op
×

Ιωάννινα: Ανταλλακτικό παζάρι με πολλαπλά μηνύματα

Διαβάστηκε
Ιωάννινα: Ανταλλακτικό παζάρι με πολλαπλά μηνύματα

Ένα ανταλλακτικό παζάρι με πολλαπλά μηνύματα πραγματοποιείται το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην Λαϊκή Αγορά του Αγ. Νικολάου, με την συνεργασία του «Μπαχτσέ», του Δικτύου  Ανταλλακτικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της ομάδας χειροτεχνών.


Το παζάρι αλληλεγγύης, θα έχει την μορφή που γνωρίζουμε εδώ και τρία περίπου χρόνια, που ξεκίνησε την διοργάνωσή του ο «Μπαχτσές», δηλαδή είναι χαριστικό και ανταλλακτικό, με κάθε πολίτη να μπορεί ελεύθερα να χαρίσει αντικείμενα αλλά και να πάρει αν χρειάζεται και επιθυμεί κάποια.

Παράλληλα όμως, στόχος είναι να προωθηθεί η ιδέα της ανακύκλωσης υλικών, με τα μέλη της ομάδας χειροτεχνών να προτείνουν κατασκευές και δημιουργίες από την επαναχρησιμοποίηση φαινομενικά άχρηστων υλικών και από την άλλη πλευρά να «ζωντανέψει» ένας δημόσιος χώρος, όπως αυτός που στεγάζεται η Λαϊκή Αγορά.

Στους στόχους αυτούς αναφέρθηκαν εκ μέρους του Δικτύου, η Ειρήνη Σιβροπούλου, εκ μέρους των χειροτεχνών – καλλιτεχνών ο Αλέξανδρος Γκολογιάννης και εκ μέρους του «Μπαχτσέ» ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου.

«Πιστεύουμε ότι μόνο με την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την συλλογικότητα, το αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέρθει τα προβλήματα μόνος του. Ο πολύμορφος χώρος της αλληλεγγύης δίνει ελπίδα, είναι η τρυφερότητα του κόσμου», σημείωσε η κ. Σιβροπούλου.

Την δική τους πρόταση για την επαναχρησιμοποίηση υλικών που οι περισσότεροι πετούν στα απορρίμματα δίνουν οι χειροτέχνες, που θα βρίσκονται στο παζάρι και θα δίνουν συμβουλές στους πολίτες.

«Το μήνυμά μας είναι ότι δεν πετάμε πράγματα, φτιάξτε μικρά θαύματα. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε αλόγιστα όσα διαφημίζονται στις τηλεοράσεις και να περάσουμε στον κόσμο την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, δίνοντάς τους μια νέα ζωή», σημείωσε ο κ. Γκολογιάννης.

Το χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι του «Μπαχτσέ, στοχεύει στην προώθηση της οικονομίας που δεν στηρίζεται στο χρήμα, όπως ανέφερε ο Γ. Παπαχριστοδούλου, επισημαίνοντας τους λόγους της «μεταφοράς» του παζαριού.
«Η Λαϊκή Αγορά είναι ένας από τους δημόσιους χώρους που τα τελευταία χρόνια άνοιξαν στην τοπική κοινωνία, χάρη σε πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών. Στόχος για την διοργάνωση του παζαριού εκεί, μετά την Όαση, την Πλατεία πάργης και την Πλατεία της Καλούτσιανης είναι να το ζωντάνεμα του δημόσιου χώρου, μέσα από μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα», σημείωσε.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από τον Ανεξάρτητο

www.epirusonline.g
Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα για το φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης

Με στόχους να αναδείξει και να διευρύνει την εμπειρία από τα κινήσεις αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να μετουσιώσει σε μία ουσιαστική αλλαγή των όρων της καθημερινότητας τη συζήτηση για την αλληλέγγυα οικονομία ξεκινά σήμερα το απόγευμα το 1ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αυτοδιαχείρισης Ιωαννίνων.

Θυμωμένο Πορτραίτο: Ένας καφές σε περιμένει

Το Θυμωμένο Πορτραίτο στα Ιωάννινα συμμετέχει στο πανελλαδικό δίκτυο των καφέδων που περιμένουν. Τι είναι «ο καφές που περιμένει» διαβάζουμε αναλυτικά στο site του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (http://www.shedia.gr):

Τριήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στα Γιάννενα (6,7,8 Ιουνίου)

Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωαννίνων, η τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μαζί με κινήσεις αντίστασης και τοπικά κινήματα, διοργανώνουν το πρώτο τριήμερο Φεστιβάλ Αυτοδιαχείρισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Γιάννενα στις 6, 7 και 8 Ιουνίου στο Θεατράκι, στην περιοχή της Σκάλας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×