το έδαφος και τις καλλιέργειες.


Με κάθε καλλιεργητή να συλλέγει πληροφορίες για το δικό του έδαφος, το GROW θέλει να χτίσει μια δεξαμενή δεδομένων συνολικά για τα εδάφη της Ευρώπης. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο βιώσιμων καλλιεργειών, στην καλύτερη διαχείριση της γης και στην βελτίωση των πολιτικών για το περιβάλλον, με γνώμονα την θωράκιση από την κλιματική αλλαγή.


Μέσω του GROW Forum, ο λόγος ανήκει σε όποιον ενδιαφέρεται και θέλει να συζητήσει ζητήματα σχετικά με την αγροοικολογία και το έδαφος. Μέσα από τα εργαλεία του GROW ο καθένας μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την ποιότητα του εδάφους του και να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με ενδεδειγμένες νέες καλλιέργειες ή για τον κατάλληλο χρόνο ποτίσματος, σποράς και συγκομιδής στην περιοχή του. Με τη σειρά τους, οι ανιχνεύσεις που θα λαμβάνει ο αισθητήρας θα συμβάλλουν στην λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων και τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, στη βελτίωση του εδάφους και της χρήσης γης και στην προσαρμογή  στην κλιματική αλλαγή. 


GROW Observatory from GROW Observatory on https://vimeo.com">Vimeo.


Οι  στόχοι αυτοί είναι ιδιαίτερα επίκαιροι και για τα καθ΄ημάς, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής απειλής, με την ερημοποίηση και τις ξηρασίες να λαμβάνουν χώρα με ρυθμούς που κανείς δε μπορεί να προβλέψει. Βάσει των δεδομένων που θα συλλέγουν οι πολίτες, το Παρατηρητήριο GROW θα μπορέσει στο μέλλον να αναπτύξει μία σειρά από κλιματικά μοντέλα που θα προβλέπουν τη συχνότητα αλλά και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι καύσωνες. 


Πράγματι, η Ελλάδα έχει επιλεγεί να είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες από τις οποίες θα ξεκινήσει αυτή η μαζική προσπάθεια. Η Αλεξανδρούπολη έχει επιλεγεί ως η πρώτη τοποθεσία πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου, όπου στις 21 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει τις μετρήσεις και η πρώτη ομάδα καλλιεργητών που έχει ήδη συγκροτηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή  θα πειραματιστεί με τα εργαλεία που προσφέρει το GROW και θα έχει στην διάθεσή της 200 δωρεάν αισθητήρες εδάφους.  


Με αφορμή αυτή την αρχή, το GROW ξεκινά ένα αφιέρωμα εδώ στον Εναλλακτικό, σε ανθρώπους της υπαίθρου που καινοτομούν, ασχολούνται συστηματικά με την προστασία του εδάφους, τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Μέσα από αυτό, θα χαρτογραφήσουμε τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής γης, καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να δοθούν μέσα από το Παρατηρητήριο GROW στους Έλληνες καλλιεργητές και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.


Το GROW στο Facebook, Twitter και Medium
Σχετικά άρθρα

Ένα «Σχολείο του Εδάφους» στην Ελλάδα

Το Σχολείο του Εδάφους είναι μια πρωτοβουλία που καλεί σε μια βαθύτερη σύνδεση με τη Φύση. Αλλά και στο να προσέξουμε και να φροντίσουμε το έδαφος, να το δούμε ως ζωντανή οντότητα και να καταλάβουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής.

Ο αργός βασανιστικός θάνατος των πολικών αρκούδων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Ο φωτογράφος Paul Nicklen ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει μια μισοπεθαμένη πολική αρκούδα που περπατά με δυσκολία,  να ψάχνει απεγνωσμένα φαγητό και το δέρμα της να κρέμεται από την ασιτία. 

Λαχανόκηποι στους παιδικούς σταθμούς! Το παράδειγμα της Πετρούπολης

Οι “λιλιπούτειοι κηπουροί” αγκάλιασαν την δράση αυτή με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε έναυσμα για να συνεχιστούν οι δράσεις γύρω από την φετινή θεματολογία.

Ο σπόρος που αλλάζει τους ανθρώπους

«Πριν από την ταινία δεν είχα καμία σχέση με τη γη», ομολογεί o σκηνοθέτης Αλέξανδρος Οικονομίδης. «Αυτό άλλαζε όσο μετατρεπόταν το τσιμεντένιο μου μπαλκόνι, στο κέντρο της Αθήνας, σε πράσινη όαση με αρωματικά φυτά, λαχανικά, κηπευτικά και λουλούδια».
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×