op
×

Λιθίαση ουροποιητικού: Νέα ανώδυνη θεραπεία

Διαβάστηκε
Λιθίαση ουροποιητικού: Νέα ανώδυνη θεραπεία

Λιθίαση ουροποιητικού: Νέα ανώδυνη θεραπεία

Του Ιωάννη Χριστοφή

Διευθυντή Τμήματος Λιθοτριψίας, Διευθυντή Δ΄ Ουρολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center


Η λιθίαση αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος στο γενικό πληθυσμό  και συχνά συνοδεύει τους ασθενείς με αλγεινές αναμνήσεις, ενώ το πλέον επώδυνο σύμπτωμα της είναι ο κωλικός του ουροποιητικού. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • αιματουρία (ροζ –κόκκινα η καφέ ούρα) 
 • ναυτία – εμέτους 
 • επίμονη ανάγκη για ούρηση 
 • συχνή ούρηση 
 • πυρετό – ρίγη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες παρουσιάζουν λιθίαση 3 φορές συχνότερα από τις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες από 20 έως 50 ετών.

Τι προκαλεί τη λιθίαση του ουροποιητικού;

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι ένα μεταβολικό πολυπαραγοντικό νόσημα. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση λιθίασης είναι: 

 • κλιματολογικές συνθήκες 
 • κληρονομικότητα 
 • μείωση της σωματικής δραστηριότητας 
 • διατροφικές συνήθειες – παχυσαρκία 
 • διάφορες παθήσεις του οργανισμού
 • η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων 

Ποιος είναι ο τρόπος θεραπείας της λιθίασης του ουροποιητικού;

Μέχρι το 1984 οι δυνατότητες επεμβατικής αντιμετώπισης της λιθίασης περιορίζονταν μόνο στο ανοικτό χειρουργείο. Το 1984 εισάγεται για πρώτη φορά μια επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ουρολογίας στο τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να μιλάμε για εποχή προ και εποχή μετά την εξωσωματική λιθοτριψία.

Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού με τελευταίας γενιάς εξωσωματικό λιθοτρίπτη, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία χωρίς πόνο, χωρίς αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Υπέρβαροι ασθενείς, που ζυγίζουν έως και 180 κιλά, καθώς και ασθενείς σε εφηβική ηλικία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη νέα θεραπεία, η οποία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Με τη θεραπεία αυτή ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία για τον ασθενή. 

Για τις απαιτητικές εκείνες περιπτώσεις που η λιθισιακή νόσος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξωσωματική λιθοτριψία παρέχεται πλήρης και ολοκληρωτική παρεμβατική ενδοουρολογική αντιμετώπιση, όπως : 

 • Ουρητηροσκόπιση κα θραύση του λίθου με  laser
 • Εύκαμπτη ουρητηροπυελοσκοπία (RIRS)
 • Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL , ECIRS)

Απαραίτητη για τη λιθιασική νόσο κρίνεται η παρακολούθησης και πρόληψης της υποτροπής της λιθίασης από εξειδικευμένο Ιατρείο, ενώ σε ειδικού τύπου λιθιάσεις (φλεγμονώδης λιθίαση, μεταβολικού τύπου λιθίαση), επιβάλλεται η συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων.
Λέξεις Κλειδία - Tags
Ιωάννης Χριστοφής λιθίαση ουροποιητικό
3
θεραπεία
91
Σχετικά άρθρα

Νεφρολιθίαση: Υπάρχει ανώδυνη θεραπεία;

Τη νεότερη καινοτομία στο ενδοσκοπικό κομμάτι της ουρολογίας για απαλλαγή της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού από λίθους, ακόμα και ευμεγέθεις, άνω των δύο εκατοστών, αποτελεί η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων με laser stone light. 

Ουροποιητικό: Αυτές είναι οι 10 χειρότερες συνήθειες

Τα ουρολογικά προβλήματα είναι ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον γιατρό, αφού οι ουρολοιμώξεις, οι διαταραχές ούρησης και τα προβλήματα των νεφρών και της κύστης είναι εξαιρετικά συνηθισμένα.

Στένωση οσφυικής μοίρας: Συμπτώματα και θεραπεία

Μουδιάζουν οι γλουτοί και τα πόδια σας παθαίνουν κράμπες ενώ περπατάτε;Προσοχή, μπορεί να πάσχετε από στένωση οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης , η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί μελλοντικά να σας καθηλώσει!

Βλαστοκύτταρα: Βοηθούν στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού;

Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες αποφυγής της εγκεφαλικής παράλυσης στα νεογνά που αντιμετώπισαν προβλήματα οξυγόνωσης κατά τον τοκετό.

ΑγκαλιάΖΩ: Έκκληση για την πρόσβαση ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες

Ο ΟΕΚΚ - ΑγκαλιάΖΩ δραστηριοποιείται στο χώρο του καρκίνου 41 χρόνια, στηρίζοντας ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. 

Οστεοπόρωση: Τα «μυστικά» για τη σωστή θεραπεία των γυναικών

Κάθε χρόνο, διεθνώς, 200 εκατομμύρια γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια στις δύο γυναίκες, άνω των 50 ετών να υποστεί τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×